Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
Share
Posted in Hoofdgerechten

Deze ovenschotel met spitskool is perfect voor elke dag

23 september 202523 september 2025
Emma de Jong

Deze ovenschotel met gnocchi, spitskool en gehakt is een heerlijk idee voor het avondeten, ongeacht welke dag van de week het is. Probeer het eens!

Wanneer Italiaanse gezelligheid en Duitse huisgemaakte gerechten samenkomen, is het resultaat: gnocchi-spitskoolschotel met gehakt. Deze heerlijke schotel combineert eenvoudige ingrediënten tot een gerecht dat vult en toch fris blijft. Met malse spitskool, goudbruin gegratineerde kaas en sappige gehaktsaus is deze ovenschotel een van die gerechten die je gegarandeerd vaker wilt maken.

Stressvrij koken: gnocchi-spitskool-ovenschotel

Puntkool is een van de zachtste koolsoorten. Als hij wordt gekookt, krijgt hij een bijna boterachtige, zachte textuur. Daarom is hij perfect geschikt voor ovenschotels. Hij hoeft ook niet lang te koken, smaakt mild, licht zoetig en is beter verteerbaar dan andere koolsoorten. Samen met gnocchi en gehakt wordt het al snel een ware traktatie voor de smaakpapillen.

De bereiding is snel klaar. Begin met het snijden van de kool in fijne reepjes en bak deze kort met wat ui en knoflook – net zo lang dat hij zacht wordt, maar nog steeds beet heeft. Dat bespaart baktijd en zorgt ervoor dat de ovenschotel later niet waterig wordt.

Bak tegelijkertijd het gehakt op hoog vuur. Of je nu rundergehakt, gemengd gehakt of plantaardig gehakt gebruikt, is aan jou. Het belangrijkste is dat de kruiden goed zijn. Zout en peper, paprikapoeder en een beetje komijn passen uitstekend bij de smaak en maken de kool bovendien nog beter verteerbaar. Blus af met een mengsel van room en tomatenpuree.

Je hoeft de gnocchi overigens niet voor te koken – ze garen in de oven. Roer ze gewoon door het gehakt-spitskoolmengsel. Strooi er nog wat geraspte kaas overheen – Gouda, Emmentaler of bergkaas smaken hier heerlijk bij. Zet het geheel ongeveer 25 minuten in de oven op 180 graden, tot alles borrelt en de kaas goudbruin is. Klaar is je heerlijke, snelle ovenschotel, die zeker vaker op je menu zal staan.

Recept van de dag – onze nieuwsbrief

Spitskool uit de oven is altijd lekker. Maak ook eens een puntkool-aardappelgratin met ricotta, een puntkool-noedelschotel met gehakt of een puntkool-lasagne.

Voor het herfstige eten is gezorgd, nu ontbreekt alleen nog de decoratie. Neem eens een kijkje bij Geniale Tricks, daar vind je allerlei leuke ideeën voor herfstige knutselwerkjes, bijvoorbeeld deze schattige uiltjes van kastanjes.

Gnocchi-spitskoolschotel

  • Nele
  • 5 (1 beoordeling)
  • Recept afdrukken Recept pinnen
  • Bereidingstijd 20 minuten min.
  • Bereidingstijd 25 minuten min.
  • Totale tijd 45 minuten min.
  • Porties 4

Ingrediënten

  • 1 spitskool ca. 500 g
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olie
  • 400 g gehakt
  • Zout en peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijn
  • 150 ml room
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 500 g gnocchi
  • 150 g geraspte kaas, bijv. Gouda, Emmentaler of bergkaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C boven-/onderwarmte.
  • Snijd de spitskool in fijne reepjes. Schil de ui en knoflook en hak beide fijn.
  • Verhit de olie in een grote pan en bak het gehakt krachtig tot het kruimelig is. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en komijn. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze kort mee.
  • Voeg de spitskool toe en bak deze mee tot hij iets slinkt, maar nog steeds beetgaar is. Roer de tomatenpuree en room erdoor en laat de saus even koken.
  • Doe de gnocchi direct in de pan en meng ze door het gehakt-koolmengsel. Doe alles in een ovenschaal.
  • Bestrooi de ovenschotel met de kaas. Bak de ovenschotel 25 minuten, tot de kaas goudbruin is en de saus borrelt.

Misschien vind je dit ook leuk

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Knapperige frietjes zoals in het restaurant: met een trucje lukt het ook thuis
Posted in Hoofdgerechten

Knapperige frietjes zoals in het restaurant: met een trucje lukt het ook thuis

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Ik giet een half glas bij het gehaktmengsel. Ze zijn mollig, zacht, maar hebben een knapperig korstje
Posted in Hoofdgerechten

Ik giet een half glas bij het gehaktmengsel. Ze zijn mollig, zacht, maar hebben een knapperig korstje

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Mijn schoonmoeder voegt 1 eetlepel toe aan aardappelkoekjes. Hierdoor worden ze knapperig en minder vet.
Posted in Hoofdgerechten

Mijn schoonmoeder voegt 1 eetlepel toe aan aardappelkoekjes. Hierdoor worden ze knapperig en minder vet.

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Courgette en tonijntaart: het bloemvrije, makkelijke, eiwitrijke recept voor een gezond etentje.
Posted in Hoofdgerechten

Courgette en tonijntaart: het bloemvrije, makkelijke, eiwitrijke recept voor een gezond etentje.

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Je hebt de aardappelpuree voor niets in gewoon water gekookt: deze versie is veel lekkerder.
Posted in Hoofdgerechten

Je hebt de aardappelpuree voor niets in gewoon water gekookt: deze versie is veel lekkerder.

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: Een stevige portie eiwitten en ijzer. Na zo’n ontbijt zul je niet meer snacken en komt je brein op gang.
Next: Het magische recept waarmee appels in de oven opzwellen tot een spectaculaire soufflé (zo lekker!)
  • Mis het niet
  • Latest
1
Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken
Posted in Blog

Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken

2
“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!
Posted in Blog

“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!

3
Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola
Posted in Blog

Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola

4
Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen
Posted in Blog

Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen

5
Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.
Posted in Blog

Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.

6
McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!
Posted in Blog

McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!

7
Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige
Posted in Blog

Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige

8
Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom
Posted in Blog

Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom

9
Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is
Posted in Blog

Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is

10
Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat
Posted in Blog

Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat

1
Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.
Posted in Blog

Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.

2
Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?
Posted in Blog

Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?

3
Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen
Posted in Blog

Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen

4
Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert
Posted in Desserts

Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert

5
Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?
Posted in Blog

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?

6
In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)
Posted in Blog

In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)

7
In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.
Posted in Blog

In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.

8
Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak
Posted in Desserts

Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak

9
Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake
Posted in Desserts

Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake

10
Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

wonderwarenhuis.nl © All rights reserved 2025
  • Contacten: info@wonderwarenhuis.nl
  • Privacybeleid