Fraude, namaak en veiligheidsproblemen: de nieuwste voedselfraude die Europa aan het licht heeft gebracht is fijne kaneel.
In 2022 onderzocht de Europese Commissie de populairste specerijen op de markt. Het beeld was somber: fraude was aan de orde van de dag. Sterker nog, het kwam heel vaak voor. We hebben het over peper, komijn, kurkuma, saffraan en paprikapoeder.
Dit was een enorm schandaal en de Commissie zelf riep de lidstaten op om de controles aan te scherpen. Wat er daarna gebeurde, zal niemand verbazen.
Laten we het hebben over kaneel. In 2023 was kaneel de op vier na meest geïmporteerde specerij in de EU. In de afgelopen maanden heeft de dienst Wetenschap en Kennis van de Commissie(het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek) meer dan honderd monsters kaneel geanalyseerd die in een dozijn EU-landen op de markt werden gebracht.
Wat is er mis mee? Ze voldoen niet aan de internationale kwaliteitsnormen of aan de EU-wetgeving inzake voedselveiligheid. Sommige vertonen tekenen van fraude, andere hebben een hoog loodgehalte en weer andere overschrijden de wettelijke limieten voor cumarine (een stof die, hoewel natuurlijk, mogelijk giftig is voor de lever).
Om over fraude nog maar te zwijgen. Tot 9% van de monsters met het label Ceylon kaneel was geheel of gedeeltelijk vervangen door Cassia kaneel, “een goedkoper alternatief van mindere kwaliteit, met een sterkere smaak en van nature coumarine bevattend”.
Wat we kunnen doen. Dat is het ergste. Afgaande op de resultaten van het GCO kunnen we weinig doen met de middelen die we nu hebben. “Het soort onregelmatigheden dat in kaneel wordt ontdekt, waaronder frauduleuze praktijken, is divers en kan niet met één analysetechniek worden aangepakt en er zijn gestandaardiseerde methoden nodig”, aldus de Commissie.
Het probleem serieus nemen betekent actie ondernemen.
Vooral omdat het hoge aantal onregelmatige kaneelmonsters op de Europese markt aangeeft dat “alle actoren in de sector, van beleidsmakers tot controlelaboratoria en fabrikanten, aandacht moeten besteden”.