Als u veenbessen wilt inmaken, heeft u maar één ding nodig.
Veenbessen zijn bijzondere en unieke bessen, omdat ze maar één ding nodig hebben om te overleven: hun eigen sap.
Als u veenbessen in de koelkast of een andere koele plaats bewaart, kunt u ze het beste pureren. Veenbessen zijn zo zuur dat ze goed in hun eigen sap bewaard kunnen worden.
Maar er is één ingrediënt dat niet in het sap mag worden toegevoegd. Martas wijst erop dat het absoluut niet aan te raden is om suiker aan het veenbessensap toe te voegen. Anders kan het sap gaan gisten.
Zelfs aan bevroren veenbessen wordt geen suiker toegevoegd. Het heeft geen zin om suiker in de vriezer te bewaren, want dat is niet nodig voor veenbessen. In ieder geval wordt suiker toegevoegd wanneer veenbessen worden gegeten.
Maar als u per se suiker aan veenbessen wilt toevoegen, is het de moeite waard om veenbessenjam te proberen.
Qua textuur en smaak lijkt het op iets tussen jam en compote in. De smaak van veenbessen komt goed naar voren en het is niet te zoet.
Als je suikerklontjes en bosbessen mengt, krijg je bosbessenjam, die door velen wordt beschouwd als de beste jam die ze ooit hebben gegeten.
Het enige wat je nodig hebt, is verse bosbessen en suikerklontjes (zoals de naam al aangeeft, juist suikerklontjes, omdat deze sneller smelten dan bijvoorbeeld sirku).
Lijsterbessen
7-8 liter lijsterbessen
1 pak (750 g) klontjes suiker
1. Doe de schoongemaakte lijsterbessen in een grote kom (bijvoorbeeld een pan van 10 liter), die groot genoeg is om de lijsterbessen te mengen.
2. Prak de lijsterbessen lichtjes met een aardappelstamper om een deel van het vocht te verwijderen. Het doel is niet om de veenbessen tot puree te verwerken, maar om een deel van het vocht te verwijderen. Voeg de suikerklontjes toe en prak het mengsel een paar keer met de stamper.
3. Laat de pan op kamertemperatuur staan en roer de veenbessen ongeveer 8 uur lang 1-2 keer per uur met de stamper.
4. De afgewerkte veenbessen hebben een prachtige kleur, sommige veenbessen zijn heel, zonder waterig vocht.
5. Bewaar de veenbessen in schone diepvriesbakjes of glazen potten. Vries de veenbessen in of bewaar ze in de koelkast.