Skip to content
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
Wonder in huis
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts

What are You Looking For?

  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
  • Blog
  • Diëten en afslanken
  • Gezond eten
  • Hoofdgerechten
  • Desserts
Share
Posted in Desserts

Expert waarschuwt: dit zijn de twee slechtste soorten chocolade. Ze bevatten veel suiker. Ontdek wat je beter kunt kiezen

22 september 2025
Emma de Jong

Een expert op het gebied van gezonde voeding geeft duidelijk aan welke soorten chocolade we beter kunnen vermijden, ook al behoren ze tot de meest populaire soorten. Kijk of u ze ook eet. Zo ja, verander dan zeker uw gewoontes.

Chocolade is een van de grootste verleidingen. Kinderen zijn er dol op, maar volwassenen ook. Maar is alle chocolade even gezond? Het blijkt van niet. Sommige soorten kunnen ons lichaam meer schade toebrengen dan we denken. Bekijk welke chocolade u beter kunt vermijden en welke u gerust kunt eten.

Dit is volgens een diëtist de slechtste chocolade

Ik kan met volle overtuiging zeggen, en daar twijfel ik niet aan, dat witte chocolade de slechtste en minst gezonde chocolade is, zei dr. Bartosz Kulczyński, diëtist en wetenschapper, in een gepubliceerde opname.

Hij voegde eraan toe dat dit een beetje een naamgevingsvalstrik is, omdat witte chocolade eigenlijk niet echt chocolade is. Hoewel het volgens de wet wel chocolade is, is het goed om te weten dat volgens de Europese regelgeving witte chocolade een product is dat minimaal 20 procent cacaoboter moet bevatten. Cacaoboter moet echter niet worden verward met cacao – dit zijn twee verschillende delen die uit cacaobonen worden gewonnen.

Witte chocolade bevat weliswaar het genoemde vet, maar geen cacao. De smaak wordt gedomineerd door de zoetheid van suiker en een melkachtige toets.

Ik wil hier benadrukken dat de gezondheidsvoordelen van chocolade worden bepaald door cacao, niet door cacaoboter. Cacao bevat namelijk waardevolle polyfenolen, die een breed scala aan gunstige effecten op ons lichaam hebben. Ik wil er nogmaals op wijzen dat witte chocolade helemaal geen cacao bevat, maar alleen cacaoboter, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat het ook een probleem is dat dergelijke chocolade veel suiker bevat.

Welke chocolade moet je nog meer vermijden?

De specialist vermeldde dat melkchocolade het tweede type chocolade is dat we niet te vaak zouden moeten eten.

Qua voedingswaarde verschilt deze niet veel van witte chocolade. Het bevat weliswaar cacaomassa, die niet alleen cacaoboter maar ook cacao bevat, maar de hoeveelheid daarvan is toch gering, aldus de specialist.

Hij merkte ook op dat melkchocolade meestal ongeveer 30 procent of iets meer cacaomassa bevat. Dit betekent dat het gehalte aan cacao, het meest waardevolle ingrediënt, zeer laag is. In plaats daarvan staat suiker op de eerste plaats. Als gevolg hiervan bevat dergelijke chocolade ongeveer 50-60 gram suiker.

Welke chocolade is een goede keuze?

De expert legde ook uit dat er chocolade bestaat die we zonder schuldgevoel kunnen eten. Het gaat om pure chocolade. Uiteraard moet dit met mate gebeuren. Het cacaogehalte in dit product bedraagt doorgaans ongeveer 60 procent of meer. De specialist legde uit dat het het beste is om chocolade te kiezen met een cacaogehalte van minimaal 70 procent. Hij merkte ook op dat hoe meer cacao er in chocolade zit, hoe minder suiker er in zit.

Zo bevat klassieke pure chocolade met 60% cacao ongeveer 30 gram suiker, dus twee keer minder dan witte en melkchocolade. Pure chocolade met 80% cacao bevat slechts ongeveer 15 gram suiker, concludeerde de expert.

Misschien vind je dit ook leuk

Een luchtige en smeltende chocolademousse dankzij een geheim ingrediënt dat we allemaal in huis hebben
Posted in Desserts

Een luchtige en smeltende chocolademousse dankzij een geheim ingrediënt dat we allemaal in huis hebben

3 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Snelle en luchtige kaneelbroodjes. Ze smaken heerlijk en je maakt ze in 20 minuten klaar
Posted in Desserts

Snelle en luchtige kaneelbroodjes. Ze smaken heerlijk en je maakt ze in 20 minuten klaar

3 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Appels gebakken in een heteluchtfriteuse? Hier is het recept om ze ‘gezond’ te maken
Posted in Desserts

Appels gebakken in een heteluchtfriteuse? Hier is het recept om ze ‘gezond’ te maken

2 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Servische appeltaart is iets voor luie mensen. Zonder kruimelige bodem, maar toch lekkerder dan appeltaart
Posted in Desserts

Servische appeltaart is iets voor luie mensen. Zonder kruimelige bodem, maar toch lekkerder dan appeltaart

2 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
De retro-truc waarmee havermout als een dessert smaakt
Posted in Desserts

De retro-truc waarmee havermout als een dessert smaakt

2 oktober 2025
Posted by Emma de Jong
Oma’s appelknoedels met kaneelboter – een zoete lunch uit de voorraadkast
Posted in Desserts

Oma’s appelknoedels met kaneelboter – een zoete lunch uit de voorraadkast

2 oktober 2025
Posted by Emma de Jong

Bericht navigatie

Previous: Luchtige cake zonder bloem. Heeft de consistentie van een zachte wolk
Next: Voordat ik de frietjes in de olie doe, doe ik er een theelepel bij. Ze worden knapperig, stevig en goudbruin
  • Mis het niet
  • Latest
1
Wist je dat: er een verborgen boodschap in het logo van Coca-Cola zit – maar weinig mensen zien die!
Posted in Blog

Wist je dat: er een verborgen boodschap in het logo van Coca-Cola zit – maar weinig mensen zien die!

