Pompoensoep is een van de favoriete soepen in de herfst. Meestal wordt deze bereid met aardappelen of wortelen en gember. Maar er zijn kruiden die de soep een heel andere smaak geven.
Pompoensoep is een van de klassiekers in de herfst. Natuurlijk is de groente in het seizoen en zijn veel pompoensoorten ideale ingrediënten voor soep. Veel mensen gebruiken naast pompoen ook aardappelen en gember. Dat maakt de soep romig en geeft hem een pittige smaak. Maar heeft u ooit pompoensoep met ras el hanout of misopasta geproefd? Hier zijn twee verschillende recepten.
Ras el Hanout is een kruidenmengsel dat de pompoensoep een bijzondere en zeer complexe smaak geeft. De naam betekent zoveel als ‘het beste uit de kruidenwinkel’ en dat klopt helemaal, want volgens Chefkoch.de bevat ras el hanout minstens 20 kruiden, waaronder chili, kruidnagel, gember, kardemom, koriander, komijn, kurkuma, nootmuskaat, paprika, zwarte peper en kaneel. Het geeft gerechten een zoet-pittige, aromatische smaak.
Ras el Hanout geeft de pompoensoep een oosters tintje
Veel van de kruiden die erin zitten, zijn verwarmend, wat perfect past bij de herfst. En ze geven de pompoen, die puur een licht nootachtig aroma heeft, een oosters tintje.
Ingrediënten (voor vier personen):
- 600 g Hokkaido-pompoen (in blokjes gesneden)
- 1 ui (gehakt)
- 1 appel (geschild en in stukjes gesneden)
- 500 ml groentebouillon
- 100 ml kokosmelk
- 2-3 theelepels ras el hanout
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels pompoenpitolie
- Zout en peper
Bereiding:
- Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin de pompoenblokjes. Voeg de stukjes ui toe en bak deze lichtjes met ras el hanout.
- Voeg de appel toe, giet de groentebouillon erbij en laat ongeveer 30 minuten stoven.
- Voeg de kokosmelk toe en pureer het mengsel tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met pompoenpitolie voor het serveren.
Pompoensoep met umami-toets
Een ander bijzonder ingrediënt voor pompoensoep is misopasta. Deze wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen en voegt de zogenaamde “vijfde smaak” – umami – toe aan het gerecht. Het Japanse woord betekent “heerlijk” en de smaak is een beetje rokerig en delicaat-kruidig, zoals AOK uitlegt. Het bijzondere: de sojasaus in de misopasta versterkt ook de andere smaken. Met een hoog gehalte aan eiwitten, meervoudig onverzadigde vetzuren, natrium, kalium, magnesium en calcium is de pasta (verkrijgbaar in licht en donker) bovendien erg gezond.
Door de fermentatie van de sojabonen ontstaan glutamaat, die de natuurlijke zoetheid van pompoenen versterken en een goede balans tussen mild en hartig creëren. Tip: als u de pompoenblokjes voor het koken licht roostert, krijgt u nog meer aroma.
Ingrediënten voor de pompoensoep met misopasta (4 porties):
- 1 kg Hokkaido-pompoen (geschild en in blokjes gesneden)
- 1 grote ui (geschild en in kleine stukjes gesneden)
- 800 ml groentebouillon
- 400 ml kokosmelk
- 2 teentjes knoflook (geschild en in blokjes gesneden of geraspt)
- 2 el lichte misopasta
- 2 el olijfolie
- 1 stuk gember (3 cm, in kleine stukjes gesneden)
- Zout en peper
Bereiding:
- Fruit de knoflook en ui in olijfolie, voeg de pompoenstukjes en gember toe. Blus af met de bouillon en laat 20 minuten sudderen.
- Meng de misopasta met een beetje warme bouillon en voeg toe aan de soep. Pureer het mengsel fijn, verfijn met kokosmelk en breng op smaak met zout en peper.