Vijgen worden al duizenden jaren gegeten in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Tegenwoordig zijn deze vruchten overal ter wereld in de winkels te vinden. Niet iedereen weet echter dat dit product een geheim verbergt. In de natuurlijke voortplantingscyclus van vijgen spelen vijgenwespen een belangrijke rol.
Vanuit botanisch oogpunt zijn vijgen geen klassieke vruchten, maar syconia – gesloten vruchtbeginselen met daarin honderden kleine bloemen. Ze hebben slechts een kleine opening, een zogenaamde ostiole.
Hierdoor kunnen bestuivende insecten naar binnen komen om eitjes te leggen. We stellen u gerust: de karakteristieke knapperigheid van het vruchtvlees is te danken aan de zaadjes, niet aan de fragmenten van insecten.
Vijgenwespen. Een unieke bestuiver
Vijgen worden bestoven door insecten uit de familie Agaonidae, die vijgenwespen worden genoemd. Volgens Brittanica heeft elke vijgensoort meestal zijn eigen “specialist”. In het geval van eetbare vijgen (Ficus carica) in het Middellandse Zeegebied wordt deze rol vervuld door de soort Blastophaga psenes.
Hun leven is nauw verbonden met de ontwikkelingscyclus van de vrucht. Zonder vijgen zouden de wespen zich niet kunnen voortplanten en zonder wespen zouden de vijgen geen zaden kunnen produceren.
Bestuiving stap voor stap
Het bestuivingsproces van vijgen is een interessant voorbeeld van evolutionaire aanpassing. Rijpe vijgen geven geuren af die wespen aantrekken. De insecten glijden naar binnen via een smalle opening, waarbij ze helaas vaak hun vleugels en antennes verliezen.
De insecten brengen stuifmeel van een andere vijg mee naar binnen. Afhankelijk van het soort vrucht kunnen ze ook proberen eitjes te leggen. In caprifigen (mannelijke vruchten) ontwikkelen de larven zich in gallen, terwijl in vrouwelijke vruchten de vrouwtjes meestal geen eitjes kunnen leggen, maar wel de bloemen bestuiven.
De nieuwe generatie wespen ontwikkelt zich in de gallen. De mannetjes, die geen vleugels hebben, paren met de vrouwtjes in de vrucht en sterven vervolgens. De bevruchte vrouwtjes nemen het stuifmeel mee en verlaten de vrucht om de cyclus opnieuw te beginnen.
Wat gebeurt er met het insect in de vijg?
Een deel van de vrouwtjes gaat dood in de vrucht, vooral als ze in vrouwelijke vijgen terechtkomen. Dit betekent echter niet dat er duidelijke stukjes insect in de vijgen zitten die in de winkel worden verkocht. Het vruchtvlees bevat enzymen die eiwitten afbreken.
Dankzij deze enzymen worden de resten van de wespen opgelost en opgenomen. Daarom zijn de knapperige stukjes die je eet overwegend zaden en geen harde stukjes insecten.
Vijgen winkels. Bevatten ze insecten?
consumenten kopen meestal gedroogde vijgen die uit Turkije worden geïmporteerd, en dat land is de grootste producent van soorten die bestoven moeten worden. De vruchten worden tijdens het drogen en verpakken extra bewerkt.
Dit betekent dat er geen insecten op het bord terechtkomen, maar volwaardige, gezonde vruchten met een hoog gehalte aan vezels, mineralen en natuurlijke antioxidanten.