Dit jaar hebben we besloten dat we zelfs geen kom rijst meer verspillen. Te gaar, een beetje plakkerig of niet genoeg om er een gerecht van te maken? Hier is het perfecte recept om rijstresten van gisteren te gebruiken.
De juiste reflex tegen verspilling: gebruik eerst wat je al gekookt hebt. Zo maak je in een handomdraai van pasta een heerlijke gratin en van restjes gebraden kip een blanquette (of balletjes). We verleggen zelfs de grenzen van zoet en hartig door appel in een hartige versie te veranderen of rijst in een dessertcrème. We leggen het je uit.
Hoe gebruik je restjes rijst?
Er zijn tal van ideeën om restjes gekookte witte rijst te gebruiken. Onze favorieten? We maken er arancini met een smeltende kaasvulling van voor bij de aperitief. Voor de lunch (om mee te nemen) maken we onigiri met vis of gekonfijte eieren. Tot slot ontdekken we voor het dessert dit recept voor een dessertcrème op basis van gekookte witte rijst.,
Het recept voor chocoladecrème met rijst
Op Instagram deelt Shirley Garrier, medeoprichtster van The Social Food, haar recepten en favorieten in de keuken. Om restjes witte rijst te gebruiken, heeft ze een recept bedacht dat we graag willen uitproberen! Hier is het:
Verwarm 100 ml melk in een steelpan en smelt vervolgens 120 g pure chocolade in stukjes. Roer tot een gladde textuur. Doe 200 g gekookte witte rijst in een blender en giet het melk-chocolademengsel erbij. Om het recept wat pit te geven en het extra rond te maken, stelt Shirley voor om 1 theelepel bruine miso toe te voegen en vervolgens lang te mixen tot een gladde crème.
Giet het mengsel vervolgens in een serveerschaal of in individuele ramekins. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze vervolgens minstens 3 uur in de koelkast. Bestrooi met bittere cacao of stukjes pure chocolade voor het serveren.