Italiaanse nonna’s onthullen waarom Duitse pasta vaak papperig is. Een simpele timingtruc maakt het verschil tussen goed en perfect.
München – Iedereen kan toch pasta koken – of niet? In feite maken de meeste Duitsers een cruciale fout bij het bereiden van het ogenschijnlijk eenvoudigste gerecht ter wereld. Het resultaat: slappe, smakeloze pasta in plaats van perfect al dente pasta. De oplossing is echter heel eenvoudig.
De grootste fout bij het koken van pasta zit hem in de timing. Op de verpakking van de pasta staat een aanbevolen kooktijd die in geen geval overschreden mag worden, omdat de pasta anders zacht of zelfs papperig wordt. Het is nog beter om de kooktijd met een minuut te verkorten en de pasta in de saus gaar te laten worden.
Pasta op de juiste manier koken: de meest voorkomende fouten
Italiaanse nonna’s weten dat te lang gekookte pasta een klassieke struikelblok is. Pasta moet al dente blijven: stevig, maar mals. Als ze te lang worden gekookt, worden ze papperig – en dat zou nonna nooit hebben geaccepteerd. De truc van Casa Bandera is om de pasta een minuut voor het einde van de kooktijd uit de pan te halen, zodat deze in de saus gaar kan worden.
Het geheim van de Italiaanse keuken
Iedereen kent het probleem: je hebt je in de timing vergist en de pasta is gaar voordat de saus klaar is. Dus laat je de pasta na het afgieten in de zeef of in de pan staan. Als de saus dan klaar is, komt de onaangename verrassing: in plaats van perfecte pasta zit er alleen nog maar een kleverige pasta-klomp in de zeef. De reden: het zetmeel wordt plakkerig na het afgieten.
Pastasoorten: welke pasta past bij welke saus?
Pasta die te kort wordt gekookt, blijft van binnen hard. Pasta die te lang in het water ligt, wordt snel papperig. Op de verpakking staat meestal een kooktijd vermeld – houd u hier zoveel mogelijk aan en proef de pasta tussendoor. Zo kunt u de pasta precies op het juiste moment uit het water halen, wanneer deze perfect al dente is, dus beetgaar.
De perfecte methode van de nonna’s
De pasta zuigt de saus letterlijk op en smaakt daardoor nog veel beter. Vlak voordat de pasta wordt afgiet, moet er wat zetmeelrijk kookwater worden afgenomen. Als de pasta en de saus samenkomen, kan de saus vrij snel indikken, omdat de pasta veel zetmeel afgeeft. Om de saus luchtiger te maken, giet je er wat kookwater bij.
Serveer de saus niet apart over de pasta, maar meng beide vooraf in de pan, zodat de ingrediënten goed samensmelten. Nu komt het aan op timing: als de saus nog niet klaar is en de pasta te lang in de zeef ligt te wachten, wordt deze snel plakkerig.
Pasta koken: vermijd deze fouten
Ook voor de hoeveelheid water geldt een regel: liever te veel dan te weinig. Per 100 gram pasta heeft u 1 liter water nodig. De pasta moet volledig onder water staan. Wanneer de pasta in het kokende water wordt gedaan, daalt de watertemperatuur automatisch iets. Maar als de verhouding tussen de hoeveelheid water en pasta niet klopt, wordt de pasta papperig.
De vuistregel van echte Italiaanse nonna’s luidt: een theelepel zout op een liter water. Veel hobbykoks gooien de pasta te vroeg in het water en doen zout in het koude kookwater. Om ervoor te zorgen dat de aangegeven kooktijden echt kloppen en de pasta perfect al dente wordt, mag u de pasta pas in het water doen als het water borrelend kookt.