Het hoofd van de afdeling Spijsvertering van het Academisch Ziekenhuis Lucus Augusti analyseert de twee vormen van alcoholgebruik in de bevolking.
Dr. Abel González, hoofd van de Spijsverteringsafdeling van het Academisch Ziekenhuis Lucus Augusti, is de meest ervaren hepatoloog in de Hepatologie-eenheid van het ziekenhuis in Lugo. Hij maakt zich zorgen over de alcoholconsumptie van jongeren vanaf zeer jonge leeftijd en erkent dat de hoeveelheid alcohol die veel mensen dagelijks drinken voldoende is om een reëel gevaar voor leveraandoeningen te vormen.
-Bent u bezorgd over hoe genormaliseerd alcoholgebruik is in de maatschappij?
-Ja, ik maak me zorgen over de normalisering in het algemeen en die van jongeren. Want alcoholconsumptie begint al op zeer jonge leeftijd. Bovendien is het een zeer specifieke vorm van consumptie, omdat het in het weekend is, ze drinken grote hoeveelheden zeer geconcentreerde alcohol op specifieke dagen. Dit is het huidige consumptiemodel.
-Zijn er mythes die weigeren te verdwijnen?
-Dat er een mogelijkheid bestaat dat een klein beetje alcohol gezond is. Dit is heel interessant. Op wetenschappelijk niveau werd de laatste jaren de mogelijkheid geopperd dat matige alcoholconsumptie gunstig zou kunnen zijn voor de gezondheid, vooral op cardiovasculair niveau. Dit had betrekking op rode wijn, waarvan werd gezegd dat het gunstige eigenschappen heeft voor de slagaders en de bloedsomloop. Deze toegeeflijke houding is nu terzijde geschoven en de aanbeveling is dat er geen sprake is van gezonde consumptie.
-Bijna iedereen kent wel iemand die twee of drie biertjes per dag drinkt, hoe schadelijk is dat?
-Ja, er zijn twee grote patronen van alcoholgebruik. Aan de ene kant is er het dagelijkse drinken, soms in combinatie met maaltijden, waarbij de indruk bestaat dat het minder schadelijk is. Daar kan een reden voor zijn. Dat wil zeggen dat het drinken van een matige dosis alcohol van lage sterkte bij de maaltijd minder schadelijk lijkt te zijn dan drinken met of zonder maaltijden. Anderzijds is er het weekenddrinken, waarbij mensen een grote hoeveelheid drinken, ook al drinken ze niet dagelijks. Dit zijn verschillende patronen met verschillende gevolgen voor de gezondheid.
-Zoals wat?
-Dagelijkse consumptie is niet gunstig en kan op lange termijn meer chronische gevolgen hebben voor sommige organen. De meest beschadigde zijn de lever, de alvleesklier, het hart en, op het niveau van de hersenen, het centrale zenuwstelsel. Deze dagelijkse consumptie kan leiden tot chronische pancreatitis, leververvetting en alcoholgerelateerde leverziekte die leidt tot cirrose. Ook hartfalenproblemen als gevolg van alcoholgerelateerde cardiomyopathie. Zwaar drinken op bepaalde dagen kan echter meer acute gevolgen hebben. Dat wil zeggen, zeer zwaar drinken op een zaterdagavond kan leiden tot acute pancreatitis of acute alcoholhepatitis. Dit zijn ernstige maar acute gevolgen op dat moment.
-Cirrose is het eindstadium, maar daarvoor is de leverschade stil.
-Natuurlijk kan het zijn dat de patiënt geen symptomen opmerkt omdat de lever geen pijn doet. Het eerste wat zou verschijnen door aanhoudend en overmatig alcoholgebruik is leververvetting. Dit komt doordat alcohol in de lever wordt omgezet in triglyceriden, zich afzet in de lever en ervoor zorgt dat deze wordt vergroot met vet. Dit leidt uiteindelijk tot fibrose die zich op zijn beurt ontwikkelt tot cirrose en onomkeerbaar is. Het is mogelijk dat de persoon onderweg geen symptomen heeft opgemerkt. Alleen door een bloedtest, een echografie of een elastografie te doen, de technieken die we gebruiken om te zien hoe de lever eraan toe is, kunnen we zien hoe het gaat en dat de consumptie van alcohol de lever beschadigt.
-Is het veranderen van de levensstijl voldoende om leverschade in een vroeg stadium om te keren?
-Natuurlijk is dat zo. Initiële schade kan worden teruggedraaid zolang er geen sprake is van aanzienlijke fibrose. De lever is een dankbaar orgaan. Bovendien moet je je ervan bewust zijn dat we momenteel, naast leverschade door alcohol, wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van cirrose, een epidemie van leververvetting door overgewicht, obesitas en het metabool syndroom doormaken. Vaak worden de twee situaties gecombineerd, d.w.z. alcoholgebruik samen met een inadequaat dieet dat leidt tot overgewicht en obesitas. De twee factoren samen maken het probleem van leververvetting en de ontwikkeling van cirrose sneller.
-Is het patiëntenprofiel op de afdeling veranderd?
