De beste keuze is vaak magere yoghurt met weinig suiker. Bepaalde soorten yoghurt kun je beter niet regelmatig kopen.
Yoghurt is een gezond tussendoortje dat in veel diëten voorkomt. We berichtten over een vrouw die tien jaar lang dagelijks yoghurt at en meer dan 110 jaar oud werd.
Welke yoghurtsoorten kunt u het beste kopen?
Volgens gediplomeerd voedingsdeskundige Kirsi Englund zijn veel mensen onnodig bang voor bijvoorbeeld gezoete yoghurt, terwijl je die eigenlijk elke dag kunt eten als je dieet verder gevarieerd en evenwichtig is.
Gezondheid is volgens Englund een breed begrip.
“Gezondheid betekent niet dat je alleen maar zo licht of suikervrij mogelijk eet, want voedsel heeft als taak de mens energie en een breed scala aan voedingsstoffen te leveren. Voedsel moet ook lekker smaken.”
We vroegen Englund om ons te vertellen welke yoghurts het gezondst zijn en dus de moeite waard zijn om in je winkelmandje te doen.
De gezondste yoghurts
Yoghurt bevat veel voedingsstoffen en is zeer geschikt als proteïnebron voor het ontbijt, het avondeten en tussendoortjes.
“Yoghurt is een goede bron van eiwitten en bevat calcium, jodium, B-vitamines en kalium,” vertelt Englund.
In Nederland wordt ook regelmatig vitamine D aan yoghurt toegevoegd. Als dierlijk product bevat yoghurt bovendien vitamine B12.
“Als je naar je totale voedingspatroon kijkt, zijn zuivelproducten en yoghurt belangrijke bronnen van calcium. Je kunt calcium ook uit andere voedingsmiddelen halen, maar zuivelproducten bevatten duidelijk meer calcium.”
Jodium is ook te vinden in zeevruchten en gejodeerd zout, maar zuivelproducten spelen ook hier een belangrijke rol in de opname ervan.
“Wat betreft eiwitten, calcium, jodium en vitamine D zijn yoghurts vrijwel gelijkwaardig. Yoghurts verschillen echter in het vetgehalte: sommige bevatten meer vet, en het vet in zuivelproducten is grotendeels verzadigd vet dat mensen niet in grote hoeveelheden nodig hebben en dat het cholesterolgehalte kan verhogen,” zegt Englund.
“In dat opzicht is magere of vetvrije yoghurt de beste keuze.”
Het suikergehalte in yoghurt varieert.
“Het menselijk lichaam heeft er niet veel van nodig, maar het is ook niet giftig of gevaarlijk.”
Volgens Englund is yoghurt met een matig suikergehalte aan te bevelen boven zeer zoete yoghurt, vooral bij dagelijks gebruik.
In de winkel kun je dus het beste kiezen voor magere yoghurt met een laag suikergehalte, die calcium, vitamine D en jodium bevat.
Aan ongesuikerde yoghurt kun je bijvoorbeeld bessen, fruit, vruchtensap, honing of vruchtenmoes toevoegen.
Let hier op
“Nederlanders krijgen vrij veel verzadigde vetten binnen. Dat is ook iets om rekening mee te houden bij yoghurt,” zegt Englund.
Vanuit dat oogpunt zijn bijvoorbeeld Turkse en Griekse yoghurts vaak het minst gunstig wat betreft het vetgehalte.
Het is moeilijk te zeggen dat een bepaald voedingsmiddel schadelijk is, omdat een dieet op de lange termijn als geheel bepalend is voor de gezondheid. Bij regelmatig, dagelijks gebruik is het belangrijk om op de hoeveelheid verzadigde vetten te letten.
Maar zelfs de meest vette yoghurts hebben meestal goede voedingswaarde.