Eieren zijn makkelijk te bereiden en vormen een belangrijk onderdeel van ons dieet. Bovendien zitten er onder de schaal veel nuttige stoffen, waarvan sommige nog steeds tot discussie leiden. Een overzicht van de situatie.
Nederlanders worden beschouwd als “grote eierconsumenten”. Gemiddeld eten ze 230 eieren per jaar. Dat is minder dan één ei per dag of 4,5 eieren per week.
Volgens het Nationaal Instituut voor Onderzoek op het gebied van Landbouw, Voeding en Milieu (INRAE) “ligt de voedingswaarde van eieren in de delicate balans en diversiteit van hun bestanddelen: een van de beste eiwitten voor de mens, hoogwaardige vetten, tal van vitamines en mineralen”.
Nederlanders worden beschouwd als “grote eierconsumenten”. Gemiddeld eten ze 230 eieren per jaar. Dat is minder dan één per dag of 4,5 per week.
Volgens het Nationaal Instituut voor Onderzoek op het gebied van Landbouw, Voeding en Milieu (INRAE) “ligt de voedingswaarde van eieren in de delicate balans en diversiteit van hun bestanddelen: een van de beste eiwitten voor de mens, vetten van zeer goede kwaliteit, tal van vitamines en mineralen”.
Zo bevatten 60 g eieren minder dan 100 kcal, waarvan 75 % water, 13 % eiwitten en 10,5 % vetten (waaronder meervoudig onverzadigde vetzuren, die het lichaam nodig heeft…). Vergeet ook niet de fosfor, ijzer en vitamines (met name E en D).
Eieren hebben dus een lage calorie-eiwitverhouding, wat een positief punt is. De eiwitten zijn “gelijkmatig verdeeld over het eiwit en de dooier. Twee eieren bevatten dus evenveel eiwitten als 100 g vlees of vis”, vervolgt INRAE.
Niet meer dan 4 eieren per week?
Eieren kunnen echter worden afgewezen, voornamelijk vanwege hun cholesterolgehalte. Dit onderwerp blijft veel discussie oproepen en de oude discussie werd in 2019 opnieuw aangewakkerd na de publicatie van een studie in het Journal of the American Medical Association (JAMA).
De auteurs wezen duidelijk op het “verband” tussen de consumptie van eieren of cholesterol uit voedsel en de frequentie van hart- en vaatziekten. Maar ze haastten zich om dit als ‘onbeduidend’ te bestempelen, wat werd bevestigd door het Instituut voor Cardiologie van Montreal. Het instituut verduidelijkte dat “het risico toeneemt naargelang de geconsumeerde hoeveelheid”. En ze adviseerden om niet meer dan 3-4 eieren per week te eten.
Een te voorzichtige aanbeveling?
Veel voedingsdeskundigen raden aan om één ei per dag (of zelfs twee) te eten, vooral als er geen andere eiwitbronnen zijn. Uiteindelijk blijft allergie het belangrijkste bewezen risico van het eten van eieren.
Aarzel in ieder geval niet om uw arts om advies te vragen, vooral als u hypercholesterolemie heeft of het risico loopt dit te ontwikkelen.