Midden in het herfstseizoen behoren druiven tot de meest populaire vruchten. Vanwege hun ongeëvenaarde smaak en eigenschappen hebben sommige mensen de neiging om er te veel van te eten. Maar voedingsdeskundige Mihaela Bilic slaat alarm en geeft aan wat de aanbevolen hoeveelheid is.
Mihaela Bilic geeft talloze tips en informatie over voeding en gezondheid. Onlangs gaf ze in een bericht op sociale media enkele tips over het eten van druiven en wat er met ons lichaam gebeurt als we er te veel van eten.
Volgens de informatie van de voedingsdeskundige bevatten druiven fructose en zijn de calorieën die ze bevatten gelijk aan die van geraffineerde suiker. Bovendien wordt fructose niet omgezet in energie, maar in vet.
De vraag van de dag: wat is een juiste portie druiven? Wat in je handpalm past!
Fruit is een dessert en moet met mate worden gegeten. Fruit bevat fructose, een natuurlijke suiker die de bloedsuikerspiegel niet verhoogt, maar evenveel calorieën bevat als geraffineerde suiker (4 cal/g).
Naast de calorische waarde heeft fructose een speciale eigenschap: het kan door geen enkele cel in energie worden omgezet en wordt niet door beweging verbruikt! Fructose wordt uitsluitend in de lever gemetaboliseerd en de lever kan niet meer dan 15 g fructose verwerken. Alles wat deze hoeveelheid overschrijdt, wordt gemetaboliseerd als alcohol en omgezet in reservevet.
“De juiste portie voor de lever is 150 g druiven”
Mihaela Bilic vertelt ook hoeveel druiven we zouden moeten eten om gezondheids- en gewichtsproblemen te voorkomen. Een juiste hoeveelheid druiven is een handvol, ongeveer 150 gram.
“Als je geen vetrolletjes op je buik wilt, eet dan niet te veel fruit. Druiven zijn kampioenen op het gebied van zoetheid, met 15 g suikers per 100 g, waarvan 8-10 g fructose (afhankelijk van de soort en de rijpheid) en de rest glucose.