Griesmeel is een product dat vaak wordt geassocieerd met kindervoeding, maar er is geen reden om het niet in uw eigen menu op te nemen. Het is rijk aan vitamines, ondersteunt de werking van de darmen en is ook geschikt voor mensen die last hebben van maagklachten. Waarom is griesmeel nog meer de moeite waard in het dagelijkse menu, wie zou het moeten eten en wie zou het moeten vermijden?
Waar wordt mannagriesmeel van gemaakt?
We onderscheiden twee soorten griesmeel: fijn en grof. Mannagriesmeel behoort tot het fijne griesmeel en wordt gemaakt van tarwe, het populairste graan. Mannagriesmeel, ook wel gries genoemd, bevat daarom gluten en veel koolhydraten.
Producten die van tarwe worden gemaakt, worden vaak als niet erg gezond beschouwd. In tegenstelling tot wat men zou denken, is het niet de moeite waard om manna uit je dieet te schrappen, soms is het zelfs aan te raden om het in je menu op te nemen. Welke gezondheidsvoordelen heeft het en wanneer is het de moeite waard om het te eten?
Griesmeel – eigenschappen
Griesmeel heeft veel gezonde eigenschappen vanwege de aanwezigheid van B-vitamines en mineralen in de samenstelling. Griesmeel heeft een positieve invloed op:
- de goede werking van het centrale zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel – hiervoor zijn B1-vitamines verantwoordelijk;
- de goede werking van het immuunsysteem en zelfs het gezichtsvermogen, waarvoor vitamine B2 verantwoordelijk is;
- de hormoonsynthese en stofwisseling – dankzij het gehalte aan vitamine B3;
Griesmeel kan preventief werken, maar ook helpen bij het bestrijden van ziekten. Het is de moeite waard om het in uw dieet op te nemen bij:
- maagontsteking;
- infecties met koorts;
- de ziekte van Leśniewski-Crohn;
- herstel;
- ontsteking van het darmslijmvlies;
- parodontitis.
Griesmeel wordt aanbevolen voor zuigelingen bij het uitbreiden van hun dieet. Het is de moeite waard om het geleidelijk aan in het menu van kinderen op te nemen. Het kan zowel met groenten als met fruit worden geserveerd, waardoor het de naam universeel krijgt.
Griesmeel – calorieën en glycemische index
Griesmeel is een vrij calorierijk product, omdat het 360 kcal per 100 g bevat. Toch heeft het een zeer laag vetgehalte, slechts 1 g per 100 g, waardoor het kan worden opgenomen in een afslankdieet.
Griesmeel zwelt op in de maag, waardoor je een verzadigd gevoel krijgt. Bovendien bemoeilijkt de vezels in griesmeel de opname van vetten uit andere voedingsmiddelen, wat een groot voordeel is bij een afslankdieet.
De glycemische index heeft betrekking op producten die een bron van koolhydraten zijn, zoals manna. De GI geeft aan hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt na consumptie van koolhydraten.
Griesmeel bevat grote hoeveelheden koolhydraten, namelijk 78 g per 100 g product. De glycemische index is hoog, namelijk 60. Daarom kan het bij mensen met diabetes en insulineresistentie leiden tot koolhydraatstoornissen in het lichaam.
Griesmeel in het dieet van diabetici
Vanwege de hoge glycemische index van griesmeel mogen mensen met diabetes en insulineresistentie dit niet eten. Griesmeel kan een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Mensen met diabetes moeten producten consumeren met een glycemische index van minder dan 55. De GI van griesmeel is 60, daarom raden we diabetici af om het te consumeren.
Waardevolle elementen in griesmeel
Gekookte manna met water bevat 3,74 mg ijzer. Naast ijzer bevat het ook andere mineralen, zoals calcium en magnesium.
Mensen met een ijzertekort kunnen griesmeel in hun dieet opnemen. IJzer zorgt namelijk voor een goede weerstand van het lichaam en een goede werking van het hart. Het is ook verantwoordelijk voor de groei en het herstel van weefsels.
Griesmeel – invloed op de darmen
Griesmeel is een licht verteerbaar product en kan daarom de werking van de darmen ondersteunen. Het wordt aanbevolen bij verschillende aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, zoals:
- ontstekingen van de darmen en maag;
- leveraandoeningen;
- aandoeningen van de galwegen;
- zweren.
Griesmeel en reflux
Reflux is een aandoening waarbij zure maaginhoud in de slokdarm terechtkomt als gevolg van een beschadiging van de slokdarmklep. Mensen met deze aandoening moeten een speciaal dieet volgen en pittig en gefrituurd eten, koffie en alcohol vermijden. Om het terugvloeien van maagzuur te verminderen, moet men groenten en fruit eten – bij voorkeur gekookt, milde en delicate soepen, mager vlees en juist fijne granen, zoals manna.
Het dieet bij refluxziekte moet rijk zijn aan graanproducten, met uitzondering van volkorenproducten of zogenaamde volkorenproducten, die veel vezels bevatten en de zuurgraad in de maag kunnen verhogen.
Griesmeel bij constipatie
Hoewel we hebben geschreven dat griesmeel licht verteerbaar is en goed is bij darmproblemen, vormt constipatie hierop een uitzondering. Griesmeel is niet aan te raden voor mensen met constipatie, vanwege het zeer lage vezelgehalte en het hoge gehalte aan enkelvoudige suikers – het kan dit probleem zelfs verergeren.
Gries en parboiled gries, dat zijn grove graanproducten, zijn granen die constipatie tegengaan. Ze stimuleren de darmperistaltiek, wat griesmeel niet doet.
Hoe maak je lekkere griesmeel?
Als je griesmeel als zelfstandige maaltijd bereidt, kun je het koken met traditionele melk, een plantaardige drank of water.
Hoe kook je griesmeel met melk?
Afhankelijk van je voorkeur en het aantal porties, moet je de verhoudingen tussen melk en griesmeel bepalen. Standaard gebruik je ongeveer 1 deel griesmeel op 2-3 delen melk.
Bereiding: giet de melk in een pan en zet deze op een laag vuur. U kunt ook een beetje water aan de melk toevoegen als u een romigere consistentie wilt. Wanneer de melk begint te warm te worden, voegt u geleidelijk de mannagries toe aan de pan, terwijl u blijft roeren om klontjes te voorkomen. U kunt ook een snufje zout toevoegen om de smaak te versterken. Blijf de mannasuiker op laag vuur roeren totdat deze dikker wordt. Dit duurt meestal maar een paar minuten, dus let goed op dat de melk en de suiker niet aanbranden.
Griesmeel – contra-indicaties
Griesmeel wordt gemaakt van tarwekorrels. Daarom is het gecontra-indiceerd voor mensen met coeliakie, overgevoeligheid voor gluten en een tarweallergie. In dat geval kunt u beter kiezen voor gierst of boekweit.
Een andere, reeds genoemde contra-indicatie voor het eten van deze gries is diabetes en insulineresistentie, vanwege de hoge glycemische index van mannagries.
Een andere contra-indicatie is constipatie. Griesmeel bevat te weinig voedingsvezels, dus als we het bij constipatie willen eten, dan alleen in combinatie met ingrediënten die een bron van voedingsvezels zijn, zoals pompoen- of zonnebloempitten.