Wat is er eenvoudiger dan sperziebonen en aardappelen en tegelijkertijd zo lekker? Onmogelijk als we het recept van deze Franciscaner broeder volgen.
Heb je heimwee naar de eenvoudige gerechten die thuis werden gekookt toen je een kind was? In dat geval is Fray Ángel, een Franciscaner broeder die kookt in het Koninklijke Klooster van de Heilige Geest in Gilet (Valencia), de persoon die we allemaal nodig hebben om te genieten van de eenvoud van traditionele recepten.
Met eenvoudige ingrediënten en traditionele technieken herstelt deze religieuze man met een landelijk uiterlijk de essentie van de keuken van weleer door middel van gerechten die troosten, voeden en genegenheid overbrengen in elke lepel.
En als iemand zich afvraagt hoe een broeder een YouTube-ster is geworden, kan over zijn carrière als mediakok worden gezegd dat zijn populariteit ontstond tijdens zijn opsluiting, toen hij begon te koken op een kanaal op dit platform dat vandaag de dag bijna 400.000 abonnees heeft.
Elke maandag deelt hij een live video met hen allemaal waarin hij een aantal van zijn recepten uitlegt alsof hij bij zijn familie is, zonder kunstgrepen en zonder technische pretenties. Wat hij laat zien is gewoon wat er is.
Sperziebonen met aardappelen
Een aardappelkookpot met sperziebonen – of peulen, zoals ze in sommige streken van Spanje worden genoemd – is een van de beste voorbeelden van hoe eenvoudige ingrediënten kunnen worden gebruikt om gerechten te maken die alles hebben.
Toch is ervaring een graad, en de jarenlange ervaring van broeder Ángel wordt duidelijk door een klein trucje dat hij “de ziel van het gerecht” noemt.
Om te beginnen raadt deze broederkok aan om de bonen apart te koken, zodat zowel de aardappelen als de bonen zelf perfect gaar zijn.
Maar het echte geheim is een majado van knoflook, peterselie, zout en een beetje kookwater van de bonen, die aan de aardappelen wordt toegevoegd voordat de bonen worden toegevoegd.
Zo ontstaat er met het kookvocht van de aardappelen, het zetmeel dat vrijkomt uit de aardappelen en dit substantiële mengsel een zeer smakelijke saus die alles bedekt.
Ingrediënten
- Platte groene bonen, 1 kg
- Aardappelen, 1 kg
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 takje verse peterselie
- 1 theelepel zoete paprika
- 1 laurierblad
- 60 ml extra vierge olijfolie
- Zout naar smaak
Stap 1
Was de bonen goed, snijd de uiteinden en steeltjes eraf en controleer of ze slierten hebben, die verwijderen we indien nodig.
Stap 2
Hak de bonen fijn en kook ze in kokend gezouten water in 8-12 minuten beetgaar. Giet af en bewaar het kookwater.
Stap 3
Pel de ui en snijd hem in fijne julienne reepjes. Bak de ui in een grote koekenpan met olijfolie op middelhoog vuur met een snufje zout tot hij transparant is, maar niet bruin wordt. Voeg een scheutje water toe als het te droog wordt.
Stap 4
Voeg de geschilde en in middelgrote stukken gesneden aardappelen toe, voeg het laurierblaadje toe en bestrooi met paprikapoeder.
Stap 5
Plet de teentjes knoflook met het takje peterselie en een beetje zout in een vijzel met stamper. Verdun het met een pollepel van het water dat gebruikt is om de bonen te koken tot het een luchtig mengsel vormt. Voeg dit mengsel toe aan de koekenpan met de aardappelen.
Stap 6
Voeg water toe tot de aardappelen net onder staan. Kook op middelhoog vuur, zonder het te laten koken, zodat het zetmeel vrijkomt en de saus indikt. We weten dat ze klaar zijn als je er gemakkelijk met de punt van een mes in kunt prikken.
Stap 7
Wanneer de aardappelen zacht zijn, voeg je de gekookte sperziebonen toe. Laat nog een paar minuten koken zodat de bonen kunnen afkoelen en pas het zout aan voordat je ze serveert.
Eenvoudig en voedzaam
Het recept voor aardappelen en sperziebonen op de wijze van Broeder Engel is, zoals we al zeiden, een voorbeeld van eenvoudig en evenwichtig traditioneel koken.
De aardappelen leveren complexe koolhydraten – ideaal voor als we energie nodig hebben – en zijn een bron van kalium en vitamine C, terwijl de sperziebonen vezels, plantaardige eiwitten, folaten en antioxidanten toevoegen.
Met een combinatie als deze hebben we een licht, vullend gerecht met een gematigde calorie-inname dat perfect is als voorgerecht in een alledaags menu.
Om een uitgebalanceerd menu compleet te maken, kunnen we samen met aardappelen en sperziebonen een tweede gang nemen met een hoogwaardige eiwitbron.
Een goede optie is bijvoorbeeld een gebakken vis zoals zeebaars of heek, die licht verteerbare eiwitten en omega-3 vetzuren leveren die goed zijn voor hart en bloedvaten.
We kunnen ook kiezen voor mager vlees, zoals gegrilde kipfilet of gestoofd konijn, die eiwitten toevoegen met heel weinig verzadigd vet.