Aangename zoetheid, amandelsmaak en culturele betekenis gecombineerd in één lekkernij – daarom houden mensen vooral met Kerstmis zo van dit product. Maar ze moeten er nu ook aanzienlijk dieper voor in de buidel tasten.
Want deze liefde heeft een prijs. Namelijk ongeveer tien procent meer dan vorig jaar. Dat bevestigen fabrikanten uit Lübeck aan de Oostzee.
Waarom marsepein zo veel duurder wordt
Een woordvoerster van de bekende fabrikant Niederegger (opgericht in 1806, 500 medewerkers) bevestigt de drastische prijsstijging van zijn marsepeinproducten voor Kerstmis en verklaart deze met gestegen grondstofprijzen, vooral voor amandelen en cacao.
Naast het douanegeschil met de VS is ook de groeiende vraag naar amandelproducten wereldwijd verantwoordelijk voor de prijsstijging van amandelen, een belangrijke grondstof voor de productie van marsepein.
In Edeka-winkels is de prijs van een pakje met acht marsepeinpralines bijvoorbeeld gestegen van 3,95 euro naar 4,45 euro.
Maar niet alleen bij de luxe fabrikanten wordt het duurder. Ook een woordvoerder van het eveneens in Lübeck gevestigde Erasmi & Carstens GmbH, dat voornamelijk discounters in Duitsland bevoorraadt, meldde gestegen grondstof- en energieprijzen.
Zo steeg de prijs voor zoetwaren met Kerstmis
Prijsverhogingen voor de goederen zijn onvermijdelijk: “Een product dat een jaar geleden nog 1,79 euro kostte, kost nu 1,99 euro”, aldus de woordvoerder. Dat komt neer op een stijging van elf procent.
Overstappen op andere zoetwaren om te besparen? Dat is nauwelijks mogelijk. Over het algemeen zijn kerstgebakjes sinds 2021 64 procent duurder geworden. Dominostenen van een fabrikant zijn sinds 2024 bijvoorbeeld 53 procent duurder geworden. En ook chocolade kerstmannen zijn 24 procent duurder geworden.