Recent voedingsonderzoek stelt een aantal populaire overtuigingen over plantaardige diëten op de proef.
Een plantaardig dieet kan de gezondheid bevorderen, maar het helemaal schrappen van dierlijk voedsel is niet altijd het meest effectief. Dat zegt professor Vimal Karani, een onderzoeker aan de Universiteit van Reading, na analyse van de effecten van twee voedingspatronen bij gezonde volwassenen. Volgens zijn bevindingen waren degenen die meer dan 500 gram melk, yoghurt en kaas per dag aten beter in staat om hun bloedglucose te stabiliseren zonder veranderingen in hun lichaamsgewicht. Het werk is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Nutrition.
Studie vergeleek twee soorten plantaardig dieet gedurende twee weken
Het klinische onderzoek werd uitgevoerd in India met een steekproef van 30 vrijwilligers die 14 dagen lang twee verschillende diëten volgden. Beide waren identiek wat betreft calorieën en voedingsstoffen, maar de ene groep stond zuivelproducten toe en de andere niet. De eerste groep bevatte 558 gram zuivelproducten per dag; de tweede groep bevatte alleen plantaardige alternatieven zoals sojamelk of tofu. Om de glucosespiegels bij te houden droegen de deelnemers sensoren op hun armen die hun waarden elke 15 minuten controleerden.
Zuivel en bioactieve stoffen: mogelijke sleutels tot hun beschermende effect
Naast continue glucosemonitoring werden er aan het einde van het onderzoek bloedmonsters geanalyseerd. In de zuivelgroep werden verhoogde niveaus van acetylcarnitine gedetecteerd, een molecuul dat het gebruik van vet als energiebron bevordert en celschade helpt te verminderen die geassocieerd wordt met hyperglykemie. Daarentegen had de veganistische groep een hogere concentratie fenylalanine, een aminozuur dat in overmaat de manier waarop het lichaam met suiker omgaat kan veranderen. Deze gegevens kunnen de verschillen tussen de twee voedingsprofielen verklaren.
Hoewel het eten van alleen groenten de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, suggereert dit onderzoek dat het toevoegen van zuivel extra voordelen kan bieden voor de bloedsuikerregulatie. India, waar veganisme om culturele redenen veel voorkomt, heeft ook een van de hoogste percentages diabetes type 2 ter wereld. Volgens Karani kan het behouden van bepaalde dierlijke voedingsmiddelen – zoals zuivelproducten – binnen een overwegend plantaardig dieet een evenwichtigere strategie zijn om te zorgen voor een gezonde stofwisseling zonder dat dit ten koste gaat van het gewicht.