Nederland is het op één na meest gedronken land in de Europese Unie. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid sterven elk jaar bijna 14.000 mensen aan ziekten die te wijten zijn aan alcoholgebruik. Een van de directe lichamelijke gevolgen van alcoholgebruik is de gevreesde kater, die kan optreden na het drinken van alcohol.
Om een kater te voorkomen zijn er een aantal remedies die in de loop der jaren populair zijn geworden, sommige met optimaal resultaat en andere daarentegen ineffectief. Reme Navarro, een apotheker en gezondheidsvoorlichter, heeft verteld wat het beste voedsel is om een kater tegen te gaan. Volgens haar is kaas de beste optie om een kater te verminderen.
Een van de belangrijkste voordelen van dit voedingsmiddel is dat het, net als veel andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en eiwitten, helpt om de opname van alcohol te vertragen: “Kaas vertraagt de maaglediging, wat betekent dat de alcohol langzamer wordt opgenomen in onze darmen”. Kaas werkt ook als “een beschermende laag die maagirritatie helpt verminderen” en omdat het calcium, fosfor, vitamine B en kalium bevat “helpt het ons om beter te herstellen”.
Een van de tips van deze apotheker is dus om voor en na het drinken wat kaas te eten om de effecten van alcohol op je lichaam te verminderen, omdat het aminozuren bevat die de leverfunctie ondersteunen.
Deze uitspraken van Reme Navarro worden ondersteund door de studie Probiotische kaas verbetert het alcoholmetabolisme en verlicht door alcohol veroorzaakte leverschade via de SIRT1/AMPK signaalroute, uitgevoerd door de Faculteit Geneeskunde van de Chung-Ang Universiteit in Zuid-Korea, gepubliceerd in het Journal of Functional Foods, waarin de relatie tussen kaasconsumptie en alcoholconsumptie werd geanalyseerd. De resultaten van de studie tonen een verlaging van de alcoholconcentratie in het bloed en een beschermende functie van kaas voor de lever.
Ondanks de resultaten die in deze studie werden behaald, moet er op een aantal punten worden gewezen. De studie testte een probiotische kaas die Lactococcus lactis LB1022 en Lactiplantibacillus plantarum LB1418 bacteriën bevat, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor hun werkzaamheid in functionele voedingsmiddelen. Bovendien werden de tests uitgevoerd op ratten en is er ook geen bewijs dat het heilzaam is voor mensen.