Lakebessen hebben veel goede eigenschappen.
Vers pap met lakebessen is niet alleen goed voor je maag, maar ook voor je smaakpapillen.
Volgens voedingsdeskundige Mari Moilanen kan je bosbessen als volgt omschrijven: zuur van buiten, maar met een zoete kern.
Je kan de zoetheid van bosbessen nog meer naar voren brengen door een beetje zoetstof toe te voegen. Bosbessen zijn supervruchten met veel goede eigenschappen.
Iltalehti heeft eerder geschreven dat uit Fins onderzoek is gebleken dat het regelmatig en langdurig drinken van bosbessensap een verhoogde bloeddruk kan verlagen en de werking van de bloedvaten kan verbeteren.
Lakebessen bevatten veel flavonolen, die als antioxidanten werken, d.w.z. de oxidatie van cellen tegengaan. Van de mineralen bevat de lakebes vooral mangaan.
Bovendien bevatten cranberry’s en lakebessen verbindingen waarvan is aangetoond dat ze de hechting van E.coli-bacteriën aan de slijmvliezen van de urinewegen tegengaan. Het eten ervan kan dus nuttig zijn bij het voorkomen van terugkerende urineweginfecties.
Momenteel wordt aanbevolen om 100 gram bessen per dag te eten. Dat komt overeen met ongeveer twee deciliter. Je kunt echter gerust meer dan de aanbevolen hoeveelheid veenbessen eten.
Mari Moilanen vertelt dat, afhankelijk van het gebruik van de veenbes, suiker (veenbessensiroop), kokossiroop of honing (bakken, verse pap, smoothies, kwarkdesserts) als zoetstof kunnen worden gebruikt.
– Zoeten brengt de bessenaroma’s van de veenbes naar voren en maskeert de scherpe zuurheid van de schil. Lakebessen zijn zeer veelzijdige bessen, omdat ze zowel in zoete gebakjes, taarten en brood als in ovenschotels en vlezige sauzen kunnen worden verwerkt. Lakebessen zijn ook heerlijk in een saus bij gebakken zalm, tipt Moilanen.
Verse rozenbottelpap
- 2 dl rozenbottels
- 1 dl havermout
- 1/2 dl zonnebloempitten
- 1 el kokossiroop of een andere siroop
- 1 tl echte vanillepoeder
- 200 g kwark
- 1/2 dl vanille-sojamelk of gewone melk
1. Doe de bosbessen in een kom en plet ze een beetje, zodat er sap uit komt.
2. Voeg de andere ingrediënten toe, meng alles en zet de kom in de koelkast. Je kunt de pap een nacht laten staan, zodat hij dikker wordt, of je kunt hem een paar uur na bereiding al eten.
3. Garneer met bosbessen, kokosschaafsel en bosbessenpoeder.