De gratin met geitenkaas en aardappelen van Linnea Vihonen is zo lekker dat zelfs Hanna Sumari er enthousiast over was.
Gratins, ovenschotels en gebakken gerechten die gemakkelijk in de oven gaar worden, zijn de koningen onder de alledaagse gerechten – ze smaken heerlijk en er zijn geen dure ingrediënten voor nodig.
Heerlijke smaakroom
Het geheim van de smaak van Vihosen’s gratin van aardappelen met geitenkaas zit hem in de smaakroom, die wordt gekookt voordat de aardappelschijfjes eraan worden toegevoegd.
Presentatrice en culinair schrijfster Hanna Sumari had gratin van aardappelen met geitenkaas voor haar gasten gemaakt.
– Ik heb het gemaakt – en het was heerlijk! De gasten waren erg te spreken, aldus Hanna Sumari in een reactie op de publicatie van Linnea.
Gratin van geitenkaas en aardappelen
1,5 kilo aardappelen
Gekruide melk-room:
- 3 dl melk
- 3 dl room
- een potje citroentijm
- takjes rozemarijn
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels gemalen zwarte peper uit de molen
- 200 g kaas
- 1 geraspte citroenschil
Bereidingswijze
- Snijd de aardappelen in dunne plakjes met een mandoline of mes.
- Doe de melk, room, citroentijm, rozemarijn, fijngehakte knoflookteentjes, zout en zwarte peper in een pan, breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen.
- Verwijder de takjes kruiden voordat u de aardappelen aan de pan toevoegt.
- Voeg de aardappelschijfjes toe aan de pan en druk ze lichtjes in de room. Laat 5 minuten op laag vuur koken.
- Voeg ongeveer de helft van de kaas en de geraspte citroenschil toe aan de pan met de aardappelen. Roer het geheel door.
- Giet het aardappelmengsel in een ovenschaal. Schraap ook de bodem van de pan schoon, zodat alle smaken behouden blijven.
- Strooi de rest van de kaas over het mengsel en bak het ongeveer 1 uur op 200 graden.