Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Home
  • Hoofdgerechten
  • Pasta op de juiste manier koken: bijna iedereen maakt deze typische fout
Share
Posted in Hoofdgerechten

Pasta op de juiste manier koken: bijna iedereen maakt deze typische fout

22 september 2025
Emma de Jong

Italiaanse nonna’s onthullen waarom Duitse pasta vaak papperig is. Een simpele timingtruc maakt het verschil tussen goed en perfect.

München – Iedereen kan toch pasta koken – of niet? In feite maken de meeste Duitsers een cruciale fout bij het bereiden van het ogenschijnlijk eenvoudigste gerecht ter wereld. Het resultaat: slappe, smakeloze pasta in plaats van perfect al dente pasta. De oplossing is echter heel eenvoudig.

De grootste fout bij het koken van pasta zit hem in de timing. Op de verpakking van de pasta staat een aanbevolen kooktijd die in geen geval overschreden mag worden, omdat de pasta anders zacht of zelfs papperig wordt. Het is nog beter om de kooktijd met een minuut te verkorten en de pasta in de saus gaar te laten worden.

Pasta op de juiste manier koken: de meest voorkomende fouten

Italiaanse nonna’s weten dat te lang gekookte pasta een klassieke struikelblok is. Pasta moet al dente blijven: stevig, maar mals. Als ze te lang worden gekookt, worden ze papperig – en dat zou nonna nooit hebben geaccepteerd. De truc van Casa Bandera is om de pasta een minuut voor het einde van de kooktijd uit de pan te halen, zodat deze in de saus gaar kan worden.

Het geheim van de Italiaanse keuken

Iedereen kent het probleem: je hebt je in de timing vergist en de pasta is gaar voordat de saus klaar is. Dus laat je de pasta na het afgieten in de zeef of in de pan staan. Als de saus dan klaar is, komt de onaangename verrassing: in plaats van perfecte pasta zit er alleen nog maar een kleverige pasta-klomp in de zeef. De reden: het zetmeel wordt plakkerig na het afgieten.

Pastasoorten: welke pasta past bij welke saus?

Pasta die te kort wordt gekookt, blijft van binnen hard. Pasta die te lang in het water ligt, wordt snel papperig. Op de verpakking staat meestal een kooktijd vermeld – houd u hier zoveel mogelijk aan en proef de pasta tussendoor. Zo kunt u de pasta precies op het juiste moment uit het water halen, wanneer deze perfect al dente is, dus beetgaar.

De perfecte methode van de nonna’s

De pasta zuigt de saus letterlijk op en smaakt daardoor nog veel beter. Vlak voordat de pasta wordt afgiet, moet er wat zetmeelrijk kookwater worden afgenomen. Als de pasta en de saus samenkomen, kan de saus vrij snel indikken, omdat de pasta veel zetmeel afgeeft. Om de saus luchtiger te maken, giet je er wat kookwater bij.

Serveer de saus niet apart over de pasta, maar meng beide vooraf in de pan, zodat de ingrediënten goed samensmelten. Nu komt het aan op timing: als de saus nog niet klaar is en de pasta te lang in de zeef ligt te wachten, wordt deze snel plakkerig.

Pasta koken: vermijd deze fouten

Ook voor de hoeveelheid water geldt een regel: liever te veel dan te weinig. Per 100 gram pasta heeft u 1 liter water nodig. De pasta moet volledig onder water staan. Wanneer de pasta in het kokende water wordt gedaan, daalt de watertemperatuur automatisch iets. Maar als de verhouding tussen de hoeveelheid water en pasta niet klopt, wordt de pasta papperig.

De vuistregel van echte Italiaanse nonna’s luidt: een theelepel zout op een liter water. Veel hobbykoks gooien de pasta te vroeg in het water en doen zout in het koude kookwater. Om ervoor te zorgen dat de aangegeven kooktijden echt kloppen en de pasta perfect al dente wordt, mag u de pasta pas in het water doen als het water borrelend kookt.

Misschien vind je dit ook leuk

Verrassend lekker: één ingrediënt maakt uw spiegelei vele malen lekkerder
Posted in Hoofdgerechten

Verrassend lekker: één ingrediënt maakt uw spiegelei vele malen lekkerder

22 september 2025
Posted by Emma de Jong
“Tien keer beter dan koken in water”: op deze manier bereid smaken linzen veel lekkerder.
Posted in Hoofdgerechten

“Tien keer beter dan koken in water”: op deze manier bereid smaken linzen veel lekkerder.

22 september 2025
Posted by Emma de Jong
Voordat ik de frietjes in de olie doe, doe ik er een theelepel bij. Ze worden knapperig, stevig en goudbruin
Posted in Hoofdgerechten

Voordat ik de frietjes in de olie doe, doe ik er een theelepel bij. Ze worden knapperig, stevig en goudbruin

22 september 2025
Posted by Emma de Jong
Ik ben serveerster en ik zag hoe de chef een blokje chocolade aan de saus toevoegde: toen ik het proefde, was ik stomverbaasd. Probeer het eens!
Posted in Hoofdgerechten

Ik ben serveerster en ik zag hoe de chef een blokje chocolade aan de saus toevoegde: toen ik het proefde, was ik stomverbaasd. Probeer het eens!

