In de wereld van snacks wordt het steeds moeilijker om iets te vinden dat zowel lekker als echt gezond is. Dit product is een uitzondering op de regel, hoewel nog steeds maar weinig mensen het kopen.
Terwijl verse passievrucht, ook wel bekend als eetbare passiebloem, vaak in desserts en cocktails wordt gebruikt, wacht de gedroogde versie nog op ontdekking. Het zijn echter juist de gedroogde stukjes maracuja die een briljante, natuurlijke alternatief vormen voor snoepjes en chips, omdat ze het lichaam voorzien van een geconcentreerde dosis voedingsstoffen die de immuniteit ondersteunen en een balsem zijn voor de darmen.
Gedroogde passievrucht
Passievrucht blijft, zelfs na het drogen, een geconcentreerde bron van essentiële voedingsstoffen. Het is een uitstekende bron van voedingsvezels. Vezels werken als een bezem: ze verbeteren de darmperistaltiek en voorkomen zo effectief winderigheid en spijsverteringsproblemen. Bovendien is het een ideaal prebioticum dat de goede bacteriën in de darmflora voedt. Door het hoge vezelgehalte en de ontstekingsremmende werking ondersteunt deze vrucht actief de gezondheid van het hart en helpt ze het niveau van “slecht” LDL-cholesterol en triglyceriden te verlagen. Daardoor speelt ze een belangrijke rol in de preventie van stofwisselings- en hart- en vaatziekten.
Bovendien levert passievrucht een flinke portie vitamine C, een belangrijke antioxidant die essentieel is voor het versterken van het immuunsysteem en het bestrijden van vrije radicalen. Vitamine C is ook essentieel voor de synthese van collageen, wat een gunstige invloed heeft op de conditie van de huid en de elasticiteit van de bloedvaten. Het bevat ook kalium, dat een normale bloeddruk ondersteunt, en verbindingen die een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel.
Hoe kunt u het in uw dieet opnemen en waar moet u op letten?
Gedroogde passievrucht is een ideale snack die chips en snoepjes kan vervangen. De zoetzure, verfrissende smaak past bijna overal bij. Het smaakt heerlijk als zelfstandige snack, maar ook als exotische toevoeging aan je ontbijtgranen, havermoutpap of yoghurt. Je kunt het ook toevoegen aan zelfgemaakte koekjes of repen.
Om het gezondheidsbevorderende potentieel van maracuja ten volle te benutten, is het belangrijk om de etiketten te lezen. Helaas is het merendeel van gedroogd fruit gekonfijt (bevat veel toegevoegde suiker) of geconserveerd met zwavel (zwaveldioxide, E220). Kies altijd voor ongezoete en niet-gezwavelde gedroogde stukjes maracuja. Alleen dan weet je zeker dat je puur, tropisch superfood eet.