Vandaag ga ik voor auberginekoekjes, maar ik maak ze licht, zonder eieren en zonder frituren: ik verzeker je dat je de originele versie helemaal niet zult missen!
Bij mij thuis zijn aubergines tegelijkertijd geliefd en gehaat: waag het niet om ze gefrituurd of geroosterd te serveren, want dan loop je het risico een rel te veroorzaken, maar waag het ook niet om ze niet te serveren in de vorm van gehaktballetjes, rolletjes, in olie of in azijn. Kortom, ik moet toegeven dat we een gekke familie zijn en een van de versies waar we dol op zijn, zijn aubergineschnitzel, met een knapperig paneerlaagje en een uniek goudbruin oppervlak.
Toch kan ik je garanderen dat de aubergineschnitzels die ik je vandaag voorstel echt fantastisch zijn: ik gebruik geen eieren en al helemaal geen frituurolie, maar ze zijn in alle opzichten een delicatesse! Zullen we ze meteen samen maken?
Lichte auberginekoteletten, een snel en slim hoofdgerecht waar iedereen blij van wordt
Mijn lichte auberginekoteletten zijn in een paar minuten klaar, je hebt geen eieren nodig, laat staan frituurolie of bloem, en toch garandeer ik je dat we de typische smaak van dit gerecht niet zullen verliezen, en evenmin de knapperigheid. Ik snijd de aubergines in dunne plakjes, laat ze uitlekken zodat ze hun bittere smaak en een deel van hun volume verliezen, gebruik dan extra vierge olijfolie en gekruid paneermeel, schuif alles in de oven en voilà! Ik leg je meteen uit hoe je ze maakt, maar mis natuurlijk niet het recept voor lichte aubergineparmigiana, nog een waanzinnig gerecht!
Ingrediënten voor 5 personen
- 1 grote ronde aubergine;
- 300 g niet te fijn paneermeel;
- Zout, peper, oregano, rozemarijn, dragon, gehakte peterselie naar smaak.
- 2 middelgrote teentjes knoflook;
- Extra vergine olijfolie naar smaak.
Bereiding van de lichte aubergineschnitzels
- We beginnen met het wassen van de aubergine, snijden de uiteinden eraf en snijden met een scherp mes plakjes van ongeveer 1 cm dik.
- Bestrooi ze met zout, leg ze in een vergiet en plaats er een gewicht bovenop. Door deze procedure kan het bittere vocht uit de aubergine wegvloeien, waardoor het volume ook kleiner wordt, zodat de schijven lekker knapperig worden.
- Doe ondertussen het paneermeel in een ovenschaal, voeg zout, peper, oregano, rozemarijn, dragon en peterselie toe en meng alles door elkaar.
- Pel de teentjes knoflook, hak ze fijn en voeg ze toe aan het paneermeel. Als je niet van de textuur van vers gehakte knoflook houdt, kun je ook knoflookpoeder gebruiken.
- Als de aubergines klaar zijn, droog je ze af met keukenpapier, bestrijk je ze aan beide kanten met een flinke hoeveelheid olie en druk je één kant in de paneerlaag in de ovenschaal.
- Draai ze vervolgens om en druk ze ook aan de andere kant aan, zodat je een gelijkmatige paneerlaag krijgt.
- Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel het oppervlak met een beetje olie en bak ze in een voorverwarmde/statische oven op 180 °C gedurende 25 minuten.
- Haal ze uit de oven, laat ze even afkoelen en voilà, je lichte aubergineschnitzels zijn klaar! Probeer ze eens, je zult er dol op zijn.