Aluminium werkt als een zacht schurend oppervlak dat het lemmet polijst en de microscopische inkepingen op het snijvlak opnieuw uitlijnt.
Tomaten snijden die pletten in plaats van schoon te snijden, worstelen met een ui die eruitziet als rubber, de bereidingstijd zien verdubbelen door een bot mes. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met die frustratie die van koken een marteling maakt.
Maar er is een zelfgemaakte truc die de scherpte van een mes kan terugbrengen door iets te gebruiken dat iedereen in de keuken heeft, zoals gewone aluminiumfolie, zegt Complexions Dance.
In de keuken moet je een set messen hebben die je kunt gebruiken afhankelijk van de taak die je moet uitvoeren.
Hoe slijp je messen thuis?
Voor deze truc hoef je alleen maar een mes meerdere keren te buigen zodat er een dikke strook ontstaat en de rand van het mes er 10 tot 15 keer overheen te halen, alsof je het probeert te snijden.
Het aluminium werkt als een glad schurend oppervlak dat het lemmet polijst en de microscopische inkepingen in de rand herstelt. Deze methode werkt het best op messen met lichte slijtage, niet op messen die zwaar beschadigd of gechipt zijn.
Het vervangt geen scherp professioneel mes, maar is perfect als je je snijwerk snel en tijdelijk wilt verbeteren. Na genoeg passes zul je merken dat het mes veel gemakkelijker en preciezer door groenten en vlees snijdt.
Hoewel aluminiumfolie een praktische oplossing is voor noodgevallen, zijn traditionele methoden op de lange termijn nog steeds het meest effectief.
Slijpstenen vereisen techniek, waarbij je het mes in een hoek van 15-20 graden houdt terwijl je het aan beide kanten schuift, maar leveren betere resultaten op.
Het aanzetstaal of de stalen staaf brengt de snede in lijn zonder veel metaal te verwijderen en moet regelmatig gebruikt worden tussen diepe slijpbeurten door.
Voor degenen die de voorkeur geven aan eenvoud zijn er handmatige slijpers met keramische of diamanten groeven en elektrische slijpers die het proces versnellen, hoewel deze laatste meer staal verwijderen en spaarzaam gebruikt moeten worden. Fijn schuurpapier, de hals van een gladde fles of zelfs de ongeglazuurde rand van een keramische beker werken ook in noodgevallen.