Er gaat niets boven een versgebakken, zacht broodje. Met deze truc bak je sappige, luchtige en smakelijke broodjes.
Wat is er lekkerder dan een versgebakken, smeuïge broodje? Op zaterdag 4 oktober is het Korvapuusti-dag, dus liefhebbers van broodjes kunnen hun hart ophalen met een lekker broodje.
Als je zin hebt in een smeuïg broodje dat je zelf thuis hebt gebakken, dan is dit artikel echt iets voor jou.
Voedingsredacteur en martta Outi Mehto deelde eerder een geweldige tip voor het maken van de zachtste broodjes ter wereld.
Het geheim van superzacht deeg is de juiste verhouding van de ingrediënten, goed kneden en de eenvoudige tangzhong-voordeegmethode.
De tangzhong-voordeegmethode, die onder andere in Japan populair is, wordt gebruikt voor het maken van bijzonder luchtige broodjes en brood. Dankzij deze methode blijven de bakkersproducten langer zacht en vers.
Centraal in deze methode staat een voordeeg dat wordt bereid door verhitting en dat bestaat uit één deel bloem en vier delen vloeistof. Het puddingachtige voordeeg laat men iets afkoelen, waarna er ingrediënten aan worden toegevoegd om het uiteindelijke deeg te bereiden.
Het deeg heeft minder gist nodig dan normaal en hoeft maar één keer te rijzen. Het deeg zelf wordt niet gerezen, alleen de gevormde broodjes.
Het deeg voor de broodjes wordt gebakken met melk en boter, waaraan ei wordt toegevoegd. Het eindresultaat is heerlijk zacht, smeuïg en smaakvol.
Korvapuusteja maak je door het deeg uit te rollen tot plakken. Bestrijk de deegplakken met zachte boter en bestrooi ze met suiker en kaneel. Rol de plakken strak op en laat de naden naar beneden liggen. Snijd de rollen schuin in stukken van 5-8 cm, zodat elke tweede snede schuin in de ene richting gaat en elke tweede in de andere richting. Druk elk stuk in het midden met je duim naar beneden, zodat het broodje aan beide kanten bol komt te staan.
Leg de broodjes na het vormen op bakpapier op een bakplaat en laat ze rijzen. Bestrijk de broodjes met ei en bestrooi ze met kristalsuiker voor het bakken.
De zachtste broodjes
Voordeeg
- 2 dl melk
- ½ dl tarwebloem
Deeg
- 2 dl koude melk
- 1 ½ dl suiker
- 1 zakje (11 g) droge gist
- 1 eetlepel gemalen kardemom
- ¾ theelepel zout
- 10 dl tarwebloem
- 1 ei
- 80 g zachte boter
Om te bestrijken
- 1 ei
- 1 eetlepel water
Voor bovenop
- ongeveer ½ dl kristalsuiker
- Maak eerst het voordeeg. Doe de melk en de bloem in een kleine pan en meng ze goed door elkaar met een garde. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur en blijf roeren tot het deeg een puddingachtige dikte heeft. Haal de pan van het vuur, roer nog even door en laat ongeveer 5 minuten afkoelen.
- Doe het voordeeg in een deegkom en meng er de koude melk doorheen. Meng vervolgens de suiker, droge gist, kardemom en zout erdoorheen. Voeg dan in een paar keer 6 dl bloem toe en meng tussendoor. Meng het ei erdoorheen en daarna de zachte boter. Voeg vervolgens 3 ½ dl bloem toe – bewaar ½ dl voor het bakken – en kneed het deeg tot het een goede, elastische consistentie heeft. Kneed het deeg dus minstens 5-10 minuten. Het deeg blijft erg zacht, maar komt los van je handen en gedeeltelijk ook van de kom. Je kunt het deeg met een keukenmachine of met de hand kneden.
- Strooi ½ dl bloem op het aanrecht en leg het deeg op de bloem. Laat het 5-10 minuten rusten.
- Rol met licht met bloem bestrooide handen 14-16 kleine ronde broodjes van het deeg en leg ze op bakpapier op een bakplaat. Gebruik indien nodig twee bakplaten. Dek de broodjes af met een theedoek en laat ze anderhalf uur rijzen op een tochtvrije plaats.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng het ei en het water en bestrijk de gerezen broodjes met het mengsel. Bestrooi ze met wat kristalsuiker of amandelschaafsel. Zet de broodjes in de oven en bak ze op de middelste richel ongeveer 8-10 minuten. Houd het bakproces in de gaten, want ovens kunnen verschillen in temperatuur.
- Haal de broodjes uit de oven, laat ze afkoelen en eet ze zo of vul ze met je favoriete vulling.