Als het gaat om essentieel keukengerei, naast een set potten en pannen en een goede messenset, is de snijplank een must in elk huis. De snijplank wordt dagelijks gebruikt en is erg handig om alle ingrediënten klaar te hebben voor gebruik in onze recepten. Tegenwoordig kunnen we een grote verscheidenheid aan materialen vinden, van de meest klassieke houten exemplaren tot plastic, glas of zelfs roestvrij staal.
Hoe dan ook, het desinfecteren en schoonmaken van dit keukengerei is een essentiële stap omdat het, hoewel niet iedereen zich ervan bewust is, een grote bron van bacteriën kan worden.
1. Om in gedachten te houden
Zoals we al hebben gezegd, is het schoonmaken van keukengerei van vitaal belang om besmetting van het voedsel dat we gaan gebruiken te voorkomen. Deze factor is vooral belangrijk als het gaat om houten snijplanken, een poreus materiaal dat bacteriën kan opnemen.
Hoewel het waar is dat planken over het algemeen antibacteriële eigenschappen hebben, is het in deze situatie raadzaam om ze van tijd tot tijd te desinfecteren, vooral na het snijden van rauw vlees.
2. Heet water: verboden op hout
De meest gebruikelijke methode om houten planken schoon te maken is om ze onder een koelkast met water te leggen en ze te schrobben met een schuursponsje en zeep. Op het eerste gezicht is er niets om je zorgen over te maken, maar de temperatuur van het water is een belangrijk punt.
Het beste is om lauw water te gebruiken, nooit heet water, zodat het hout niet opzwelt en bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen. Laat de planken in geen geval onder water staan, want dan trekken ze krom.
3. Andere veelgemaakte fouten
Een andere factor waar mensen meestal geen rekening mee houden, is dat twee snijplanken in huis moet hebben, bedoeld voor verschillend gebruik. Op die manier wordt de ene gebruikt voor het snijden van vlees en de andere uitsluitend voor rauw vlees, omdat deze bacteriën kunnen bevatten die ziektes kunnen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor rauwe vis.
Een andere veelgemaakte fout is om de snijplank, vooral de houten plank, in de vaatwasser te stoppen. Dit is een ernstige fout, want door de hitte en vochtigheid kan het vervormen, barsten en de verspreiding van bacteriën bevorderen.
4. Veilige en effectieve methoden
Een van de meest effectieve methoden voor het reinigen en desinfecteren van de snijplank is het aanbrengen van zout, citroensap en olijfolie. Al deze ingrediënten vormen een mengsel dat werkt als een mild schuurmiddel.
Tot slot raden gezondheidsdeskundigen aan om houten planken te harden met olie en vervolgens met keukenpapier bijenwas over het hele oppervlak te vegen. Dit creëert een kunstmatige barrière die voorkomt dat het hout vloeistoffen en geuren absorbeert.