Ondanks het feit dat er al honderden generaties van dit voedsel wordt genoten, laat de consumptie ervan nog steeds twijfel bestaan.
Serranoham is een van de meest geconsumeerde worsten in ons land en een van de meest representatieve voedingsmiddelen van het merk Spanje. Het belang ervan in het Iberische land gaat terug tot de voorouderlijke behoefte om het meest gewaardeerde deel van het varken in zout te bewaren, maar ondanks het feit dat honderden generaties ervan hebben genoten, laat de consumptie ervan nog steeds enkele twijfels bestaan, zoals: moeten we het witte deel eten?
Om dit te verduidelijken heeft het tijdschrift Infosalus contact opgenomen met de Asturiaanse diëtist-voedingsdeskundige Aitor Trabanco, die uitlegt dat ham rijk is aan eiwitten met een hoge biologische waarde, evenals mineralen zoals ijzer, calcium en zink. Hij wijst er echter op dat sommige delen van de ham veel natrium en vet bevatten, dus het is raadzaam om voorzichtig te zijn.
Advies van een voedingsdeskundige over wat te doen met het witte gedeelte van Serranoham
Wat betreft het beroemde witte gedeelte van de ham, delegeert de deskundige voedingsdeskundige de beslissing om het wel of niet te eten aan onze persoonlijke voorkeuren, omdat dit gedeelte voornamelijk uit precies dat bestaat: vet. In dit verband herinnert de Spaanse Voedingsstichting (FEN) ons eraan dat het karakteristieke aroma en de smaak van ham voornamelijk te danken zijn aan het vet, dat het meest variabele bestanddeel is en afhangt van factoren zoals de leeftijd, het ras of het dieet van het varken.
Met mate consumeren
Trabanco verduidelijkt ook dat Serranoham een verwerkt voedingsmiddel is vanwege de toevoeging van zout voor de rijping en de mogelijke aanwezigheid van conserverende additieven. Dit maakt het echter niet automatisch ongezond, omdat andere bewerkte voedingsmiddelen, zoals olijfolie, gesneden groenten of volkorenbrood, ook gezond kunnen zijn.
De expert waarschuwt echter dat je op je hoede moet zijn voor voedingsmiddelen die als ‘ultrabewerkt’ worden beschouwd, zoals industrieel gebak of gebakken producten, omdat de ingrediënten daarvan in de meeste gevallen weinig voedingswaarde hebben en schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Uiteindelijk raadt de expert aan om Serranoham met mate te consumeren, rekening houdend met de algemene vleesconsumptie en zonder essentiële voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en peulvruchten naar de tweede plaats in ons dieet te verdringen.