Of het nu gaat om pizza, cake, gebak of brood: gistdeeg vormt de basis van veel gerechten. Als het snel moet gaan, hebben we hier enkele tips voor u om de rusttijd voor het gistdeeg eenvoudig te verkorten.
De links die zijn gemarkeerd met een symbool of onderstreping zijn affiliate links. Als er via deze links een aankoop wordt gedaan, ontvangen wij een commissie – zonder extra kosten voor u!
Gistdeeg vormt de basis voor veel recepten. Lees hier stap voor stap hoe u het deeg sneller kunt laten rijzen en nog luchtiger kunt maken.
- Doe eerst de bloem met een snufje zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Verkruimel de verse gist in de lauwwarme melk en los deze al roerend op. Omdat gist erg gevoelig is, mag de melk niet te heet zijn.
- Giet het mengsel in het kuiltje in de bloem, strooi er een beetje suiker bij en meng het met wat bloem.
- Laat het voordeeg afgedekt op een warme plaats rijzen.
- Klop vervolgens de eieren los. Als u droge gist gebruikt, kunt u alle ingrediënten voor het deeg meteen zonder voordeeg kneden. Doe de eieren en de rest van de suiker bij het voordeeg en meng alles met de kneedhaken van de handmixer. Voor hartig gistdeeg is de suiker in het voordeeg voldoende.
- Voeg nu de zachte boter toe en kneed tot een glad, elastisch deeg dat loskomt van de rand van de kom.
- Dek het deeg opnieuw af en laat het op een warme plaats rijzen tot het ongeveer in volume is verdubbeld. Kneed het deeg nog een laatste keer goed door en voeg naar wens bijvoorbeeld noten of rozijnen toe, afhankelijk van het recept.
Nu is het soepele gistdeeg klaar om verder te worden verwerkt, bijvoorbeeld tot stoomknoedels, gistvlecht of plaatcake.
Eenvoudige truc: zo verkort u de rusttijd voor het gistdeeg
Een mogelijkheid is om de oven als warme plaats te kiezen. Deze wordt voorverwarmd op ongeveer 40 graden boven-/onderwarmte.
De warmte vergemakkelijkt het werk van de bakkersgist, waardoor de wachttijd wordt verkort tot ongeveer 20 minuten.
Dat betekent echter niet dat hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het gaat! De gist verdraagt geen te hoge hitte tijdens het rijzen.
Wie de temperatuurregelaar boven de 50 graden zet, zal de wachtende groep fijnproevers mogelijk teleurstellen met een ‘achtergebleven’ cake.
In de magnetron
Bij bakkerijspecialist ‘oetker.de’ wordt mensen die haast hebben aangeraden om het deeg bij maximaal 90 watt in de magnetron te laten rijzen.
Hier is het mogelijk om al na vijf minuten resultaat te boeken, waarbij het deeg daarna nog vijf minuten moet rusten. Om het deeg te beschermen, wordt aangeraden om de afdekdoek vochtig te maken voordat deze in de magnetron gaat. Als alternatief kan ook vochtig keukenpapier worden gebruikt.