Taart met puddingcrème is een delicate, boterachtige zandtaart gevuld met vanillevulling. Het is een ideaal dessert voor zondag.
Ingrediënten
Deeg:
- 300 g tarwebloem
- 170 g boter
- 130 g suiker
- 1 ei
- 1 eidooier
- 1 theelepel citroenschil
- ¾ theelepel bakpoeder
- 1 snufje zout
Vulling:
- 600 ml melk
- 150 g suiker
- 4 eidooiers
- 30 g tarwebloem
- 2 theelepels vanille-extract
Extra:
- poedersuiker om te bestrooien
Ingrediënten
Deeg:
- 300 g tarwebloem
- 170 g boter
- 130 g suiker
- 1 ei
- 1 eidooier
- 1 theelepel citroenschil
- ¾ theelepel bakpoeder
- 1 snufje zout
Vulling:
- 600 ml melk
- 150 g suiker
- 4 eidooiers
- 30 g tarwebloem
- 2 theelepels vanille-extract
Extra:
- poedersuiker om te bestrooien
Bereidingswijze
- Verwarm de melk met het vanille-extract in een pan tot een temperatuur van ongeveer 70 °C. Haal van het vuur.
- Klop in een middelgrote kom de eidooiers met de suiker met een garde tot het mengsel licht en luchtig is. Roer de bloem erdoor. Voeg geleidelijk de warme melk toe. Klop het mengsel goed door met de garde, zodat er geen klontjes ontstaan.
- Giet het melkmengsel terug in de pan. Zet de pan weer op het vuur en roer tot het mengsel dikker wordt. Laat het geheel ongeveer een minuut koken, haal dan van het vuur en giet het in een schone kom. Druk er vershoudfolie op en laat de crème afkoelen tot kamertemperatuur.
- Doe de bloem, citroenschil, bakpoeder, zout en boter in de kom van een keukenmachine. Mix met de pulseerknop tot het mengsel op paneermeel lijkt. Pulseer een paar keer tot het mengsel op nat paneermeel lijkt.
- Voeg suiker, ei en eigeel toe en mix tot het mengsel begint te binden. Leg het deeg vervolgens op het werkblad en kneed het voorzichtig tot het niet meer aan je handen kleeft. Bestrooi het indien nodig lichtjes met bloem.
- Wikkel het deeg in vershoudfolie en zet het minstens een uur in de koelkast.
- Verdeel het deeg in twee delen, waarvan één iets groter is. Wikkel het kleinere deel opnieuw in folie en leg het terug in de koelkast. Rol het grootste deel van het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een cirkel met een diameter van ongeveer 30 cm en leg het deeg vervolgens in een met boter ingevette taartvorm met een diameter van 25 cm. Druk het deeg aan en snijd eventueel overtollig deeg weg.
- Smeer de gekoelde crème op de bodem. Verdeel het en strijk het glad.
- Rol het tweede deel van het deeg uit tot een cirkel met een diameter van ongeveer 25 cm en leg deze op de taart. Bestrijk de bovenkant met een beetje water en maak in het midden een klein sneetje, zodat de stoom kan ontsnappen.
- Zet de taart met de puddingcrème in een voorverwarmde oven op 180 °C en bak hem 40 minuten. Haal hem uit de oven en laat hem volledig afkoelen.
Serveer de taart koud, bestrooid met poedersuiker.