Eieren zijn een superfood. Het is een must in ons dieet en we hebben alle valse mythes over eieren en de toename van cholesterol allang uit de wereld geholpen. Gepocheerd, gebakken, in omeletten, gekookt? Hoe je ze ook eet, je moet weten dat ze net zo gezond zijn en dezelfde voedingsstoffen bevatten, hoewel in het geval van calorieën de bijdrage groter is als ze gebakken worden gekookt, vanwege het gebruik van olie.
Gekookte eieren zijn een geweldige manier om te profiteren van hun eiwitten, vitaminen en essentiële mineralen, zoals calcium en selenium, en zijn de perfecte aanvulling op veel gerechten. Maar het is altijd een uitdaging om te voorkomen dat ze breken tijdens het koken en om ze vervolgens gemakkelijk te pellen zonder de inhoud te verliezen. Je hebt waarschijnlijk meer dan eens gehoord dat een oplossing is om azijn aan het kookwater toe te voegen.
We spraken met een expert op het gebied van eieren, Jorge Camacho, oprichter van het bedrijf Cobardes y Gallinas, dat scharrelkippen van verschillende rassen fokt die op natuurlijke wijze worden gevoed om verse scharreleieren van hoge kwaliteit te verkrijgen die de favoriet zijn geworden van veel grote chef-koks en restaurants (Diverxo, Ugo Chan, La Tasquita de Enfrente…). We stelden hem de grote vraag: wat moet je doen om een perfect gekookt ei te krijgen? En hij verraste ons met een onbekende truc die werkt. Let goed op, want het wordt vast en zeker je grote bondgenoot in de keuken.
HOE MAAK JE PERFECT GEKOOKTE EIEREN
- Kies verse eieren. Het is essentieel om verse eieren van goede kwaliteit te kiezen. Het zijn eieren met meer smaak, geur en een gelatineachtige en compacte textuur.
- Breek de schaal een beetje om een luchtkamer in de eieren te creëren, waardoor ze na het koken gemakkelijk zullen pellen. Tik met een lepel op de onderkant van het ei, zonder het helemaal te breken.
- Leg de gebarsten eieren in een pan met koud water. Als ze in koud water worden gekookt, stolt het ei langzaam, verliest het niets van zijn binnenkant en pelt het gemakkelijk. Als het water kookt, met de breuk in de eierschaal, kan een deel van het wit naar buiten komen en het water vertroebelen.
- De kooktijd is ongeveer 10 minuten, voor middelgrote eieren, op middelhoog vuur. Je kunt een theelepel zout toevoegen.
- Haal de eieren uit de pan en leg ze in een kom met koud water, met ijsblokjes, om het koken te stoppen en ze sneller te laten afkoelen.
- Druk met je vingers op het gedeelte waar je de eieren hebt geraakt om de schaal te breken, draai ze om en begin de schaal te verwijderen: je zult zien dat hij er heel gemakkelijk in één stuk uitkomt.
Onthoud dat gekookte of hardgekookte eieren in de schaal tot een week houdbaar zijn in de koelkast, terwijl gepelde eieren drie tot vier dagen houdbaar zijn. Het is cruciaal om ze binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten en ze in een luchtdichte verpakking te bewaren om ze vers en veilig te houden.