Kwark, skyr of yoghurt – wat is nu echt gezond? Wij laten u zien waar u bij uw volgende boodschappen op moet letten, zodat u de beste keuze voor uw voeding kunt maken.
Bij veel mensen belanden kwark, roomkaas en yoghurt regelmatig in het winkelwagentje. Steeds meer mensen hechten namelijk waarde aan een eiwitrijk dieet en kiezen bewust voor natuurlijke eiwitbronnen zoals zuivelproducten. Deze zijn niet alleen rijk aan hoogwaardige eiwitten, maar bevatten ook een bijzonder hoge hoeveelheid calcium – meer dan enig ander voedingsmiddel. Bovendien zorgen eiwitten voor een langdurig verzadigd gevoel, helpen ze eetbuien te voorkomen en ondersteunen ze zo bij het afvallen.
Kwark, skyr, yoghurt: dit zijn de verschillen
Bij de productie van yoghurt, kwark en skyr wordt melk als basisingrediënt gebruikt, waaraan verschillende additieven worden toegevoegd:
Bij de productie van yoghurt worden melkzuurbacteriën aan de melk toegevoegd, die de melksuiker fermenteren. Het soort bacteriën dat wordt gebruikt, bepaalt de consistentie en de smaak van de yoghurt – of deze nu mild of zuur is. Het verschil tussen Griekse yoghurt en gewone yoghurt is dat bij de productie van Griekse yoghurt meer melkzuurbacteriën aan de melk worden toegevoegd. Hierdoor heeft deze yoghurt een iets zuurdere smaak dan natuuryoghurt. Bovendien druppelt de wei bij Griekse yoghurt langzamer en langer weg.
Quark wordt naast de toevoeging van melkzuurbacteriën ook vermengd met stremsel, een stremmingsferment dat wordt gewonnen uit de maag van kalveren. De enzymen chymosine en pepsine in stremsel laten de melk stremmen en zorgen ervoor dat deze dikker wordt. Aan sommige kwarkproducten wordt ook room toegevoegd, waardoor het vetgehalte stijgt.
Ook skyri wordt met bacteriën gezuurd en met stremsel gestremd, net als kwark. Skyri wordt vaak beschouwd als verse kaas en heeft een zuurdere smaak dan kwark. De consistentie van skyri is steviger en romiger dan die van yoghurt.
Zoveel calcium zit volgens NDR in de afzonderlijke zuivelproducten:
- Kwark: 90 milligram per 100 gram
- Yoghurt: 130 milligram per 100 gram
- Skyr: 150 milligram per 100 gram
- Melk: 118 tot 122 milligram per 100 milliliter
Dit is hoeveel vet zuivelproducten per 100 gram bevatten:
- Skyr: 0,2 tot 0,5 procent
- Magere melkyoghurt: 0,5 procent
- Magere yoghurt: 1,5 tot 1,8 procent
- Yoghurt: minimaal 3,5 procent
- Room-yoghurt: minimaal 10 procent
- Magere kwark: 0,2 tot 0,4 procent
- Halfvolle kwark: ongeveer 5 procent
- Roomkwark: ongeveer 10 procent
- Dubbele roomkwark: ongeveer 20 procent
Skyr is duidelijk de beste keuze
Skyr wordt beschouwd als een gezond midden tussen magere kwark en yoghurt
Skyr wordt beschouwd als een gezond midden tussen magere kwark en yoghurt. Het bevat met 0,2 gram vet per 100 gram nauwelijks vet, maar wel veel calcium met 150 milligram per 100 gram.
Skyr combineert dus de gezondheidsvoordelen van kwark en yoghurt in één uniek product.
Het eiwit in skyr bevordert de opname van calcium. De melkzuurbacteriën in skyr hebben ook een positief effect op de darmflora en versterken het immuunsysteem. Bovendien bevat skyr veel kalium en magnesium, die de bloeddruk verlagen en het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen.
Maar: elk van de genoemde zuivelproducten heeft zijn eigen voor- en nadelen. Voor gezonde mensen is de keuze van het melkproduct eigenlijk een kwestie van smaak. Als het echter gaat om afvallen, zijn skyr en kwark vanwege hun hoge eiwitgehalte en lage caloriegehalte de beste opties. Het hoge eiwitgehalte reguleert de bloedsuikerspiegel en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor we uiteindelijk minder eten.