Appels zitten boordevol vezels en andere voedingsstoffen die de gezondheid van het hart, de darmen en de bloedsuikerspiegel bevorderen. Sommige soorten, zoals Red Delicious, Granny Smith en Fuji, bieden meer gezondheidsvoordelen dan andere.12
1. Red Delicious
Vezels: 5 gram (g)
Portiegrootte: 1 middelgrote appel
Een middelgrote Red Delicious-appel levert meer dan 17% van de dagelijkse hoeveelheid (DV) vezels. Dezelfde appel bevat ook ongeveer 22 g suiker en 29 g koolhydraten, een lagere hoeveelheid dan andere zoete rode appels.3
Deze appels bevatten antioxidanten zoals quercetine, die hartziekten kunnen helpen voorkomen door celbeschadiging en ontstekingen tegen te gaan.45
2. Gala
Vezels: 4 g
Portiegrootte: 1 middelgrote appel
Onderzoek toont aan dat mensen die zes weken lang dagelijks drie Gala-appels aten, gemiddeld een daling van 17% in het C-reactief proteïne (CRP) gehalte in het bloed ervoeren, in vergelijking met mensen die het fruit niet aten.6 Deskundigen zijn van mening dat de hartbeschermende voordelen voortkomen uit het gehalte aan fenolische antioxidanten in de appel.7
Als marker voor ontstekingen wordt een hoog CRP-gehalte in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van hartziekten, type 2 diabetes en de ziekte van Alzheimer.8
3. Fuji
Vezels: 4 g
Portiegrootte: 1 middelgrote appel
De pectinevezels in Fuji-appels zorgen ervoor dat u zich langer verzadigd voelt en werken bovendien als prebioticum ter ondersteuning van de balans van gezonde darmbacteriën.910
Uit een onderzoek bleek dat het dagelijks eten van twee Fuji-appels gedurende een week leidde tot verhoogde niveaus van bepaalde enzymen die het antioxidantafweersysteem van het lichaam versterken, wat suggereert dat deze variëteit hart- en andere ziekten kan bestrijden.11
4. Honeycrisp
Vezels: 3 g
Portiegrootte: 1 middelgrote appel
Honeycrisp-appels staan bekend om hun zoete smaak en bevatten in vergelijking met andere appelsoorten een van de hoogste hoeveelheden fenolische antioxidanten.12 Deze antioxidanten kunnen biologische veroudering helpen vertragen en beschermen tegen hartziekten.1314
Deze appelsoort is ook rijk aan de antioxidant phloridzin, een potentieel antidiabetisch bestanddeel dat het lichaam kan helpen minder glucose uit voedsel op te nemen, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt.13
5. Renetta Canada
Vezels: 2,6 g
Portiegrootte: 1 middelgrote appel
Hoewel ze misschien niet zo bekend zijn als andere soorten, zijn Renetta Canada-appels het eten waard vanwege hun voordelen voor de gezondheid van het hart.15 Onderzoek toont aan dat het dagelijks eten van twee Renetta Canada-appels gedurende acht weken het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte kan verlagen, wat van invloed is op het risico op hart- en vaatziekten.1617
De oplosbare vezels in deze appel kunnen helpen bij het voorkomen van atherosclerose (plaquevorming in de slagaders), een van de belangrijkste oorzaken van hartziekten.17
6. Granny Smith
Vezels: 2,5 g
Portiegrootte: 1 middelgrote appel
Deze groene appels worden vaak omschreven als zuur of wrang, maar ze zijn wellicht de beste keuze om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Granny Smith-appels bevatten in vergelijking met andere appels een van de laagste hoeveelheden suiker, wat belangrijk is voor mensen met diabetes.1819
Naast vezels en antioxidanten bevatten Granny Smith-appels ongeveer 10 g suiker en 14 g koolhydraten in een portie van een halve appel.20
Tips om meer appels in uw dieet op te nemen
Appels zijn een geweldige snack voor onderweg en kunnen worden gebruikt in zoete en hartige recepten. Tips om appels in uw maaltijden op te nemen zijn onder andere:2122
Academy of Nutrition and Dietetics. 4 herfstvoedingsmiddelen voor uw gezin.
- Combineer appels met notenboter of kaas voor een vullende, voedzame snack.
- Stoof appels en serveer ze bij hartige avondmaaltijden, zoals geroosterd varkensvlees of herfstige soepen.
- Snijd appels in plakjes en voeg ze toe als salade-topping.
- Voeg appels toe aan gebakken producten, zoals muffins of cakes.
- Bewaar appels in de koelkast om ze langer te laten rijpen, of op kamertemperatuur als u ze snel wilt eten.
- Eet de schil van de appel samen met het vruchtvlees om optimaal te profiteren van de vezels.
Hoewel een echte appelallergie relatief zeldzaam is, is het mogelijk om na het eten van een appel een allergische reactie te krijgen, ook wel bekend als het orale allergiesyndroom (OAS).2324 Raadpleeg een arts als u na het eten van appels irritatie, jeuk of zwelling in uw mond, tong of keel opmerkt.