Als de dagen korter worden en het buiten kouder wordt, proef ik dankzij oma’s hemelse appelknoedels weer mijn kindertijd!
Dit eenvoudige recept heeft alles wat de herfst zo gezellig maakt. De zure appels zijn vers geoogst, kaneel verspreidt zijn onmiskenbare aroma – het favoriete kruid van het koude seizoen! En het beste: alle ingrediënten heb je meestal toch al in voorraad.
Omhuld met hemelse kaneelboter en geserveerd met vanillesaus smaken de zure appelknoedels bijzonder rond. Zo waan ik me lepel voor lepel terug aan oma’s keukentafel.
Ingrediënten
- 450 g zure appels (bijv. Elstar)
- 1 ei (maat M)
- 150 g bloem
- zout
- 60 g boter
- 60 g suiker
- ½ theelepel kaneel
- 400 ml Deense vanillesaus
- eventueel gehakte pistachenoten als garnering
Bereiding
Was de appels, schil ze, verwijder het klokhuis en rasp ze grof. Voeg het ei en de bloem toe en kneed alles tot een deeg. Laat het deeg ongeveer 15 minuten rusten.
Vorm met vochtige handen 8 knoedels van het deeg. Laat ze ongeveer 10 minuten in ruim kokend zout water garen, tot ze aan de oppervlakte drijven. Smelt de boter in een pan. Voeg suiker en kaneel toe en meng tot de suiker gesmolten is.
Haal de knoedels uit het water en wentel ze in een pan met kaneel en suiker. Serveer met vanillesaus en besprenkel met de kaneelboter.
Voedingswaarden
Per persoon
- 551 kcal
- 12 g eiwit
- 24 g vet
- 71 g koolhydraten
DIY-vanillesaus
Ik heb meestal geen kant-en-klare vanillesaus in voorraad. Dan maak ik gewoon zelf vanillesaus van puddingpoeder.
Roer hiervoor 1/2 zakje puddingpoeder (vanillesmaak) met 2 eetlepels suiker, 1 pakje bourbon-vanillesuiker en een beetje koude melk tot een glad mengsel. Roer dit mengsel door 400 ml kokende melk, laat het even sudderen en laat het dan iets afkoelen – klaar!