Brood is al eeuwenlang een basisvoedsel, maar het brood dat we tegenwoordig in de meeste supermarkten vinden, lijkt in niets op het brood dat onze voorouders maakten. De overgrote meerderheid van de hedendaagse broden is gemaakt met geraffineerd meel, additieven, plantaardige vetten en suikers die weinig te maken hebben met het traditionele recept. Voor veel specialisten is de dagelijkse consumptie ervan eerder een gezondheidsrisico dan een voordeel.
De endocrinoloog Francisco Óscar Rosero legt uit dat dit soort brood“niets meer is dan een junk koolhydraat, een leeg koolhydraat”. De nutritionele bijdrage ervan is minimaal en bovendien veroorzaakt het insulinepieken die meer honger en trek opwekken. De expert waarschuwt dat de chemicaliën die zijn toegevoegd aan het meel witter maken en de industriële plantaardige vetten ingrediënten zijn die ontstekingen bevorderen en de stofwisseling beschadigen.
Dit is de reden waarom steeds meer mensen uit de medische wereld aanraden om het ultrabewerkte brood te beperken of zelfs uit het dieet te schrappen. Rosero vat het ronduit samen: “Als je stopt met het eten van ultrabewerkt brood, zul je van ontstekingen afkomen, je trek in brood zal verbeteren en je cardiovasculaire gezondheid zal verbeteren.
Voordelen van het stoppen met ultrabewerkt brood
Het eerste grote voordeel zit in de spijsvertering. Volgens Rosero“ga je leeglopen omdat gluten en al die ingrediënten erg ontstekingsbevorderend zijn op buikniveau”. Het opgeven van dit soort producten kan zich vertalen in minder darmklachten en een gevoel van lichtheid.
Een ander belangrijk voordeel is een vermindering van de trek. Zoals de specialist uitlegt, “ze zullen je trek verminderen, want de insulinepieken die brood veroorzaakt, vergroten de trek in snoep of twee eenvoudige koolhydraten”. Door je glucose in balans te brengen, stabiliseer je ook je eetlust en kom je dus minder aan en val je af.
De derde reden is direct gekoppeld aan het hart. Rosero wijst erop dat door ontstekingsbevorderende ingrediënten te elimineren, “je hart veel beter zal werken”. Dit vermindert het risico op ziekten die geassocieerd worden met de regelmatige consumptie van wit brood en industriële broden.
Gezondere alternatieven
Veel mensen vragen zich af of zuurdesembrood de beste optie is. Rosero vindt het een goedalternatief, maar met nuances:“Het is een heel goed alternatief, maar zorg ervoor dat het zuurdesembrood is, dat het geen industriële plantaardige vetten bevat en natuurlijk dat er geen suiker in zit”. Maar vergeet niet dat het nog steeds brood is en dat je het met mate moet eten.
Volgens Francisco Rosero is het eten van zuurdesembrood een goede optie op industrieel brood.
Naast deze versie moedigt de endocrinoloog het herstel aan van voorouderlijke en minder bewerkte koolhydraten die typisch zijn voor zijn land, zoals arepas en maïstortilla’s, gepofte rijstcrackers en natuurlijk voedsel zoals cassave, aardappelen, rijst in kleine hoeveelheden of bananen. Met deze opties is het mogelijk om energie te behouden zonder de negatieve effecten van ultraverwerkt brood.