De hit van de herfst! Een eenpansgoulash met wortelgroenten, met of zonder vlees, verwarmt het hele gezin en vult de keuken met een heerlijke, aromatische geur. Vol van smaak en vitamines, vullend en toch eenvoudig te bereiden – het perfecte gerecht voor koude dagen en lange herfstavonden.
Eenpansstoofpot is een klassieker die niet alleen geschikt is voor koude dagen, maar ook wanneer we een eenvoudige en tegelijkertijd indrukwekkende maaltijd willen. De vleesversie is vullend en geeft energie, de vegetarische versie is een lichte, vitaminerijke alternatief dat qua smaak niet onderdoet. Je kunt het geheel in ongeveer 40 minuten bereiden en de geur zal de keuken vullen en het hele gezin in verrukking brengen.
Waarom is stoofpot met wortelgroenten ideaal voor de herfst?
Wortelgroenten, zoals wortelen, peterselie, pompoen en selderij, bevatten een flinke dosis vitamines. Ze leveren bètacaroteen, B-vitamines en mineralen die de weerstand en het herstel van het lichaam ondersteunen. De combinatie met aromatische kruiden, zoals gerookte paprika of tijm, geeft de stoofpot een diepe, herfstachtige smaak. De vleesversie stillt dankzij de vullende consistentie langer de honger, terwijl de vegetarische versie zijn volle smaak behoudt dankzij de zorgvuldig geselecteerde peulvruchten en granen.
Vegetarische stoofpot met pompoen en kikkererwten
Deze vegetarische stoofpot zit boordevol vitamines en aroma’s en verwarmt het hele gezin. Een licht, vullend gerecht dat bovendien snel te bereiden is. Het is een geweldig idee voor een doordeweekse lunch voor drukbezette mensen die niet willen inleveren op smaak of voedingswaarde. Dankzij de combinatie van wortelgroenten, aromatische kruiden en peulvruchten zit de stoofpot boordevol vitamines, mineralen en vezels, en de diepe, herfstige smaak zal zelfs de grootste fijnproevers tevreden stellen.
Ingrediënten voor 2-3 personen, portie voor twee dagen:
- 1 blik kikkererwten (ca. 400 g, uitgelekt en afgespoeld)
- 1 kleine pompoen (ca. 300-400 g, geschild en in blokjes gesneden)
- 2 middelgrote wortelen
- 2 peterselies
- 1 kleine selder
- 2 aardappelen
- 1 prei
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 g tomaten uit blik, in stukjes gesneden
- 150 ml tomatenpassata
- 1 theelepel gerookte paprika
- 1 theelepel gedroogde tijm
- zout en peper naar smaak
- verse peterselie om te serveren
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een grote pan, fruit de gesnipperde ui en knoflook 2-3 minuten, voeg de in blokjes gesneden groenten toe – wortel, peterselie, selder, aardappelen , pompoen en bak alles 3-4 minuten al roerend. Voeg de gesneden prei toe en bak nog een minuut. Giet de tomaten uit blik en de passata erbij, breng op smaak met gerookte paprika, tijm, zout en peper en roer voorzichtig. Laat 15 minuten op laag vuur koken, voeg dan de uitgelekte kikkererwten toe en kook nog eens 15 minuten, tot de groenten zacht zijn en de smaken goed zijn vermengd. Bestrooi met verse peterselie voor het serveren. Serveer met je favoriete graan, rijst of brood. Eet smakelijk!
Vleesversie – eenpansstoofpot met groenten, pompoen en vlees
Een vullende en aromatische vleesstoofpot is een klassieker die iedereen in huis verwarmt en energie geeft. De combinatie van vlees met wortelgroenten en aromatische kruiden maakt deze stoofpot vol van smaak, eiwitten en voedingsstoffen.
Ingrediënten voor 2-3 personen, portie voor twee dagen:
- 300-350 g varkensvlees (bijv. schouder of nek) in blokjes gesneden
- 1 kleine pompoen (ca. 300-400 g, geschild en in blokjes gesneden)
- 2 middelgrote wortelen
- 2 peterselies
- 1 kleine selderij
- 2 aardappelen
- 1 prei
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 g tomaten uit blik
- 150 ml tomatenpassata
- 1 theelepel gerookte paprika
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 chilipeper (als u van pittiger houdt)
- zout en peper naar smaak
- verse peterselie om te serveren
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een grote pan, fruit de gesnipperde ui en knoflook ongeveer 2-3 minuten, voeg het in blokjes gesneden varkensvlees toe en bak het tot het lichtbruin is. Voeg de in blokjes gesneden wortelgroenten toe – wortel, peterselie, selderij, aardappelen, pompoen – en bak ze 3-4 minuten al roerend. Voeg de gesneden prei en de gesneden chilipeper toe en bak alles nog een minuut. Giet de tomaten uit blik en de passata erbij, breng op smaak met gerookte paprika, tijm, zout en peper en roer voorzichtig. Laat 25-30 minuten op laag vuur koken tot het vlees gaar is, de groenten gaar zijn en de smaken goed zijn vermengd. Bestrooi met verse peterselie voor het serveren. Serveer met je favoriete graan, rijst of brood. Eet smakelijk!