Kaneel, kardemom en kurkuma zijn kruiden die we vaak horen in verband met koffie. Onlangs is er echter een nieuwe, niet voor de hand liggende toevoeging op het toneel verschenen. Het gebruik ervan heeft voordelen voor het haar, de huid en de gewrichten. Toegevoegd aan koffie verandert het de smaak niet, maar voegt het veel gezonde eigenschappen toe aan het dagelijkse ritueel.
Als je wilt dat koffie niet alleen stimulerend werkt, maar ook gezond is, voeg er dan collageen aan toe. Hoewel dit misschien vreemd lijkt, heeft dit ingrediënt veel gezondheidsvoordelen. Dit kleine extraatje kan je conditie verbeteren als je het op de juiste manier gebruikt.
Koffie met collageen – een trendy drankje
Het toevoegen van collageen aan je ochtendkoffie is een relatief nieuwe en slimme trend. Koffie is een drankje dat we elke dag drinken, en het toevoegen van dit voedzame poeder vereist geen extra inspanningen. Bovendien verandert de smaak van de koffie niet significant en lost het collageen bijna volledig op. Hierdoor krijgt je ochtendkopje cafeïne een extra functie: het stimuleert niet alleen, maar ondersteunt ook je schoonheid. Hoe werkt het? Collageen komt van nature voor in het menselijk lichaam en is onder andere verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid, de elasticiteit van het haar en de goede werking van de gewrichten. Helaas begint de productie ervan al na het 25e levensjaar af te nemen. Het gevolg is rimpels, verzwakt haar en een vermoeid gevoel in het lichaam. Geen wonder dat collageensupplementen zo populair zijn geworden.
Het drinken van koffie met collageen heeft zin als het lichaam goed gehydrateerd is. Cafeïne heeft een diuretische werking en collageen werkt het beste als het lichaam goed gehydrateerd is. Daarom is het belangrijk om het lichaam te hydrateren als je meetbare resultaten wilt behalen met deze trendy drank. Het drinken van koffie met collageen ontslaat je dus niet van de noodzaak om gedurende de dag water of andere vloeistoffen te drinken. Je moet er ook aan denken om geen collageen toe te voegen aan zeer hete koffie. Als je het preparaat met kokend water overgiet, kan de structuur ervan worden aangetast. Dit vermindert niet alleen de gezondheidsvoordelen, maar zorgt er ook voor dat de koffie een beetje naar vis gaat ruiken.
Welke collageen moet je kiezen?
Er zijn veel verschillende vormen van collageen op de markt: in poedervorm, capsules of kant-en-klare shots. Voor koffie is collageen in poedervorm het meest geschikt, omdat het snel oplost en de consistentie van de drank niet verandert. Vooral gehydrolyseerd collageen, dat is onderworpen aan een proces waarbij het in kleinere moleculen wordt afgebroken, is populair. Hierdoor wordt het gemakkelijker door het lichaam opgenomen en sneller gebruikt in processen voor het herstel van de huid, het haar en het bindweefsel.
Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan de herkomst van het collageen. Het meest voorkomende collageen is viscollageen, dat als het best opneembaar wordt beschouwd. Een alternatief is rundercollageen, dat graag wordt gekozen door mensen die fysiek actief zijn, omdat het ook de gewrichten en spieren ondersteunt. Ook mengsels verrijkt met vitamine C, hyaluronzuur of zink worden steeds populairder, omdat deze ingrediënten de werking van collageen versterken en de regeneratieve processen in het lichaam ondersteunen.
Collageenfabrikanten bieden verschillende soorten collageen aan voor gebruik in koffie. Het is de moeite waard om te kiezen voor producten met een zuivere samenstelling, zonder smaaktoevoegingen. De prijzen van het product in online winkels liggen tussen de 30 en 70 PLN.
Hoe maak je koffie met collageen?
Het bereiden van koffie met collageen is heel eenvoudig en verstoort je ochtendrituelen niet. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat de drank niet kokend heet is:
- zet koffie op je favoriete manier, maar laat de drank niet koken (bijv. temperatuur onder 95 °C). Als dit toch gebeurt, wacht dan tot de koffie is afgekoeld;
- voeg 1-2 theelepels gehydrolyseerd collageen toe (of de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid);
- roer krachtig gedurende ongeveer 30-60 seconden, totdat het poeder volledig is opgelost en er geen klontjes meer zijn;
- drink de drank terwijl deze nog warm is.
Probeer gedurende de dag extra water te drinken (dagelijkse vochtbehoefte) om eventuele uitdroging door cafeïne tegen te gaan. Voeg voor de smaak een beetje honing, vanille-extract of kaneel toe (als dit niet in strijd is met het doel).