Het lijkt op een grote gemberwortel, maar wordt culinair net als aardappelen gebruikt. Hoewel het lijkt op het favoriete groente van Polen, wordt het in onze keuken niet vaak gebruikt. Dat is jammer, want vooral diabetici en hartpatiënten hebben er baat bij. Topinambour zou in het dieet van bijna iedereen moeten voorkomen, vooral van senioren.
De oorspronkelijke naam van de groente komt uit het Frans (fr. “topinambour”). In de 17e eeuw werd de plant vanuit Amerika naar Frankrijk gebracht. In dezelfde periode, precies in 1613, bezochten vertegenwoordigers van de Braziliaanse indianenstam Tupinamba Parijs. Voor de Parijzenaars was dit zo’n sensationele gebeurtenis dat ze de knollen een naam gaven die verwijst naar deze bijzondere ontmoeting. Niemand vond het toen vreemd dat aardpeer en het volk van de Topinamba uit verschillende continenten kwamen. Hoewel de indianen groenten aten, waren dat groenten uit Noord-Amerika en niet uit Zuid-Amerika.
Wat is aardpeer?
Aardpeer wordt ook wel knolzonnebloem of Jeruzalem-artisjok genoemd. Het is een eetbare en sierplant, afkomstig uit Noord-Amerika. Naast dunne wortels onder de grond produceert hij ook lange, witte uitlopers, aan het uiteinde waarvan knollen groeien. Deze zijn 3 tot 6 cm dik en ongeveer 10 cm lang. Hoewel het vruchtvlees altijd wit of crèmekleurig is, kan de schil van de knollen wit, crèmekleurig, rozeachtig of paarsrood zijn. Het is dit deel van de plant dat voor culinaire doeleinden wordt gebruikt.
Voor wie is aardpeer geschikt?
Aardpeer is een waardevolle groente, vooral in een diabetesdieet. Het heeft een lage glycemische index (GI = 14) en is daarom veilig voor mensen met een verstoorde bloedsuikerspiegel. Door het hoge gehalte aan inuline, een polysaccharide (meersuiker), reguleert het de glucose- en cholesterolspiegel in het bloed. Het voorkomt niet alleen suikerschommelingen, maar zorgt ook voor een gezonde darmflora. De groente wordt zelfs een natuurlijk prebioticum genoemd, omdat het zorgt voor het behoud van een goede darmflora.
100 gram aardappelzonnebloem bevat 41 kcal. Het is een echt superfood, omdat het het lichaam voorziet van een reeks vitamines en mineralen. Het is een schat aan vitamine A en C, ijzer, kalium en calcium. Bovendien levert het vezels en antioxidanten. Dankzij deze voedingswaarden zorgt het voor een gezond spijsverteringsstelsel en verbetert het de spijsvertering.
Regelmatig eten van aardpeer ondersteunt het hart- en vaatstelsel. Kalium verlaagt de bloeddruk, vezels verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Dit vermindert op zijn beurt het risico op aderverkalking en andere hart- en vaatziekten. Vitamine C en ijzer versterken het immuunsysteem en geven energie. IJzer voorkomt ook bloedarmoede.
Aardpeer in de keuken
Hoe eet je aardpeer? In de keuken kan het met succes de aardappel vervangen. Het eetbare deel van de plant zijn de knollen, die een zoete, licht nootachtige smaak hebben. Deze lijkt een beetje op de smaak van artisjok of paranoten. Belangrijk is dat je ze voor consumptie goed moet bereiden, omdat ze inuline bevatten, dat niet door mensen wordt verteerd. Als ze rauw worden gegeten (bijvoorbeeld in een salade), kunnen ze bij sommige mensen onaangename winderigheid veroorzaken. Topinambur kan dus beter worden gebakken, gekookt – in kokend water en gestoomd of gepekeld.
Hoe bereid je deze groente? Eerst moet je de knollen grondig wassen, bij voorkeur met een borstel. Je hoeft ze niet te schillen (want onder de schil zit de meeste voedingswaarde), maar het is belangrijk om alle vuil te verwijderen. Als je de kleur wilt behouden en bruinkleuring wilt voorkomen, dompel de knollen dan onder in water met citroensap of azijn.
Vervolgens kun je ze stomen of koken (10-15 minuten). In deze vorm is aardpeer zeer geschikt voor soepen, stoofschotels, salades, stoofpotjes of om puree van te maken. Het smaakt ook heerlijk als het in de oven wordt gebakken. Snijd de knollen in kleinere stukken (bijvoorbeeld in lange reepjes of frietjes), besprenkel ze met olijfolie, breng op smaak met zout en bak ze 35-45 minuten op 175 graden Celsius tot ze gaar zijn. Gebruik ze tijdens een feestje als hapje – serveer ze met een pittige knoflookdip. Gebakken zijn ze ook een heerlijke bijgerecht bij vleesgerechten. Topinambur kan ook worden gefermenteerd – dan wordt het lekker knapperig.
Wat misschien verrassend is, is dat deze groente ook geschikt is om een dessert mee te maken. Kook de knol, pureer hem en meng hem met kwark en noten. Je kunt de aardpeerpuree ook combineren met witte chocolade. Hoewel dit misschien onwaarschijnlijk klinkt, smaakt het heerlijk.
Welke kruiden passen bij aardpeer? Alle kruiden die je ook aan aardappelen zou toevoegen. De groente past het beste bij nootmuskaat, knoflook, paprika, tijm, zout en peper. Je kunt hem marineren in kruiden of bakken onder een laagje cheddar.