Haver is geïntegreerd in het dagelijkse dieet in verschillende vormen zoals pap, milkshakes, brood, repen of als ingrediënt in gezonde baksels.
Haver is vandaag de dag een van de meest aanbevolen graansoorten dankzij de voedingswaarde en de positieve effecten die het kan hebben op de gezondheid. Zijn rijkdom aan oplosbare vezels, vooral bèta-glucaan, geeft het eigenschappen die zowel de stofwisseling als de spijsvertering helpen, met voordelen die worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs.
De specialist Isabel Viña legt op haar Instagram-profiel uit dat “haver een grote hoeveelheid oplosbare vezels bevat, vooral bèta-glucaan”. Volgens de arts“helpt dit bestanddeelbij het verminderen van overtollig cholesterol, overtollige triglyceriden en helpt het tegelijkertijd bij het reguleren van glucose, waardoor het een zeer interessant voedingsmiddel is om verschillende metabolische aspecten aan te pakken”.
Voordelen tegen cholesterol en darmkanker
Naast de rol die haver speelt bij de regulering van lipiden en glucose, wijst Viña erop dat het hoge vezelgehalte haver tot een relevant voedingsmiddel maakt bij de preventie van darmkanker. “Van tien gram vezels per dag is aangetoond dat het de incidentie van darmkanker met 10% vermindert,” legt ze uit en benadrukt het belang van het opnemen van volkoren granen in het dagelijkse dieet.
Een ander punt waar de specialist op wijst, is het vermogen van bèta-glucaan om de absorptie in de darmen te verminderen van geperfluoreerde verbindingen (PFOx), die aanwezig zijn in keukengerei met antiaanbaklaag, en die gerelateerd zijn aan hormonale veranderingen zoals een afname van testosteron of betrokkenheid van de schildklier. Daarom vindt ze haver “een geweldig voedingsmiddel” zolang het in onbewerkte vorm wordt geconsumeerd.
Wat betreft mogelijke vervangers, verduidelijkt de arts dat “er geen strikt vergelijkbaar voedsel is”, maar opties zoals quinoa, gierst of boekweit kunnen goede alternatieven zijn, vooral in glutenvrije diëten. Om de spijsvertering te verbeteren, raadt ze aan haver te weken, te koken of te combineren met yoghurt of kefir. Onthoud ook dat mensen met coeliakie erop moeten letten dat de verpakking het officiële symbool van de gestreepte maïskolf draagt.