Het bakken van paplotėliai is vooral populair in Oosterse landen en Centraal-Azië. Daar werden ze traditioneel gebruikt in plaats van brood. Dit was handiger voor de meeste nomadische volkeren, omdat paplotėliai sneller gebakken zijn dan een gewoon brood.
Na verloop van tijd werden paplotėliai een traditioneel gerecht van de volkeren in Centraal-Azië en het Oosten. In woestijngebieden worden ze bijvoorbeeld zelfs in het zand gebakken. In eerste instantie lijkt deze methode misschien ouderwets, maar in zand gebakken paplotėliai hebben een onnavolgbare smaak en geur.
Naast extreme methoden om paplotėliai te bereiden, zijn er ook meer gebruikelijke methoden. Laten we eenvoudige pannenkoeken in de pan bakken, die perfect passen bij een kopje thee of als een snelle en smakelijke snack.
Ingrediënten voor de pannenkoeken:
- 500 ml kefir (2,5% vet)
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel soda
- 2 theelepels suiker
- 800 g bloem
- Plantaardige olie om te bakken
- Extra suiker voor de vulling
Bereiding van de pannenkoeken:
- Maak het deeg:
- Giet de soda in de warme kefir, roer en wacht tot de reactie begint.
- Voeg zout en suiker toe, roer tot alles is opgelost.
- Voeg het meel in porties toe aan de kefir, roer eerst met een lepel en kneed daarna met de handen.
- Controleer de consistentie en voeg indien nodig meer meel toe. Het deeg moet zacht, soepel en een beetje plakkerig zijn.
- Laat het deeg rusten:
- Laat het deeg 10 minuten op kamertemperatuur staan.
- Kneed het daarna nogmaals kort door en verdeel het in 4 gelijke delen.
- Vorm de pannenkoeken:
- Vorm van elk deel van het deeg een bal.
- Rol elke bal met een deegroller uit tot een dunne lap (niet dikker dan enkele millimeters).
- Bestrijk het uitgerolde deeg met plantaardige olie en bestrooi het met 4-5 eetlepels suiker.
- Vorm spiralen:
- Rol de deeglap op tot een rol.
- Rol het deeg op tot een ‘slak’.
- Druk de randen aan zodat de vorm behouden blijft.
- Rol de ‘slak’ iets uit tot de diameter van de koekenpan.
- Doe hetzelfde met de overige deegballen.
- Bak de pannenkoeken:
- Verhit een beetje plantaardige olie in een koekenpan.
- Bak de pannenkoeken aan beide kanten tot ze een mooie gouden kleur hebben.
Serveer deze zoete spiraalvormige pannenkoekjes warm. Ze passen perfect bij thee of koffie bij het ontbijt, het avondeten of wanneer u onverwachte gasten krijgt. Het hele bereidingsproces duurt slechts 15 minuten en het resultaat zal uw familie en vrienden zeker bekoren!
Tips:
- U kunt experimenteren met de vulling: in plaats van suiker kunt u kaneel, rozijnen, gedroogd fruit of zelfs kaas gebruiken als u hartige pannenkoekjes wilt.
- Als u de pannenkoekjes zachter wilt, dek ze dan direct na het bakken af met een handdoek.
- Deze pannenkoeken zijn het lekkerst op de dag dat ze gebakken zijn, maar u kunt ze ook de volgende dag opwarmen.
Geniet van dit eenvoudige, maar zeer smakelijke en snelle pannenkoekenrecept, dat van generatie op generatie is doorgegeven!