Een expert op het gebied van gezonde voeding geeft duidelijk aan welke soorten chocolade we beter kunnen vermijden, ook al behoren ze tot de meest populaire soorten. Kijk of u ze ook eet. Zo ja, verander dan zeker uw gewoontes.
Chocolade is een van de grootste verleidingen. Kinderen zijn er dol op, maar volwassenen ook. Maar is alle chocolade even gezond? Het blijkt van niet. Sommige soorten kunnen ons lichaam meer schade toebrengen dan we denken. Bekijk welke chocolade u beter kunt vermijden en welke u gerust kunt eten.
Dit is volgens een diëtist de slechtste chocolade
Ik kan met volle overtuiging zeggen, en daar twijfel ik niet aan, dat witte chocolade de slechtste en minst gezonde chocolade is, zei dr. Bartosz Kulczyński, diëtist en wetenschapper, in een gepubliceerde opname.
Hij voegde eraan toe dat dit een beetje een naamgevingsvalstrik is, omdat witte chocolade eigenlijk niet echt chocolade is. Hoewel het volgens de wet wel chocolade is, is het goed om te weten dat volgens de Europese regelgeving witte chocolade een product is dat minimaal 20 procent cacaoboter moet bevatten. Cacaoboter moet echter niet worden verward met cacao – dit zijn twee verschillende delen die uit cacaobonen worden gewonnen.
Witte chocolade bevat weliswaar het genoemde vet, maar geen cacao. De smaak wordt gedomineerd door de zoetheid van suiker en een melkachtige toets.
Ik wil hier benadrukken dat de gezondheidsvoordelen van chocolade worden bepaald door cacao, niet door cacaoboter. Cacao bevat namelijk waardevolle polyfenolen, die een breed scala aan gunstige effecten op ons lichaam hebben. Ik wil er nogmaals op wijzen dat witte chocolade helemaal geen cacao bevat, maar alleen cacaoboter, zei hij.
Hij voegde eraan toe dat het ook een probleem is dat dergelijke chocolade veel suiker bevat.
Welke chocolade moet je nog meer vermijden?
De specialist vermeldde dat melkchocolade het tweede type chocolade is dat we niet te vaak zouden moeten eten.
Qua voedingswaarde verschilt deze niet veel van witte chocolade. Het bevat weliswaar cacaomassa, die niet alleen cacaoboter maar ook cacao bevat, maar de hoeveelheid daarvan is toch gering, aldus de specialist.
Hij merkte ook op dat melkchocolade meestal ongeveer 30 procent of iets meer cacaomassa bevat. Dit betekent dat het gehalte aan cacao, het meest waardevolle ingrediënt, zeer laag is. In plaats daarvan staat suiker op de eerste plaats. Als gevolg hiervan bevat dergelijke chocolade ongeveer 50-60 gram suiker.
Welke chocolade is een goede keuze?
De expert legde ook uit dat er chocolade bestaat die we zonder schuldgevoel kunnen eten. Het gaat om pure chocolade. Uiteraard moet dit met mate gebeuren. Het cacaogehalte in dit product bedraagt doorgaans ongeveer 60 procent of meer. De specialist legde uit dat het het beste is om chocolade te kiezen met een cacaogehalte van minimaal 70 procent. Hij merkte ook op dat hoe meer cacao er in chocolade zit, hoe minder suiker er in zit.
Zo bevat klassieke pure chocolade met 60% cacao ongeveer 30 gram suiker, dus twee keer minder dan witte en melkchocolade. Pure chocolade met 80% cacao bevat slechts ongeveer 15 gram suiker, concludeerde de expert.