Wat eten we als avondeten? Aardappelen natuurlijk. Dit is een bijgerecht dat bijna geen enkel middagmaal kan missen, vooral niet als er vlees bij wordt geserveerd. Bovendien kan deze groente op verschillende manieren worden geserveerd en smaakt hij elke keer een beetje anders: aardappelen direct uit het water, gepureerd, gebakken of in de vorm van puree of frietjes. Maar is dat wel de beste keuze? Aardappelen kunnen zeker worden vervangen door een even smakelijk, maar veel gezonder product.
We hebben het over aardpeer, een groente die ons niet alleen nieuwe smaken biedt, maar ons ook helpt om ons gezonder te voelen. Het is een plant met karakteristieke, eetbare knollen die op het eerste gezicht lijken op gemberwortels. Topinambur komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en was, interessant genoeg, in Polen al bekend voordat aardappelen populair werden. Daarna raakte het in de vergetelheid, maar vandaag de dag wint het weer aan populariteit, vooral onder mensen die bijzonder gezond willen leven.
Topinambur om af te vallen: waarom is het de moeite waard om topinambur te eten?
Allereerst is topinambur rijk aan inuline, een natuurlijk prebioticum dat de werking van de darmen ondersteunt en de spijsvertering verbetert. Bovendien helpt inuline, zoals bekend, bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Dit betekent dat topinambour een waardevol product blijft voor mensen met diabetes. Maar dat is nog niet alles: de knollen van deze groente zijn een ware schat aan B-vitamines, vitamine C en mineralen, zoals ijzer, kalium en magnesium.
Een betere spijsvertering en een gemakkelijkere opname van voedingsstoffen zijn voldoende redenen om aardpeer te eten als we op dieet zijn en willen afvallen. Maar er zijn nog meer redenen. Enerzijds heeft deze groente een veel lagere calorische waarde dan aardappelen, anderzijds geeft hij langer een verzadigd gevoel, wat te danken is aan het hoge vezelgehalte. Ten slotte heeft hij een lage glycemische index, wat in de praktijk betekent dat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgt.
Topinambour in het dieet helpt het lichaam te ontgiften en verlaagt het niveau van slechte LDL-cholesterol. Het kalium in topinambour heeft een gunstige invloed op de hartfunctie en verlaagt de bloeddruk.
Topinambour en aardappel – wat is gezonder?
Als we de voedingswaarden van beide groenten nauwkeurig bekijken, zien we een aantal verschillen. Hoewel deze niet talrijk zijn, zijn ze zeker significant. Ten eerste bevat aardpeer meer vezels dan aardappel. Ten tweede is een groot voordeel van aardpeer het lage zetmeelgehalte, terwijl aardappel juist vrij veel zetmeel bevat. Een teveel aan zetmeel leidt namelijk snel tot een stijging van de bloedsuikerspiegel. Ten derde bevat aardpeer aanzienlijk meer mineralen.
Hoe eet je aardpeer?
Nu we weten waarom het de moeite waard is om aardappelen te vervangen door aardpeer, kunnen we ons afvragen hoe we deze groente kunnen serveren. Spoiler alert: er zijn heel wat mogelijkheden! Topinambour kan zowel rauw als na verhitting worden gegeten. Koken, bakken, braden, grillen – de keuze is aan jou. Door zijn karakteristieke smaak past topinambour uitstekend bij andere groenten, maar ook bij vlees of vis.
Topinambur is ook uitstekend geschikt als toevoeging aan salades (het maakt ze knapperig) en soepen (het maakt ze lekker dik). Gebakken is het een interessante en smakelijke alternatief voor frietjes. Snijd het in reepjes en bak het in de oven.
Recept: salade met topinambur
We beginnen met het bereiden van de salade met aardpeer door de benodigde ingrediënten in te slaan. Dat zijn:
- twee, drie aardpeerbollen,
- wortel,
- appel,
- sap van een halve citroen,
- eetlepel olijfolie,
- zout en peper,
- optioneel: theelepel honing.
We beginnen met het grondig wassen van het belangrijkste ingrediënt van ons gerecht. Vervolgens schillen we de aardpeer en raspen deze op een grove rasp. We doen hetzelfde met de appel en de wortel.
We mengen alle producten en voegen citroensap toe – dit voorkomt dat de aardpeer en de appel bruin worden. We besprenkelen het geheel met olijfolie en (als we een zoete smaak willen) honing. We brengen het op smaak met kruiden.