Hoe maak je kaneelbroodjes zonder tarwebloem? Dat is niet zo eenvoudig, want gistdeeg houdt niet van glutenvrije vervangingsmiddelen. Maar noodzaak is de moeder van de uitvinding en je kunt deze zoete lekkernijen op een heel andere manier bereiden. Een recept voor glutenvrije rolcake biedt uitkomst.
Kaneelbroodjes, kardemombroodjes of gistbroodjes met pruimen – het klinkt allemaal erg verleidelijk en smakelijk, maar voor mensen die minder suiker eten of geen tarwebloem mogen eten, is het een ware nachtmerrie. Want veel van deze mensen zouden ook wel zin hebben in een aromatisch herfstbroodje. Gelukkig kun je keto-kaneelbroodjes met amandelmeel en mascarpone maken. Het recept is heel eenvoudig: je hoeft alleen maar een rol te bakken en deze met kaneelcrème te vullen.
Hoe rol je een keto-kaneelbroodje op?
Het maken van het deeg is een fluitje van een cent, de crème zou ook geen uitdaging moeten zijn, maar er is één moeilijk moment, namelijk het oprollen van de rol. Glutenvrij deeg is erg kwetsbaar en kan gemakkelijk uit elkaar vallen. Daarom moet je dit ook voorzichtig aanpakken. Je kunt bakpapier gebruiken of de gebakken cake voorzichtig op een vel vershoudfolie leggen. Smeer de crème over het hele oppervlak en laat daarbij een rand vrij.
Begin vervolgens aan een van de lange zijden en rol de rol op met behulp van het bakpapier of de folie. Terwijl de rol vorm krijgt, trek je het bakpapier of de folie er geleidelijk af. Als je de hele rol hebt opgerold, wikkel je deze strak in (maar niet te strak, zodat de crème er niet uitloopt) en vouw je de uiteinden dicht als snoepjes. Zet de rol in de koelkast en wacht tot de crème zich met het deeg heeft vermengd.
Recept voor keto-kaneelbroodjes zonder tarwebloem
Je kunt het deeg voor de rol bakken in een grote bakplaat (de diepere), die vaak bij de oven wordt geleverd. Een rechthoekige vorm van ongeveer 20 × 40 cm is ook geschikt.
Ingrediënten voor het deeg:
- 5 eieren,
- 100 g mascarpone,
- 1 eetlepel boter,
- 4 eetlepels amandel- of kastanjemeel,
- 1 theelepel bakpoeder,
- 1 pakje vanillepudding,
- een snufje zout.
Crème:
- 100 g boter,
- 150 g mascarpone,
- 2 eetlepels erythritol,
- 2 eetlepels kaneel.
Bereiding:
- Klop de eiwitten stijf met erythritol en een snufje zout.
- Meng in een aparte kom op lage snelheid de eidooiers met de mascarpone en de gesmolten boter.
- Voeg geleidelijk de amandelmeel gemengd met bakpoeder en vanillepudding toe.
- Zet de mixer uit en meng voorzichtig het eiwit erdoor.
- Giet het beslag op een grote rechthoekige bakplaat bekleed met bakpapier. Bak 10-15 minuten op 180 graden (tot een droge satéprikker).
- Haal het deeg na het bakken uit de oven en leg het op een rooster om af te koelen.
- Maak ondertussen de kaneelcrème. Klop de koude boter tot een luchtige massa, voeg lepel voor lepel de mascarpone, 2 eetlepels erythritol en 2 eetlepels kaneel toe.
- Smeer de crème op het deeg en laat ongeveer 2 cm ruimte vrij aan elke kant. Rol het deeg op en leg het in de koelkast, zodat de crème goed met het deeg kan vermengen.
- Na 1-2 uur kun je de rol in plakjes snijden – cinnamon rolls.