Er zijn gerechten die speciaal voor de herfst zijn bedacht. Een boerenfeestmaal is een klassieker die altijd goed in de smaak valt. Dit eenpansgerecht vol groenten en aromatische kruiden is in ongeveer 40 minuten klaar en genoeg voor twee dagen. De vleesversie is een stevige, huisgemaakte maaltijd en de vegetarische versie is een lichte, maar even vullende alternatief.
Boerenpot combineert eenvoud met een uitgesproken smaak. Worst, spek, courgette, paprika en aardappelen in de vleesversie of kikkererwten met groenten in de vegetarische versie maken de lunch stevig, aromatisch en echt vullend. Je kunt het snel bereiden en de smaken komen de volgende dag nog beter tot hun recht.
Waarom is boerenpot ideaal voor de herfst?
De naam kan misleidend zijn – het is niet alleen een gerecht voor mannen. Boerenpot verovert de harten van het hele gezin en is ideaal voor herfstmiddagen of -avonden. Waarom? Omdat het je van binnenuit verwarmt en dankzij de verschillende groenten veel vitamines en mineralen levert die je immuunsysteem ondersteunen. Bovendien vereist het geen grote culinaire vaardigheden – alles wordt in één pan gekookt, eenvoudig en snel. Het resultaat? Een heerlijke maaltijd die in ongeveer 40 minuten klaar is en genoeg is voor twee dagen.
Vegetarische versie – boerenfeestmaal met kikkererwten en groenten
Een verwarmend gerecht dat zelfs de meest kieskeurige eters zal bekoren. Kikkererwten, aardappelen, courgette en paprika vormen een dikke, vullende stoofpot, ideaal voor een herfstlunch of een voedzame avondmaaltijd.
Wilt u de smaak versterken? Voeg dan een beetje chilipeper of een snufje gerookt zout toe – het gerecht krijgt dan een nog diepere smaak.
Ingrediënten voor 2-3 personen, portie voor twee dagen:
- 1 blik kikkererwten (ca. 400 g, uitgelekt)
- 1 blik zwarte bonen (ca. 400 g, uitgelekt)
- 5 middelgrote aardappelen
- 1 rode paprika
- 2 middelgrote courgettes
- 2 wortelen
- 1 prei (wit gedeelte)
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie of olie
- 400 g gesneden tomaten uit blik
- 400-450 ml groentebouillon
- 1 theelepel gerookte paprika
- 1/2 theelepel tijm
- zout en peper naar smaak
- verse peterselie om te serveren
Bereiding:
Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten. Voeg de geschilde en gesneden aardappelen, wortelen, paprika en courgette toe en bak 3-4 minuten al roerend. Voeg de prei toe, giet de tomaten en bouillon erbij en breng op smaak met gerookte paprika, tijm, zout en peper. Laat het geheel 20 minuten afgedekt koken tot de groenten zacht zijn. Voeg de uitgelekte kikkererwten en zwarte bonen toe, roer het geheel door en laat het nog 5-10 minuten koken tot de saus dikker wordt. Bestrooi het met verse peterselie en serveer het met een sneetje brood of groente. Eet smakelijk!
Vleesversie – boerenfeest met worst, spek en ui
Een traktatie voor liefhebbers van vlees. Worst en spek vormen een stevige en verwarmende optie voor een herfstmaaltijd of -diner. Aardappelen, courgette en paprika in bouillonsaus maken het geheel af en zorgen voor een echt rustieke stoofpot – ideaal voor het hele gezin voor twee dagen.
Houdt u van uitgesproken smaken? Voeg dan een chilipeper of een beetje truffelolie toe – het gerecht krijgt dan een nog diepere smaak.
Ingrediënten voor 2-3 personen, portie voor twee dagen:
- 350 g gerookt spek
- 300 g boerenworst of Silezische worst
- 5 middelgrote aardappelen
- 1 rode paprika
- 2 middelgrote courgettes
- 2 wortelen
- 1 prei (wit gedeelte)
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olie
- 400 g tomaten uit blik
- 400 ml vleesbouillon
- 1 theelepel gerookte paprika
- 1/2 theelepel tijm
- zout en peper naar smaak
- verse peterselie om te serveren
Bereiding:
Snijd het spek en de worst in blokjes. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten. Voeg de spek en worst toe en bak deze 3-4 minuten tot ze lichtbruin zijn. Voeg de aardappelen, wortelen, paprika en courgette toe en bak nog eens 3-4 minuten, terwijl u blijft roeren. Voeg de prei toe, giet de tomaten en bouillon erbij en breng op smaak met gerookte paprika, tijm, zout en peper. Laat het geheel afgedekt ongeveer 25 minuten sudderen tot het vlees en de groenten zacht zijn en de saus dik en aromatisch. Als je wilt, kun je de saus iets indikken door een deel van de aardappelen lichtjes met een vork te pureren. Bestrooi met peterselie en serveer met een sneetje brood. Eet smakelijk!