Als je hun versheid en smaak langer wilt behouden, zet deze voedingsmiddelen dan niet in de koelkast; ontdek ze in dit artikel.
Groenten en fruit die je volgens experts beter niet in de koelkast kunt leggen
Als we thuiskomen na het boodschappen doen, bewaren we onze producten meestal in de koelkast. Maar wist je dat niet al het verse voedsel zo hoeft te worden bewaard?
De koelkast is een van de meest praktische apparaten in de keuken, omdat hij het bewaren van voedsel vergemakkelijkt. Het is echter niet altijd de oplossing voor alles.
Volgens de blog van het merk Whirlpool helpt het raadplegen van het etiket op producten of het onderzoeken van de juiste manier om ze te bewaren, om orde en netheid te bewaren in dit apparaat en om het bereiden van maaltijden te vergemakkelijken.
Ondertussen wijst de voedingswebsite EatingWell erop dat leren hoe je groenten en fruit bewaart, verspilling tegengaat omdat ze vaak rotten of in de vuilnisbak belanden.
Leren hoe je groenten en fruit kunt bewaren vermindert verspilling, omdat ze vaak rotten of in de prullenbak belanden.
Een ander voordeel van het netjes en schoon houden van de koelkast, volgens een artikel in Harvard Health Publishing, is het voorkomen van ziektes die worden overgedragen door microben of gifstoffen die voedsel en dranken besmetten, zoals Salmonella, norovirus, Listeria of Escherichia coli.
Daarom is het bepalen van de juiste plek om bederfelijke producten (waaronder fruit en groenten) te bewaren een belangrijke stap in het garanderen van voedselveiligheid in huis.
De gespecialiseerde site Martha Stewart legt uit dat sommige vruchten en groenten zelfs na de oogst nog blijven rijpen. Het is daarom aan te raden om ze bij kamertemperatuur te bewaren tot ze hun optimale punt hebben bereikt.
En volgens verschillende specialisten zijn de meeste groenten en fruit klimaatrijp. Dit betekent dat ze, wanneer ze van de plant gescheiden worden, verder rijpen dankzij de productie van ethyleengas.
De meeste vruchten en groenten zijn climacterisch rijpend. Dit betekent dat wanneer ze van de plant worden gescheiden, ze verder rijpen dankzij de productie van ethyleengas.
Deze stof versnelt veranderingen zoals een toename in zoetheid, aroma, kleur en textuur.
In die zin zijn de vruchten die niet in de koelkast bewaard mogen worden:
- Appel: ze blijven tot 1-2 weken vers op het aanrecht. Bovendien geven ze ethyleen af, waardoor ze andere vruchten kunnen helpen rijpen als ze bij elkaar worden gelegd.
- Avocado: ze rijpen gelijkmatig op kamertemperatuur. Een truc is om ze in krantenpapier te wikkelen of naast een appel te leggen om het proces te versnellen.
- Bananen: Idealiter worden ze in de voorraadkast bewaard of aan een haak gehangen. Als je oxidatie wilt uitstellen, kun je ze van de tros scheiden en de steel in aluminiumfolie wikkelen.
- Aardbeien, frambozen, bramen en bosbessen: vocht kan ze beschadigen. Het is aan te raden om ze in een geventileerde bak te bewaren en ze pas te wassen op het moment van consumptie.
- Hele meloenen: deze moeten buiten de koelkast bewaard worden omdat ze hun aroma beter ontwikkelen naarmate ze rijper worden. Eenmaal gesneden moeten ze in de koelkast om bacteriën te voorkomen.
- Peren: ze blijven rijpen na de oogst; ze kunnen uit de koelkast worden gelaten en pas in de koelkast worden gelegd als ze klaar zijn.
Peren blijven rijpen na de oogst; ze kunnen uit de koelkast worden gelaten en pas in de koelkast worden gezet als ze rijp zijn.
- Guave: koude stopt hun karakteristieke aroma en kan hun textuur veranderen. Idealiter worden ze vers gegeten.
- Kiwi’s: als ze groen zijn, rijpen ze beter op kamertemperatuur. Om het proces te versnellen, kunnen ze ook samen met een appel of banaan bewaard worden.
- Mango’s: ontwikkelen meer smaak en sappigheid buiten de koelkast. En als ze rijp zijn, kunnen ze in de koelkast worden gelegd om de houdbaarheid met een paar dagen te verlengen.
- Papaja: rijpt sneller op kamertemperatuur. Eenmaal klaar, moet hij in de koelkast om overrijping te voorkomen.
- Perziken: als ze op het aanrecht rijpen, worden ze sappiger en zoeter. Aan de andere kant kunnen ze melig worden in de koelkast.
- Ananassen: ontwikkelen hun natuurlijke zoetheid beter buiten de koelkast. Eenmaal geschild of gesneden, moeten ze in de koelkast bewaard worden.
- Pruimen: rijpen het best op het aanrecht. Aan de andere kant kan de koelkast het proces stoppen en ze te hard maken.
- Carambola: kan enkele dagen goed bewaard worden op kamertemperatuur, zolang hij niet overrijp is.
- Zuurzak: het is aan te raden om deze uit de koelkast te laten tot hij rijp is; daarna kan hij in de koelkast om de versheid te verlengen.
Hier is de lijst met groenten die niet in de koelkast mogen:
- Paprika’s: wanneer ze in de koelkast worden bewaard, kan hun schil stevigheid verliezen en niet meer knapperig zijn.
- Komkommer: door de kou kunnen ze waterig worden en kunnen er gaten in de schil komen. Bewaar ze bij voorkeur op kamertemperatuur.
- Knoflook: in de koelkast worden de bollen rubberachtig. Bewaar ze best op een koele, droge plaats uit de buurt van warmtebronnen.
Je bewaart ze best op een koele, droge plaats uit de buurt van warmtebronnen.
- Uien: door de vochtigheid in de koelkast worden ze zacht en gaan ze schimmelen. Het is aan te raden om ze op een geventileerde plaats te bewaren.
- Aardappelen: door de kou wordt hun zetmeel omgezet in suiker, waardoor ze een korrelige textuur en een zoete smaak krijgen. Bewaar ze in een papieren zak op kamertemperatuur.
- Tomaten: als je ze in de koelkast bewaart, verandert hun smaak en sappigheid; laat ze bij voorkeur op het aanrecht rijpen.
Fruit en groenten op de juiste manier bewaren maakt het verschil in de versheid van je gerechten.