De heteluchtfriteuse is mijn favoriete keukenapparaat. Ik bereid er bijna alles in. Ik bak er mijn ontbijtbroodjes in, kook mijn eieren, gaar mijn vlees en bak ook taarten en brood. Een van mijn favoriete recepten is dit eenvoudige airfryerbrood met kaas. Het hoeft niet lang te rijzen en heeft een goudbruine korst en een luchtige kruim. Probeer het zelf eens!
Dit Airfryer-brood is in 30 minuten gebakken
In principe is het snelle Airfryer-brood een sodabrood. Dit heeft zijn oorsprong in Ierland. Daar wordt het gistvrije brood al eeuwenlang gebakken. Het is ontstaan uit noodzaak: gist was moeilijk verkrijgbaar, maar de mensen wilden toch elke dag vers brood op tafel zetten.
Voor sodabrood wordt in plaats van gist natriumbicarbonaat of bakpoeder en een beetje zuur uit karnemelk of yoghurt gebruikt. Deze twee ingrediënten zorgen er samen voor dat het brood heerlijk rijst.
Aan het deeg van het airfryerbrood worden bovendien havermout, een beetje rozemarijn en pittige kaas zoals cheddar toegevoegd. Deze drie ingrediënten geven het brood een hartiger, pittiger karakter.
In Ierland kerven bakkers traditioneel een kruis in het deeg. Enerzijds om het brood gelijkmatig te laten bakken, anderzijds uit bijgeloof, om boze geesten weg te houden. Je kunt hetzelfde doen, maar ik heb gekozen voor een zonpatroon om de nazomer te vieren.
Ik eet het brood graag als ontbijt, omdat ik ’s ochtends liever hartig eet. Maar het smaakt natuurlijk ook heerlijk na het werk of met een dip als er vrienden op bezoek komen.
Nadat je het deeg hebt gekneed, bak je het brood een half uur in de Airfryer. Laat het vervolgens even afkoelen voordat je het aansnijdt. De geur die zich in je keuken verspreidt, is gewoon hemels, geloof me.
Net zo eenvoudig en snel te bakken zijn ook Damper, een Australisch bushbrood, en de snelle havermoutstengels voor tussendoor. Heerlijk en aromatisch is het knoflookbrood uit de Airfryer.
Airfryer-brood
Ingrediënten
- 250 g volkoren tarwebloem
- 200 g tarwebloem type 405
- 50 g havermout
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 4 takjes rozemarijn
- 1 ei
- 150 ml melk
- 150 ml karnemelk
- 100 g kaas, bijv. cheddar + iets meer om te strooien
- 1 theelepel olijfolie
Bereiding
- Meng beide soorten bloem met de havermout en het bakpoeder in een grote kom. Voeg een afgestreken theelepel zout toe.
- Pluk de rozemarijn, hak deze fijn en meng deze erdoor.
- Druk een kuiltje in het bloemmengsel. Klop het ei erin en giet de melk en karnemelk erbij. Roer alles met een vork door elkaar en werk beetje bij beetje de bloem vanaf de rand erdoorheen. Kneed het deeg gelijkmatig met je handen.
- Snijd de kaas in kleine blokjes en meng deze gelijkmatig door het deeg. Vorm met licht geoliede handen een ronde platte koek van ongeveer 3 cm dik. Bestrooi deze met havermout en een beetje fijngesneden kaas en druk beide voorzichtig in het oppervlak. Snijd het deeg in de vorm van een zon.
- Leg de deeglap vervolgens voorzichtig direct in het mandje van je airfryer of in een broodvorm 🛒 en bak deze 30 minuten op 180 °C, tot hij rijst en lichtbruin is. Controleer of het brood gaar is door op de onderkant te kloppen – het moet hol klinken.
- Laat het airfryerbrood tot slot even afkoelen op een taartrooster voordat je het aansnijdt.