De Silezische aardappelsalade heeft een lange traditie. Inmiddels zijn er vele variaties op dit recept. Wij presenteren vier recepten die altijd lukken.
Of hij nu warm of koud wordt geserveerd, de Silezische aardappelsalade is al lang een populair kerstgerecht, omdat hij goed en goedkoop voor kerstavond kan worden bereid.
Hij onderscheidt zich door de combinatie van vele mogelijke ingrediënten. U kunt hem bijvoorbeeld bereiden met verschillende soorten groenten, vis of spek. Bovendien is hij in korte tijd klaar.
Silezische aardappelsalade met maatjes of haring
Voor 4 porties heeft u nodig:
- 700 g vastkokende aardappelen
- Zout, peper en suiker
- 2 appels
- 2 el citroensap
- 150 g mosterdkomkommers uit pot
- 2 el zure room en 2 el natuuryoghurt
- 5 el mayonaise
- 400 g in olie ingemaakte matjesfilet
Zo maakt u de aardappelsalade:
- Kook de aardappelen 25 minuten in gezouten water en pel ze daarna.
- Snijd de appels in stukjes en meng ze met 1 eetlepel citroensap.
- Snijd de augurken, bieslook en visfilet in kleine stukjes.
- Meng de mayonaise, yoghurt en zure room met een eetlepel citroensap.
- Breng op smaak met zout, peper en een snufje suiker.
- Meng alle ingrediënten met de in stukjes gesneden aardappelen.
Het alternatief met vleessalade en spek
Zo maakt u uw variant met vleessalade:
Voor 8 porties heeft u nodig:
- 1,5 kg bloemige aardappelen
- 4 augurken
- 200 g vleesworst
- 1 ui
- 1 bakje vleessalade
- 100 g in blokjes gesneden spek
- 3 eetlepels azijn
- 2 eetlepels bloem
- 1 bakje zure room of yoghurt
- Zout en peper
Zo bereidt u de salade:
- Snijd de gekookte aardappelen, augurken en vleesworst in blokjes.
- Bestrooi de gebakken uien en spek met bloem, blus af met azijn en voeg toe aan de aardappelen.
- Voeg de vleessalade, zure room of yoghurt toe.
- Breng op smaak met kruiden.
De vegetarische variant
Voor 4 porties heeft u nodig:
- 600 g vastkokende aardappelen
- 4 gekookte eieren
- 1 ui
- 2 wortelen
- 1 eetlepel olie
- 100 ml bouillon
- 90 g augurken
- 140 g erwten uit blik
- 100 g mayonaise
- Zout, peper, naar smaak Tuinkers ter decoratie
Zo bereidt u de salade:
- Kook de aardappelen gaar en laat ze 15 minuten afkoelen
- Fruit de uien en wortelen in olie, voeg de bouillon toe en laat vijf minuten sudderen
- Voeg de in blokjes gesneden augurken, erwten en wortel-uienbouillon toe aan de aardappelen.
- Breng op smaak met kruiden en garneer met in vieren gesneden eieren en tuinkers.
Uw recept voor warme salade
Vindt u aardappelsalade het lekkerst als deze warm is? Zo lukt het als u de heerlijke salade meteen wilt eten.
Voor 6 porties heeft u nodig:
- 1 kg aardappelen
- 40 g boter
- 1 in blokjes gesneden ui
- 30 g bloem
- 750 ml bouillon
- 1 ei
- 1 bosje bieslook
- Zout, peper, azijn, suiker
En zo bereidt u het:
- Kook de aardappelen en snijd ze in plakjes
- Fruit de uien in boter met bloem en blus af met bouillon
- Breng het mengsel op smaak met zout, peper, azijn en suiker
- Laat 15 minuten sudderen en roer het rauwe ei erdoor
- Meng met de aardappelen en garneer met bieslook
Uw aardappelsalade smaakt het lekkerst als hij een nacht heeft kunnen trekken.