Zin in een lichte, maar ongelooflijk smaakvolle soep? Deze citroen-rozemarijnsoep met bonen combineert frisheid en kruidigheid.
Het is weer soepseizoen! Deze citroen-rozemarijnsoep met bonen is een heerlijk gerecht dat frisheid en gezelligheid perfect combineert. De combinatie van de romige consistentie van witte bonen, de frisse smaak van citroen en de aroma’s van rozemarijn maken deze soep tot een bijzondere smaakbeleving, die ideaal is voor elk seizoen.
Eenvoudig recept voor citroen-rozemarijnsoep met bonen
De basis van het recept wordt gevormd door witte bonen, die een voedzame basis en een heerlijk romige textuur bieden. Door ze langer te laten sudderen in een aromatische groentebouillon, geven andere groenten zoals wortelen, selderij en uien de soep extra smaak. Knoflook zorgt voor een pittige basis, terwijl verse rozemarijn de kruidige smaak toevoegt die de soep zijn bijzondere karakter geeft.
Een tweede hoogtepunt van de soep is de citroen: zowel het sap als de geraspte schil geven de soep een aangename frisheid die de hartige basis prachtig in balans brengt. Afhankelijk van hoe grof je je soep wilt, kun je deze meer of minder pureren.
De soep kan bijzonder mooi worden gegarneerd met verse rozemarijn. Zo ziet hij er nog smakelijker uit. Serveer er een sneetje geroosterd brood of een vers stokbrood bij. Deze soep verwarmt op koude dagen en verfrist op warme dagen; een allrounder voor elke gelegenheid. Bovendien is hij snel klaar, zit hij vol gezonde ingrediënten en overtuigt hij zelfs mensen die zichzelf niet bepaald als soepfan zouden omschrijven. Probeer het zelf eens!
Trouwens: gooi de blikken witte bonen niet weg. Je kunt er namelijk leuke dingen mee knutselen, zoals deze boho-mand. Onze collega’s van Geniale Tricks geven je tal van leuke en praktische ideeën op het gebied van DIY en decoratie. Neem eens een kijkje!
Een verwarmende soep smaakt altijd. Wij van de redactie van Leckerschmecker koken in ieder geval maar al te graag heerlijke soepjes zoals deze tomaten-pompoensoep, een zoete aardappel-bonensoep of een tropische kokos-curry-noedelsoep.
Citroen-rozemarijnsoep met bonen
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 wortelen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 el olijfolie
- 2 gehakte teentjes knoflook
- 2 blikken witte bonen
- 500 ml groentebouillon
- 1 biologische citroen, sap en schil
- 1 el gedroogde rozemarijn
- Zout en peper
- 4 takjes verse rozemarijn voor garnering
Bereiding
- Schil de ui, was de wortelen en de bleekselderij grondig. Snijd de ui in blokjes, de wortelen in plakjes en de bleekselderij in kleine stukjes.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Voeg de in blokjes gesneden ui, de wortelen en de selderij toe. Bak de groenten ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg nu de gehakte knoflook toe. Bak deze 1-2 minuten mee.
- Giet de witte bonen af en voeg ze toe aan de soep. Roer alles goed door.
- Giet de groentebouillon erbij en breng de soep aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de soep 15-20 minuten sudderen.
- Pureer de soep met een staafmixer, zodat hij romig wordt, maar er nog een paar bonen heel blijven.
- Was de citroen en rasp de schil. Pers het sap uit.
- Roer het citroensap, de citroenschil en de rozemarijn erdoor. Breng alles op smaak met zout en peper. Garneer de soep voor het serveren met een takje verse rozemarijn.