2
Als restaurants dat eisen, verlies ik mijn eetlust
Posted in Blog

Als restaurants dat eisen, verlies ik mijn eetlust

3
Bekende botermerken in de Öko-Test: Aldi’s Milsani krijgt het testcijfer …
Posted in Blog

Bekende botermerken in de Öko-Test: Aldi’s Milsani krijgt het testcijfer …

4
Doodskaaszwam: hoe herken je deze paddenstoel? Wanneer en waar kun je hem plukken? Hoe bereid je hem?
Posted in Blog

Doodskaaszwam: hoe herken je deze paddenstoel? Wanneer en waar kun je hem plukken? Hoe bereid je hem?

5
De Italianen hebben hun keuze gemaakt: dit is het beste pastamerk – vergeet Barilla: het staat niet eens in de top 10
Posted in Blog

De Italianen hebben hun keuze gemaakt: dit is het beste pastamerk – vergeet Barilla: het staat niet eens in de top 10

6
Als een vleesverpakking opgeblazen is, is het product dan bedorven? Atria en HK geven antwoord
Posted in Blog

Als een vleesverpakking opgeblazen is, is het product dan bedorven? Atria en HK geven antwoord

7
Dringende waarschuwing van de NVWA. Besmette kruiden van een bekend merk zijn in de handel gekomen. Controleer of u deze thuis heeft
Posted in Blog

Dringende waarschuwing van de NVWA. Besmette kruiden van een bekend merk zijn in de handel gekomen. Controleer of u deze thuis heeft

8
Veel beter dan in de koelkast: courgettes blijven 3 maanden goed als je ze hier bewaart
Posted in Blog

Veel beter dan in de koelkast: courgettes blijven 3 maanden goed als je ze hier bewaart

9
“Ik heb nog nooit zoveel bespaard sinds ik deze tip nr. 1 voor boodschappen heb geleerd.”
Posted in Blog

“Ik heb nog nooit zoveel bespaard sinds ik deze tip nr. 1 voor boodschappen heb geleerd.”

10
De onfeilbare truc om eieren te koken zonder ze te breken en ze gemakkelijk te pellen (en het is niet door azijn aan het water toe te voegen).
Posted in Blog

De onfeilbare truc om eieren te koken zonder ze te breken en ze gemakkelijk te pellen (en het is niet door azijn aan het water toe te voegen).

1
Ik ben een chef-kok en ik gebruik mijn air fryer elke dag thuis: dit is het recept dat ik het vaakst herhaal.
Posted in Hoofdgerechten

Ik ben een chef-kok en ik gebruik mijn air fryer elke dag thuis: dit is het recept dat ik het vaakst herhaal.

2
Zijn uw laatste tomaten smakeloos? Deze handeling van een groenteteler volstaat om hun smaak in een oogwenk te doen herleven
Posted in Blog

Zijn uw laatste tomaten smakeloos? Deze handeling van een groenteteler volstaat om hun smaak in een oogwenk te doen herleven

3
Zijn uw gebakken aardappelen slap? De oplossing om ze knapperig te maken is veel eenvoudiger dan u denkt!
Posted in Hoofdgerechten

Zijn uw gebakken aardappelen slap? De oplossing om ze knapperig te maken is veel eenvoudiger dan u denkt!

4
Zonder oven of grill: de beste manier om uw kipfilets te bereiden zodat ze al hun eigenschappen behouden
Posted in Hoofdgerechten

Zonder oven of grill: de beste manier om uw kipfilets te bereiden zodat ze al hun eigenschappen behouden

5
Een luchtige en smeltende chocolademousse dankzij een geheim ingrediënt dat we allemaal in huis hebben
Posted in Desserts

Een luchtige en smeltende chocolademousse dankzij een geheim ingrediënt dat we allemaal in huis hebben

6
Het is het gezondste en wordt het vaakst “vervalst”. Hoe herken je echt volkoren roggebrood op zuurdesem?
Posted in Gezond eten

Het is het gezondste en wordt het vaakst “vervalst”. Hoe herken je echt volkoren roggebrood op zuurdesem?

7
De hit van dit najaar: een eenpansgerecht met vlees en groenten of een vegetarische variant met kikkererwten – een ideaal gerecht voor twee dagen
Posted in Hoofdgerechten

De hit van dit najaar: een eenpansgerecht met vlees en groenten of een vegetarische variant met kikkererwten – een ideaal gerecht voor twee dagen

8
Wetenschappers hebben aangetoond dat het meest ongezonde voedsel ter wereld niet witbrood is, maar wat je als ontbijt drinkt
Posted in Gezond eten

Wetenschappers hebben aangetoond dat het meest ongezonde voedsel ter wereld niet witbrood is, maar wat je als ontbijt drinkt

9
Wetenschappers ontdekken eenvoudige en effectieve manier om calorie-inname te verminderen zonder moeite
Posted in Blog

Wetenschappers ontdekken eenvoudige en effectieve manier om calorie-inname te verminderen zonder moeite

10
Effectieve Eetmomenten voor een Afslankdieet
Posted in Diëten en afslanken

Effectieve Eetmomenten voor een Afslankdieet

wonderwarenhuis.nl © All rights reserved 2025
  • Contacten: info@wonderwarenhuis.nl
  • Privacybeleid