Appeltaart is een heerlijk gebak dat onze smaakpapillen prikkelt tijdens allerlei soorten feesten, sociale bijeenkomsten of barbecues. Het is ook perfect als dessert na de lunch, geserveerd met je favoriete koffie of thee. Het is echter goed om te weten dat het geheim van een goede appeltaart schuilt in de appels die voor de bereiding worden gebruikt. Ontdek welke vruchten u moet kiezen en hoe u een heerlijke appeltaart met pudding kunt maken.
Welke appels zijn het beste voor appeltaart?
Appels zijn het hele seizoen verkrijgbaar en de beste en favoriete taart van de Polen is natuurlijk appeltaart. Of het baksel geslaagd is, hangt grotendeels af van de appels. Het blijkt echter dat sommige soorten van deze vruchten beter geschikt zijn voor het maken van taart.
Voor appeltaart kunt u het beste de volgende appelsoorten gebruiken:
- ligol;
- grijze renet;
- gouden renet;
- papierówki;
- antonówka.
De meest gebruikte appelsoort voor appeltaart is waarschijnlijk de grijze renet. Het is de moeite waard om af en toe een taart te bakken met andere appels, zodat u nieuwe smaken kunt ontdekken.
Appeltaart met pudding – recept
Als het buiten steeds herfstachtiger wordt, is er niets lekkerder dan een kopje thee en een stukje heerlijke appeltaart met pudding. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is de benodigde ingrediënten inslaan en een taart bakken die bij elke hap weer verrast. Voor het maken van een herfstappeltaart heb je nodig:
- 5-6 grote appels (renette of antonówka);
- 1 pakje vanillepudding;
- 2 eieren;
- 140 ml melk;
- 100 g boter;
- 320 g tarwebloem;
- ongeveer 30-50 g paneermeel;
- 220 g suiker;
- 2 theelepels bakpoeder;
- 1 theelepel vanille-extract;
- 1,5 theelepel gemalen kaneel;
- 1 theelepel kardemom;
- 2 theelepels citroensap.
Bereiding:
- Begin met de appels. Schil ze, verwijder het klokhuis en snijd de appels in iets grotere blokjes. Doe de appels vervolgens in een grote kom, bestrooi ze met een half glas suiker, voeg kaneel, kardemom, citroensap en vanille-extract toe. Meng alles goed door elkaar.
- Neem een tweede grote kom, doe daar de bloem, het puddingpoeder, het bakpoeder en de resterende helft van het glas suiker in. Smelt de boter, laat deze iets afkoelen en doe deze ook in de kom. Klop twee eieren los en voeg de melk toe. Mix vervolgens alles tot een homogeen geheel. Voeg indien nodig wat meer melk toe.
- Vet een bakvorm (standaard, ongeveer 40 x 25 cm) in met een beetje boter en bestrooi deze met paneermeel. Doe vervolgens de appels in de bakvorm en giet het puddingmengsel eroverheen. Meng alles goed door elkaar en bak het ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius (afhankelijk van de oven kan 40 minuten voldoende zijn – het is de moeite waard om na deze tijd te controleren of de appeltaart al gaar is).
Nadat je de taart uit de oven hebt gehaald en hebt laten afkoelen, is de appeltaart met pudding klaar. Je kunt hem serveren met een bolletje vanille-ijs en slagroom. De taart smaakt heerlijk met appelmoes eroverheen. Hij is zo lekker dat hij binnen een dag van de bakplaat verdwijnt.
Als je van zulke eenvoudige taarten met pudding houdt, moet je zeker eens het recept voor cheesecake uit een emmertje met pudding proberen. Dankzij het poedervormige additief wordt hij erg romig en delicaat. Tegelijkertijd is hij erg luchtig, gewoonweg perfect!