De aardappelgratin van Linnea Vihonen is qua smaak een klasse apart.
Finnen zijn momenteel enthousiast over bekende en vertrouwde gerechten. Dit is ook chef-kok Linnea Vihonen opgevallen.
Vihosen aardappelgratin heeft de smaakpapillen van mensen geraakt en velen enthousiast gemaakt.
– Mensen willen graag terug naar hun roots. De wereld is momenteel in beweging en niemand weet precies wat er gaat gebeuren. Ik heb gemerkt dat veel mensen door middel van eten een gevoel van veiligheid vinden, vertelt Vihonen aan Iltalehti.
Vooral recepten die verband houden met onze eigen eetcultuur interesseren mensen. Nog beter is het als het recept iets nieuws bevat. Dus heel klassieke smaken en traditionele recepten met een eigentijds tintje.
In de aardappelgratin gebruikte Vihonen bijvoorbeeld Juustoportin Vuohen grand reserve.
– Dat is een waanzinnig lekkere kaas, waar ik erg van houd, zegt Vihonen.
Als je die niet in de buurtwinkel kunt vinden, kun je de kaas vervangen door bijvoorbeeld parmezaan, appenzeller of een andere kaas die je kunt raspen.
En dat is ook niet zo moeilijk. Vihonen vindt dat zachte, smeuïge kaas ook heel goed past bij gratin.
Zet de aardappel centraal
Als de voorbereidingen zijn getroffen, kun je het gerecht rustig in de oven laten garen. Vihonen heeft gemerkt dat er steeds meer vraag is naar recepten waarbij je het gerecht in de oven kunt zetten en daar kunt laten garen. In dit recept zijn de ingrediënten niet erg duur of zeldzaam.
Gewone aardappelen zijn geschikt voor dit gerecht. Vihonen wijst er echter op dat de aardappelen een bepaalde hoeveelheid zout nodig hebben, zodat ze niet flauw smaken.
– Dit is een eenvoudig recept. Je hoeft alleen maar de smaakmakende room te maken, de kaas te raspen en de aardappelen te schillen. Ik probeer trouwens altijd snelle, makkelijke en lekkere recepten op mijn social media te zetten, die geschikt zijn voor gewone mensen. Gerechten die ik zelf ook graag thuis eet.
Vihonen wil met zijn aardappelrecepten de binnenlandse grondstof eren, die soms een ondergeschikte rol speelt.
– Aardappelen verdienen een hoofdrol. Het is een geweldige grondstof die iedereen kan kopen.
De prijs per kilo aardappelen is zeker niet duizelingwekkend. Op Vihosen’s social media zijn onder de hashtag #perjantainperunaresepti (vrijdagse aardappelrecept) verschillende aardappelgerechten te vinden.
Vihonen moedigt thuiskoks aan om creatief en ontspannen te zijn. Volgens haar zijn recepten richtlijnen die je kunt aanpassen aan wat je in huis hebt.
– Eten is ook daarom het mooiste ter wereld, omdat iedereen het kan.
Aardappelgratin met geitenkaas
- 1,5 kilo aardappelen
Gekruide melk-room:
- 3 dl melk
- 3 dl room
- potje citroentijm
- takjes rozemarijn
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels zwarte peper uit de molen
- 200 g kaas
- 1 citroen, geraspte schil
1. Snijd de aardappelen in dunne plakjes met een mandoline of mes.
1. Breng aan de kook en laat een paar minuten koken.
2. Verwijder de takjes van de kruiden voordat u de aardappelen toevoegt.
3. Doe de aardappelen in de pan en druk ze lichtjes in de gekruide room. Laat 5 minuten op laag vuur koken.
4. Voeg ongeveer de helft van de kaas toe aan de aardappelen in de pan.
5. Rasp de citroenschil boven de pan.
6. Giet het aardappelmengsel in een ovenschaal. Schraap ook de bodem van de pan schoon. Bak ongeveer 1 uur op 200 graden.