Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
Share
Posted in Desserts

Expert waarschuwt: dit zijn de twee slechtste soorten chocolade. Ze bevatten veel suiker. Ontdek wat je beter kunt kiezen

22 september 2025
Emma de Jong

Een expert op het gebied van gezonde voeding geeft duidelijk aan welke soorten chocolade we beter kunnen vermijden, ook al behoren ze tot de meest populaire soorten. Kijk of u ze ook eet. Zo ja, verander dan zeker uw gewoontes.

Chocolade is een van de grootste verleidingen. Kinderen zijn er dol op, maar volwassenen ook. Maar is alle chocolade even gezond? Het blijkt van niet. Sommige soorten kunnen ons lichaam meer schade toebrengen dan we denken. Bekijk welke chocolade u beter kunt vermijden en welke u gerust kunt eten.

Dit is volgens een diëtist de slechtste chocolade

Ik kan met volle overtuiging zeggen, en daar twijfel ik niet aan, dat witte chocolade de slechtste en minst gezonde chocolade is, zei dr. Bartosz Kulczyński, diëtist en wetenschapper, in een gepubliceerde opname.

Hij voegde eraan toe dat dit een beetje een naamgevingsvalstrik is, omdat witte chocolade eigenlijk niet echt chocolade is. Hoewel het volgens de wet wel chocolade is, is het goed om te weten dat volgens de Europese regelgeving witte chocolade een product is dat minimaal 20 procent cacaoboter moet bevatten. Cacaoboter moet echter niet worden verward met cacao – dit zijn twee verschillende delen die uit cacaobonen worden gewonnen.

Witte chocolade bevat weliswaar het genoemde vet, maar geen cacao. De smaak wordt gedomineerd door de zoetheid van suiker en een melkachtige toets.

Ik wil hier benadrukken dat de gezondheidsvoordelen van chocolade worden bepaald door cacao, niet door cacaoboter. Cacao bevat namelijk waardevolle polyfenolen, die een breed scala aan gunstige effecten op ons lichaam hebben. Ik wil er nogmaals op wijzen dat witte chocolade helemaal geen cacao bevat, maar alleen cacaoboter, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat het ook een probleem is dat dergelijke chocolade veel suiker bevat.

Welke chocolade moet je nog meer vermijden?

De specialist vermeldde dat melkchocolade het tweede type chocolade is dat we niet te vaak zouden moeten eten.

Qua voedingswaarde verschilt deze niet veel van witte chocolade. Het bevat weliswaar cacaomassa, die niet alleen cacaoboter maar ook cacao bevat, maar de hoeveelheid daarvan is toch gering, aldus de specialist.

Hij merkte ook op dat melkchocolade meestal ongeveer 30 procent of iets meer cacaomassa bevat. Dit betekent dat het gehalte aan cacao, het meest waardevolle ingrediënt, zeer laag is. In plaats daarvan staat suiker op de eerste plaats. Als gevolg hiervan bevat dergelijke chocolade ongeveer 50-60 gram suiker.

Welke chocolade is een goede keuze?

De expert legde ook uit dat er chocolade bestaat die we zonder schuldgevoel kunnen eten. Het gaat om pure chocolade. Uiteraard moet dit met mate gebeuren. Het cacaogehalte in dit product bedraagt doorgaans ongeveer 60 procent of meer. De specialist legde uit dat het het beste is om chocolade te kiezen met een cacaogehalte van minimaal 70 procent. Hij merkte ook op dat hoe meer cacao er in chocolade zit, hoe minder suiker er in zit.

Zo bevat klassieke pure chocolade met 60% cacao ongeveer 30 gram suiker, dus twee keer minder dan witte en melkchocolade. Pure chocolade met 80% cacao bevat slechts ongeveer 15 gram suiker, concludeerde de expert.

Misschien vind je dit ook leuk

Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert
Posted in Desserts

Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert

14 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak
Posted in Desserts

Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake
Posted in Desserts

Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Eet wanneer je zin hebt in iets zoets. Repen en snoepjes zullen je niet verleiden
Posted in Desserts

Eet wanneer je zin hebt in iets zoets. Repen en snoepjes zullen je niet verleiden

13 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
De lekkerste paradijstaart ooit, klaar in 2 minuten: ik eet hem de hele week als ontbijt
Posted in Desserts

De lekkerste paradijstaart ooit, klaar in 2 minuten: ik eet hem de hele week als ontbijt

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Kaas-roombotcake, net als bij de banketbakker: een goddelijk genot met poedersuiker!
Posted in Desserts

Kaas-roombotcake, net als bij de banketbakker: een goddelijk genot met poedersuiker!

12 oktober 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: Luchtige cake zonder bloem. Heeft de consistentie van een zachte wolk
Next: Voordat ik de frietjes in de olie doe, doe ik er een theelepel bij. Ze worden knapperig, stevig en goudbruin
  • Mis het niet
  • Latest
1
Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken
Posted in Blog

Geen olijfolie, geen boter. Dit is het beste om te bakken

2
“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!
Posted in Blog

“Mijn leven is veranderd sinds ik zout ontbijt”: misschien is het tijd om uw gewoontes te veranderen!

3
Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola
Posted in Blog

Drie kilo Haribo-snoepjes in drie dagen: man belandt in het ziekenhuis na het drinken van kleine flesjes cola

4
Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen
Posted in Blog

Aardappelen alsof ze net geoogst zijn: zo vertraag je het kiemen en verschrompelen

5
Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.
Posted in Blog

Het wordt al eeuwenlang beschouwd als een van de gezondste vleessoorten. Mager, licht verteerbaar en rijk aan eiwitten.

6
McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!
Posted in Blog

McDonald’s kondigde de terugkeer aan van een van de meest populaire seizoensacties!

7
Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige
Posted in Blog

Hoe kies je de juiste olie om mee te koken? Tips van een voedingsdeskundige

8
Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom
Posted in Blog

Dit is vaak gratis in restaurants: maar weinig mensen vragen erom

9
Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is
Posted in Blog

Koop dit soort yoghurt niet – Mensen denken dat het gezond is

10
Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat
Posted in Blog

Haribo klaagt Zweedse snoepfabrikant aan wegens plagiaat

1
Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.
Posted in Blog

Ik droog paddenstoelen en maak de beste huisgemaakte kruidenmix. Ik strooi het over elke soep, saus en paté.

2
Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?
Posted in Blog

Waarom moet je azijn in de pan doen als je eieren bakt en waarvoor dient het?

3
Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen
Posted in Blog

Je bananen blijven 16 dagen lang geel en vers met deze opslagtruc die iedereen kan toepassen

4
Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert
Posted in Desserts

Pompoen- en yoghurtcake: het eenvoudige recept voor een eenvoudig en sappig dessert

5
Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?
Posted in Blog

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van wortelen?

6
In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)
Posted in Blog

In Lombardije is er een dorpje waar de economie volledig draait om salami (een van de duurste van Italië)

7
In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.
Posted in Blog

In het restaurant geef ik de borden altijd aan de ober om hem te helpen: de psychologie heeft onthuld wat dit betekent.

8
Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak
Posted in Desserts

Een geur die het hele gebouw vult wanneer ik deze snelle ricotta- en citroentaart maak

9
Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake
Posted in Desserts

Een herfstklassieker die ook perfect is voor de feestdagen. Dit is een van de eenvoudigste recepten voor cake

10
Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten
Posted in Hoofdgerechten

Gebakken rijst met rundvlees – een heerlijk gerecht in 30 minuten

wonderwarenhuis.nl © All rights reserved 2025
  • Contacten: info@wonderwarenhuis.nl
  • Privacybeleid