-Ik heb niet veel verandering gezien in het patiëntenprofiel. De waarheid is dat de meerderheid mannen zijn, hoewel er natuurlijk ook vrouwen zijn. Het probleem wordt meestal op middelbare leeftijd ontdekt. Dat betekent niet dat het vroeger niet bestond, maar dat de gevolgen voor de lever pas op 50-, 55- of 60-jarige leeftijd zichtbaar worden. Hier kan een patiënt die asymptomatisch was, debuteren met een decompensatie van zijn of haar cirrose. Ze kunnen verschijnen met ascites of gele ogen, wat duidt op leverfalen. De manier waarop jonge mensen drinken, meer in het weekend en in grotere hoeveelheden, leidt ook tot leverproblemen op de lange termijn, maar dit is niet het belangrijkste profiel van de raadpleging, maar eerder dat van de persoon die elke dag wijn drinkt.
-Hoeveel wordt als overmatige consumptie beschouwd?
-Eerst moeten we definiëren wat een eenheid alcohol is. Op dit moment wordt 10 gram alcohol beschouwd als een eenheid alcohol. En welke drank en hoeveel daarvan zit er in een eenheid alcohol? Een biertje van 33 milliliter of een glas wijn van ongeveer 100 milliliter. De gevoeligheid voor alcohol is voor vrouwen anders dan voor mannen. Voor mannen houden we al rekening met een relevante inname van drie eenheden per dag, d.w.z. drie biertjes, en 20 voor vrouwen, d.w.z. twee biertjes. Dit is al een aanzienlijke consumptie. Dit is de maximale limiet en brengt al een risico op lange termijn met zich mee. En wat natuurlijk al heel, heel duidelijk bekend is, is dat 50 gram alcohol per dag voor vrouwen en 60 gram voor mannen een hoog risico inhoudt op lever-, hart- of alvleesklieraandoeningen. Maar wees voorzichtig, want ik blijf erbij dat twee of drie biertjes per dag drinken al een gezondheidsrisico is.
-Is het slechter om alcohol te drinken op een lege maag?
-Laten we eens kijken. De aanbeveling is om helemaal geen alcohol te drinken, maar als iemand een beetje drinkt, is de minst schadelijke manier om het met voedsel te drinken. Bijvoorbeeld wat wijn bij het eten. Toen ons Atlantisch dieet een paar jaar geleden werd vastgesteld, werd de mogelijkheid om kleine hoeveelheden wijn bij het eten te drinken opgenomen in de toenmalige definitie van het Atlantisch dieet. Het is de minst schadelijke manier.
-wordt er minder opgenomen met alcohol?
-Het eerste metabolisme dat alcohol ondergaat, gebeurt in de maag. Er is een enzym, alcoholdehydrogenase, dat het eerste enzym is dat alcohol begint te consumeren, nog voordat het in het bloed terechtkomt. Omdat er voedsel in de maag zit dat zich mengt met de alcohol, wordt de alcohol minder goed opgenomen. Als je een glas wijn drinkt zonder te eten, komt de alcohol heel gemakkelijk in het bloed terecht. Dat wil zeggen dat het inwerkt op de alcoholdehydrogenase en dan in het bloed terechtkomt. Als je wel eet, wordt de wijn minder goed opgenomen. Het is een manier om niet zoveel schade te veroorzaken.
-Kun je zeggen dat sommige alcoholische dranken slechter zijn dan andere?
-Ja, in de eerste plaats vanwege het alcoholpercentage. Een distillaat is 40 proof, terwijl een gegiste alcohol varieert van 5 proof in bier tot 13 proof in wijn. Met hetzelfde volume vloeistof, als je wodka of whisky drinkt, verbruik je meer alcohol. Dan kun je het over het product hebben. Er wordt aangenomen dat in gefermenteerde producten, in het bijzonder in druivenfermentatie, bepaalde vetzuren aanwezig kunnen zijn die ontstekingsremmend zijn. In elk geval is het verschil in gewicht het alcoholgehalte.
-Welke aanbevelingen kunt u geven als het gaat om het verminderen van alcoholgebruik en het voorkomen van leverschade?
Als er al lever-, alvleesklier- of hartschade is, is het advies om geen alcohol te gebruiken. Bij de patiënt is het heel duidelijk. De persoon met cirrose mag geen alcohol aanraken en moet een gezond dieet volgen dat geen vet in de lever genereert. Deze richtlijn is erg moeilijk, omdat alcohol lichamelijke afhankelijkheid veroorzaakt, net als andere drugs. En dan is er ook nog sociale afhankelijkheid. Er is de sociale drinker. De persoon die drinkt als onderdeel van zijn of haar sociale activiteit. Hij drinkt ’s ochtends en ’s avonds en zelfs als je hem of haar vertelt dat hij of zij moet stoppen met drinken, weet je dat hij of zij dat niet zal doen, omdat het deel uitmaakt van zijn of haar leven. Dit is een probleem. Aan de andere kant moeten gezonde patiënten of jongere patiënten het zware weekenddrinken matigen, omdat dit een risico inhoudt op acute pancreatitis, leverschade of schade aan het vaatstelsel en de hersenen. En oudere patiënten, die dagelijks drinken met voedsel, hoewel dit misschien wel de minst schadelijke vorm van alcoholinname is die we kennen, moeten dit zo veel mogelijk beperken.