De Italiaanse experts van het beroemde gastronomische tijdschrift Gambero Rosso hebben de beste pasta van Italië gekozen. Verrassing: de gigant Barilla staat niet eens in de top 10 en wordt voorafgegaan door merken die worden verkocht.
Als het gaat om het beoordelen van de kwaliteit van pasta, is niemand beter geplaatst dan de Italianen, voor wie pasta een echte levenskunst is! Daarom geldt de ranglijst van 2025 van de beste supermarktpasta’s, opgesteld door de experts van het beroemde Italiaanse gastronomische tijdschrift Gambero Rosso, als referentie.
Gambero Rosso, opgericht in 1986, is een gerenommeerd tijdschrift op het gebied van gastronomie en wijn. Om de ranglijst op te stellen, heeft een panel van professionals maar liefst 39 verschillende merken spaghetti, de meest klassieke en meest verkochte pastasoort, blind getest. De proevers beoordeelden criteria zoals geur, consistentie, kwaliteit van het griesmeel en kookeigenschappen.
De eerste verrassende vaststelling: Barilla, een merk dat goed ingeburgerd is met zijn beroemde blauwe verpakkingen en door veel als een garantie voor kwaliteit wordt beschouwd, staat niet eens in de top 10! Een flinke klap voor deze gigant in de pastasector. Daarentegen vinden we in deze ranglijst merken terug die worden verdeeld door ketens die goed bekend zijn bij consument, zoals Lidl!
Maar wat zijn volgens de Italiaanse experts dan de beste pasta’s? Sommige merken worden alleen in bepaalde gespecialiseerde winkels verkocht, maar andere zijn gemakkelijk te vinden in uw favoriete supermarkt. Op de 8e plaats staat bijvoorbeeld een product van het merk De Cecco. De biologische pasta van het merk Combino, verkocht bij Lidl, staat ook op een mooie 7e plaats.
In de top 5 vinden we op de vijfde plaats de spaghetti van Esselunga, een grote Italiaanse supermarktketen, en op de vierde plaats die van La Molisana, die ook wordt verkocht. Maar de grote winnaar van deze ranglijst is niemand minder dan Garofalo met zijn spaghetti n°9 Gragnano IGP. Deze beschermde benaming verwijst naar pasta die wordt geproduceerd in het stadje Gragnano, vlakbij Napels, dat wordt beschouwd als de wereldhoofdstad van de pasta. De pasta van Garofalo, gemaakt van geselecteerde Italiaanse en buitenlandse tarwe, onderscheidt zich door zijn mooie gouden kleur, zijn delicate geur van verse griesmeel en vooral zijn uitzonderlijke textuur, die zowel zacht als stevig is, waardoor hij volgens deze experts de eerste plaats verdient.
Het goede nieuws is dat de grote winnaar Garofalo op grote schaal wordt verkocht supermarkten. U kunt dus genieten van de allerbeste spaghetti zonder de grens over te gaan! Bij ons liggen de blauwe pakken van Barilla in de schappen, maar na het lezen van deze ranglijst bent u misschien geneigd om uw gewoontes te veranderen…
Let wel, deze ranglijst had alleen betrekking op Italiaanse pasta. Liefhebbers van Lustucru of Panzani weten echter maar al te goed dat er ook 100% pasta in de supermarkt te vinden is. Cocorico! Dit panel van Italiaanse experts heeft deze pasta’s dus niet getest tijdens zijn grote vergelijking. Het is aan u om uw eigen mening te vormen… Iedereen heeft immers zijn favoriete pasta, zowel wat betreft het merk als het type pasta.