De Sloveense keuken blijft voor veel mensen een vraagteken, maar dit gebak bewijst dat het de moeite waard is om te ontdekken.
Prekmurska gibanica is niet alleen een dessert, het is een nationale specialiteit van Slovenië. De trots van de regio Prekmurje heeft zelfs de status van gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS) in de Europese Unie gekregen. Met dit recept waant u zich qua smaak in de Sloveense Alpen.
Gibanica – gelaagde taart uit Slovenië
Prekmurska gibanica is een nationale specialiteit uit de regio Prekmurje. De naam gibanica komt van het woord gibati (plooien), wat de kenmerken van dit gelaagde gebak perfect beschrijft. Traditioneel wordt dit dessert geserveerd tijdens feesten, bruiloften en andere speciale gelegenheden en vieringen.
De taart bestaat uit maar liefst acht lagen met verschillende vullingen, die afgewisseld worden met dun deeg, dat lijkt op filodeeg of strudeldeeg. De bodem bestaat uit kruimeldeeg of halfkruimeldeeg. In het midden bevinden zich verschillende lagen maanzaad, zoete kwark, walnoten en zure appels. Er gebeurt hier veel en het dessert zelf is vrij arbeidsintensief. Het is echter de moeite waard om tijd te besteden aan de bereiding, want de unieke smaak zal alle liefhebbers van zoetigheid voor zich winnen.
Recept voor gibanica
Traditioneel worden de vier vullingen twee keer aangebracht, afgewisseld met filodeeg, wat in totaal 8 lagen vulling oplevert. In dit vereenvoudigde recept brengen we ze één keer aan in de volgende volgorde: maanzaad, kwark, walnoten, appels.
De volgorde van de lagen is:
- Laag 1: Maanzaadvulling
- Laag 2: Filodeeg (besprenkeld met boter)
- Laag 3: Kwarkvulling
- Laag 4: Filodeeg (besprenkeld met boter)
- Laag 5: Notenvulling
- Laag 6: Filodeeg (besprenkeld met boter)
- Laag 7: Appelvulling
- Laag 8: Filodeeg (besprenkeld met boter)
Ingrediënten:
Kruimeldeeg:
- 250 g bloem,
- 125 g boter,
- 1 ei,
- 2 eetlepels room,
- een snufje zout,
- 1 eetlepel suiker.
Dun deeg:
- 10-12 vellen kant-en-klaar filodeeg.
Maanzaadvulling:
- 200 g gemalen maanzaad,
- 100 ml melk,
- 50 g suiker,
- 1 theelepel kaneel,
- 1 theelepel vanille-extract.
Kwarkvulling:
- 500 g volle kwark,
- 1 ei,
- 100 g suiker (of naar smaak),
- citroenschil.
Notenvulling:
- 200 g gemalen walnoten,
- 100 ml melk,
- 50 g suiker,
- 1 theelepel kaneel.
Appelmassa:
- 500 g geraspte zure appels,
- 2 eetlepels suiker,
- 1 theelepel kaneel,
- optioneel rozijnen.
Extra:
- 100 g gesmolten boter.
- 200 ml dikke room 36% gemengd met 1 ei en suiker (om over de bovenkant te gieten).
Bereiding:
- Kneed de ingrediënten voor de bodem van het kruimeldeeg en laat 30 minuten in de koelkast afkoelen.
- Bekleed hiermee de bodem van een springvorm met een diameter van ongeveer 26 cm en vorm een kleine rand. Je kunt ook een rechthoekige bakvorm van 20 x 30 cm gebruiken.
- Bak 10 minuten voor op 180 graden Celsius.
- Bereid alle vier de vullingen in aparte kommen. Meng de kwark met het ei en de suiker. Stoof de appels met suiker en kaneel tot ze iets zacht zijn. Breng de melk aan de kook en giet deze over de maanzaad en de noten (apart), voeg suiker en kaneel toe.
- Leg de lagen achtereenvolgens op de voorgebakken kruimelige bodem en bestrijk elke laag vulling met gesmolten boter.
- Prik met een vork gaatjes in de bovenkant van de taart (de laatste laag filodeeg) en giet er gelijkmatig een mengsel van dikke room, ei en suiker overheen.
- Bak de taart ongeveer 60-75 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius, tot de bovenkant mooi goudbruin en knapperig is. De taart is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt.
Gibanica smaakt het lekkerst als hij iets is afgekoeld. Eet smakelijk!