22 september 2025
Posted by Emma de Jong
Een heerlijke zondagse lunch. Wij geven je het recept, jij kookt. Malse Varkenslende in een romige saus
Posted in Hoofdgerechten

Een heerlijke zondagse lunch. Wij geven je het recept, jij kookt. Malse Varkenslende in een romige saus

22 september 2025
Posted by Emma de Jong
Eieren à la pizzaiola: een eenvoudig en gezond Italiaans recept als alternatief voor pasta
Posted in Hoofdgerechten

Eieren à la pizzaiola: een eenvoudig en gezond Italiaans recept als alternatief voor pasta

22 september 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: “Tien keer beter dan koken in water”: op deze manier bereid smaken linzen veel lekkerder.
Next: Groenteboerin legt uit waar tomaten moeten worden bewaard: “We hebben het altijd verkeerd gedaan”
  • Popular
  • Hot
  • Latest
1
Het blijft in de darmen achter en veroorzaakt veel winderigheid. Combineer het nooit met eieren.
Posted in Gezond eten

Het blijft in de darmen achter en veroorzaakt veel winderigheid. Combineer het nooit met eieren.

2
Eieren à la pizzaiola: een eenvoudig en gezond Italiaans recept als alternatief voor pasta
Posted in Hoofdgerechten

Eieren à la pizzaiola: een eenvoudig en gezond Italiaans recept als alternatief voor pasta

3
Een heerlijke zondagse lunch. Wij geven je het recept, jij kookt. Malse Varkenslende in een romige saus
Posted in Hoofdgerechten

Een heerlijke zondagse lunch. Wij geven je het recept, jij kookt. Malse Varkenslende in een romige saus

4
Is het moeilijk om goed te slapen? Deze gedroogde vrucht bevat hoge concentraties melatonine
Posted in Diëten en afslanken

Is het moeilijk om goed te slapen? Deze gedroogde vrucht bevat hoge concentraties melatonine

5
Welke groente is het meest verontreinigd met pesticiden? De ranglijst die maar weinig mensen kennen
Posted in Gezond eten

Welke groente is het meest verontreinigd met pesticiden? De ranglijst die maar weinig mensen kennen

1
In de naoorlogse periode was het de koffie van de armen: vandaag wordt het door experts aanbevolen als gezond alternatief
Posted in Gezond eten

In de naoorlogse periode was het de koffie van de armen: vandaag wordt het door experts aanbevolen als gezond alternatief

2
Herfstiramisu met appels en kwark: een zoete dessertgenot
Posted in Desserts

Herfstiramisu met appels en kwark: een zoete dessertgenot

3
Verrassend lekker: één ingrediënt maakt uw spiegelei vele malen lekkerder
Posted in Hoofdgerechten

Verrassend lekker: één ingrediënt maakt uw spiegelei vele malen lekkerder

4
Hij betaalt 12 cent voor zijn boodschappen in plaats van 948 euro: dit is het plan dat een kassière van een supermarkt heeft bedacht.
Posted in Blog

Hij betaalt 12 cent voor zijn boodschappen in plaats van 948 euro: dit is het plan dat een kassière van een supermarkt heeft bedacht.

5
Groenteboerin legt uit waar tomaten moeten worden bewaard: “We hebben het altijd verkeerd gedaan”
Posted in Gezond eten

Groenteboerin legt uit waar tomaten moeten worden bewaard: “We hebben het altijd verkeerd gedaan”

1
In de naoorlogse periode was het de koffie van de armen: vandaag wordt het door experts aanbevolen als gezond alternatief
Posted in Gezond eten

In de naoorlogse periode was het de koffie van de armen: vandaag wordt het door experts aanbevolen als gezond alternatief

2
Herfstiramisu met appels en kwark: een zoete dessertgenot
Posted in Desserts

Herfstiramisu met appels en kwark: een zoete dessertgenot

3
Verrassend lekker: één ingrediënt maakt uw spiegelei vele malen lekkerder
Posted in Hoofdgerechten

Verrassend lekker: één ingrediënt maakt uw spiegelei vele malen lekkerder

4
Hij betaalt 12 cent voor zijn boodschappen in plaats van 948 euro: dit is het plan dat een kassière van een supermarkt heeft bedacht.
Posted in Blog

Hij betaalt 12 cent voor zijn boodschappen in plaats van 948 euro: dit is het plan dat een kassière van een supermarkt heeft bedacht.

5
Groenteboerin legt uit waar tomaten moeten worden bewaard: “We hebben het altijd verkeerd gedaan”
Posted in Gezond eten

Groenteboerin legt uit waar tomaten moeten worden bewaard: “We hebben het altijd verkeerd gedaan”

© All rights reserved.