Volgens de expert is het de moeite waard om deze methode te gebruiken tijdens het koken, omdat andere methoden de vis kunnen uitdrogen
Als je zalm beter wilt bereiden, is langzaam bakken een uitstekende manier. Martha Stewart schrijft hierover.
Deze bereidingswijze is ideaal voor zowel beginners als ervaren thuiskoks.
“Eenvoudige smaken werken goed met deze gemakkelijke bereidingswijze, waardoor je meer tijd hebt om de rest van het menu te plannen en te bereiden. Het duurt misschien een paar minuten langer dan koken op het fornuis of grillen, maar de slowcooker-methode wint in alle andere opzichten“, voegt het artikel toe.
Wat betekent langzaam garen?
De term ”langzaam garen” wordt vaak gebruikt wanneer wordt verwezen naar een recept voor gestoofde runder- of varkensborst. Dit komt omdat deze taaie stukken vlees meerdere uren moeten worden gekookt om zacht te worden, maar dit kan alleen bij een lage temperatuur.
“Hoge temperaturen gedurende lange tijd zorgen ervoor dat het vlees te gaar wordt en ook ongelijkmatig wordt gekookt. Dezelfde theorie kan worden toegepast op vis, met name zalm. Zalm heeft een uitgesproken textuur en is vrij vlezig. De textuur verschilt aanzienlijk tussen wilde en gekweekte vis. Wilde zalm heeft doorgaans een stevigere textuur en minder vet, waardoor hij snel uitdroogt. Hier komt de techniek van langzaam bakken om de hoek kijken”, legt Martha Stewart uit.
Wat zijn de voordelen van langzaam bakken?
Volgens voedingsadviseur en schrijver Brian Quoc Le vinden er veel processen plaats wanneer zalm op een lage temperatuur wordt gebakken.
“Wanneer zalm langzaam op een lage temperatuur wordt gekookt, worden de spiervezels lichtjes gedenatureerd (de moleculaire structuur wordt verbroken) zonder agressieve samentrekking, waardoor het vocht binnenin blijft”, voegde de expert eraan toe.
Volgens hem helpt deze methode niet alleen om het natuurlijke vetgehalte van de vis te behouden, maar zorgt het ook voor een zachte en delicate textuur.
“Het meest opvallende verschil tussen langzaam gebakken zalm en andere methoden is de textuur. Langzaam gebakken zalm heeft een veel zachtere en smeuïgere smaak dan de drogere en kruimeligere textuur die je vaak krijgt bij hoge temperaturen”, vertelde Le me.
De expert merkte op dat methoden zoals grillen of bakken op hoge temperaturen over het algemeen een stevigere textuur opleveren en vaak een diepe, gekarameliseerde smaak onthullen door het bruinen.
“Deze intensiteit kan echter ten koste gaan van vochtverlies en ongelijkmatig bruinen, vooral bij dikkere stukken”, aldus Le.
De specialist benadrukte dat langzaam en op lage temperatuur koken deze nadelen voorkomt.